ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες φορολογουμένων σε λογιστές: Πλήρωσαν τη δόση, αλλά φαίνονται υπόχρεοι

διαμαρτυρίες-φορολογουμένων-σε-λογι-55067

Δυσλειτουργίες στο Taxis– Προβλήματα και στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Κατέβαλαν κανονικά τη δόση του Απριλίου στην Εφορία, όμως στο πληροφοριακό σύστημα του Taxis φαίνεται ακόμη να χρωστούν. Φορολογούμενοι απευθύνονται ολοένα και πιο συχνά σε λογιστές – φοροτεχνικούς και διαμαρτύρονται. Μάλιστα, έχουν στα χέρια τους τις αποδείξεις πληρωμής!

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας, Νικόλαος Πουμάνας αποδίδει το πρόβλημα σε δυσλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος. «Για κάποιο λόγο δεν ενημερώνεται γρήγορα με τα αρχεία των τραπεζών. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει ακριβώς, όμως οι υπεύθυνοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν», αναφέρει.

Οι φορολογούμενοι αγωνιούν για την πορεία των ρυθμίσεών τους φοβούμενοι απένταξη επειδή το σύστημα καθυστερεί να ενημερωθεί με τα αρχεία των Τραπεζών. Προβληματίζονται ιδιαίτερα γιατί το πληροφοριακό σύστημα δεν διαγράφει τις οφειλές. Διαμαρτυρόμενοι δεν υπάρχουν μόνο στον Βόλο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο κ. Πουμάνας λέει ότι το πρόβλημα είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστεί. «Δεν υπάρχει λόγος οι φορολογούμενοι να ανησυχούν εφόσον έχουν στα χέρια τους τις αποδείξεις. Σε κάποια στιγμή θα βρεθεί λύση», συμβουλεύει.

Το πρόβλημα εντοπίζεται χρονικά εδώ και ένα μήνα. Γενικά το Taxis κολλάει και πέφτει για πολλή ώρα, κάνοντας δύσκολη τη ζωή για λογιστές – φοροτεχνικούς. Στην τρέχουσα περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων υπάρχει πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία λόγω των δυσλειτουργιών.

«Προχθές συνέβη πάλι. Το πληροφοριακό σύστημα δεν λειτουργούσε ολόκληρο το πρωί», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι φέτος υπάρχουν πολλά προβλήματα και κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ξεκίνησαν το Πάσχα παρά την καραντίνα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 30.000 φορολογικές δηλώσεις στον Βόλο και τη Μαγνησία από σύνολο 140.000 δηλώσεων. Στα γραφεία των λογιστών απευθύνονται μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Οι επαγγελματίες δεν μπορούν να τις υποβάλουν ακόμη. Η διασταύρωση των επιχειρηματικών τιμολογίων προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η διόρθωση θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου.

Οι λογιστές έχουν ζητήσει παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όμως μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί απάντηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου