ΤΟΠΙΚΑ

Τονωτική ένεση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς η μείωση ΦΠΑ

τονωτική-ένεση-για-τα-μέσα-μαζικής-μετ-55154

Θετικό αντίκτυπο έχει η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, που μεταφράζεται σε σταδιακή τόνωση της κίνησης σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% αναμένεται να αποτελέσει τονωτική ένεση μετά το δραματικό διάστημα της καραντίνας που διήρκεσε δύο και πλέον μήνες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Νέα εποχή σηματοδότησε η απελευθέρωση των υπεραστικών δρομολογίων, με τις προσδοκίες για αύξηση της κίνησης να στρέφονται στη θερινή σεζόν. «Παρατηρείται σχετική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, που βιώσαμε δραματικές καταστάσεις, αλλά απέχουμε πολύ για να φτάσουμε στην προ κορονοϊού εποχή» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Δημήτρης Κολυνδρίνης.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που βίωσαν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στα υπεραστικά λεωφορεία, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είχαμε φτάσει σε μηδενικές πληρότητες και σιγά – σιγά ανεβαίνουμε». Ενθαρρυντικό δεδομένο χαρακτηρίζει, στο μεταξύ, την μείωση των τιμών, ενώ προσθέτει ότι «σίγουρα θα βοηθήσει το συγκεκριμένο μέτρο στο να προσελκύσουμε περισσότερους πελάτες, αλλά περιμένουμε όλα αυτά να τα δούμε στην πράξη».

Ανάλογα σχόλια διατυπώνει ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, Νίκος Ευαγγελινός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ έχει μετακυλιστεί στον πελάτη και προσδοκούμε ότι θα φέρει αύξηση στην επιβατική κίνηση. Ηδη η μείωση στις τιμές των εισιτηρίων είναι εμφανής, οπότε είναι θετική η αντίδραση του κοινού στην μείωση του ΦΠΑ και την μείωση στην τιμή του εισιτηρίου». Με δεδομένη τη σταδιακή αύξηση στην επιβατική κίνηση, η διοίκηση του Αστικού ΚΕΤΛ Βόλου προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα καλοκαιρινά δρομολόγια που έχουν ως σημείο εκκίνησης την ερχόμενη εβδομάδα, με τον σχεδιασμό καινούργιων γραμμών, να βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Αιτήματα ιδιοκτητών ταξί

Κοινό αίτημα αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ και στα κόμιστρα των ταξί, με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Ταξί VolosTaxi Ευδόκιμο Πασχαλίδη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είμαστε το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που δεν έχουμε υπαχθεί στο συγκεκριμένο μέτρο. Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% θα έχει όφελος στο επιβατικό κοινό».

Το παραπάνω αίτημα διατυπώνεται σε πανελλήνια κλίμακα, μέσω της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ταξί, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται διαρκώς. «Εχουμε μείωση 40% στην επιβατική κίνηση, σε σύγκριση με την προ κορονοϊού εποχή, και εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολο το διάστημα που θα ακολουθήσει, γιατί όλα εξαρτώνται από την πορεία του τουρισμού και όλων των υπόλοιπων κλάδων» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Παράλληλο και εξίσου βασικό αίτημα, η υπαγωγή των επαγγελματιών στο ειδικό βοήθημα των 534 ευρώ, μεταξύ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. «Ζητούμε να ενταχθούμε στο βοήθημα ειδικού σκοπού, όσο υπάρχει περιορισμός των ατόμων που επιβιβάζονται στο ταξί» σημείωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου