ΤΟΠΙΚΑ

Σπαζοκεφαλιά η οργάνωση των Πανελλαδικών για τους φυσικώς αδύνατους

σπαζοκεφαλιά-η-οργάνωση-των-πανελλαδ-53897

Αύξηση του αριθμού των υποψηφίων προκαλεί προβληματισμό για την εξέτασή τους από επιτροπές καθηγητών και τυχόν νέες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των μαθητών

Αυξημένος θα είναι φέτος ο αριθμός των υποψηφίων, που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις προφορικά ως φυσικώς αδύνατοι. Πρόκειται για μαθητές, που αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα δυσλεξίας και για τους οποίους προβλέπεται προφορική εξέταση από επιτροπή καθηγητών.

Πέρυσι στο ειδικό εξεταστικό κέντρο του Βόλου οι υποψήφιοι φυσικώς αδύνατοι ήταν 27. Φέτος, ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 35 υποψηφίους και ήδη σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επικρατεί προβληματισμός για την οργάνωση των εξετάσεων προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι υποψήφιοι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι υποψήφια κατάφερε να βγει από το εξεταστικό κέντρο μετά από εννέα ώρες(!) με τη μητέρα της να προχωρά σε καταγγελία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, που είναι αρμόδια για τη λειτουργία του εξεταστικού κέντρου φυσικώς αδυνάτων, όσο και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αλλά και στην τοπική ΕΛΜΕ. Η υποψήφια προσερχόμενη στην αίθουσα αντίκρισε καθηγητή της και τέθηκε ζήτημα για το αδιάβλητο των εξετάσεων με αποτέλεσμα να χάσει τη σειρά της και να περιμένει σε άλλη επιτροπή.

Στο ειδικό εξεταστικό κέντρο που θα λειτουργήσει στο συγκρότημα των 7ου και 9ου Γυμνασίων Βόλου, η συγκρότηση των επιτροπών και ο τρόπος λειτουργίας τους για την άμεση εξέταση των υποψηφίων μόλις δηλώσουν έτοιμοι συνιστά… σπαζοκεφαλιά. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανείς μαθητής δεν θα συμπέσει σε επιτροπή με εκπαιδευτικό που είχε στο σχολείο.

Ζήτημα επίσης μπαίνει και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από εξεταστές και εξεταζόμενους που θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα και το κατά πόσο θα ακούγονται καθαρά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις.

27 κέντρα στη Μαγνησία

Φέτος στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν συνολικά 27 κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα 22 θα είναι εξεταστικά κέντρα για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων, 3 εξεταστικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο και ένα βαθμολογικό κέντρο.

Σήμερα αναμένονται τα τελικά στοιχεία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές, ενώ επίσης πρόκειται να παραδοθούν στα εξεταστικά κέντρα τα τετράδια που κατέφθασαν χθες και φυλάσσονται σε αποθήκη στον χώρο του λιμανιού.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης η συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων και ο ορισμός των επιτηρητών, αν και υπάρχουν προβλήματα με την αποδοχή των θέσεων από μερίδα εκπαιδευτικών.

Παράλληλα με τα παραπάνω γίνονται συντηρήσεις και δοκιμές εκπομπές του συστήματος VBI μέσω του οποίου θα γίνει η αποστολή –παραλαβή των θεμάτων των πανελλαδικών και ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στη μετακίνηση εκπαιδευτικών στα εξεταστικά κέντρα των Βορείων Σποράδων καθώς και της διαμονής τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου