ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο από το Νοσοκομείο Βόλου στην αισχροκέρδεια εταιρειών

μπλόκο-από-το-νοσοκομείο-βόλου-στην-αι-55296

Από το Αχιλλοπούλειο στις εταιρείες, που προμηθεύουν με υλικά ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό

Μπλόκο στην αισχροκέρδεια σε υλικά προστασίας και πρώτης ανάγκης απέναντι στον κορονοϊό κάνουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου και το Τμήμα Προμηθειών, διαπιστώνοντας ότι από τη μία στη στιγμή στην άλλη οι τιμές, ειδικά στα προστατευτικά γάντια που χρησιμοποιεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα τα γάντια να έχουν γίνει ήδη πολυτελείας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε ημερήσια βάση όλες οι κλινικές και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών χρειάζονται περίπου 2.000 γάντια- λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας που επιβάλλει ο κορονοϊός- στις υπηρεσίες σήμανε αμέσως συναγερμός. Αποφάσισαν να «βγούνε» στην επίθεση, διαμηνύοντας τις προμηθεύτριες εταιρείες ότι θα γίνει αναφορά στο υπουργείο υγείας.

«Δεν είναι δυνατόν ένα κουτί με προστατευτικά γάντια (με 100 τεμάχια) που στην προηγούμενη προμήθεια κόστιζε 2 και 2,5 ευρώ, να κοστίζει τώρα 5 και 5,5 ευρώ», υπογράμμιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας από το τμήμα προμηθειών, θέλοντας να καταδείξει την απόκλιση τιμών μετά τις ανατιμήσεις που προηγήθηκαν και εμμέσως πλην σαφώς «απειλεί» με αιμορραγία τα ταμεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην περίπτωση του Νοσοκομείου το θετικό είναι ότι η διοίκηση έχοντας αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ των εταιρειών, έχει φροντίσει να «θωρακίσει» το όλο σύστημα, προβαίνοντας σε σκληρές διαπραγματεύσεις πριν την προμήθεια οποιονδήποτε υλικών. Προς αυτή την κατεύθυνση αρωγοί είναι επίσης σύλλογοι, τοπικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίοι όταν προβαίνουν σε δωρεές αναλώσιμων υλικών στο νοσοκομείο βόλου, αναλαμβάνουν προηγουμένως τις «διαπραγματεύσεις» με τις προμηθεύτριες εταιρείες και «χτυπούν» τις τιμές αγοράζοντας μετρητοίς.

«Είναι ο ιδανικός τρόπος ώστε να μπει ένα φρένο στους ιδιώτες που με τις ανατιμήσεις ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη που υπάρχει για αναλώσιμα υλικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζονταν σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα περίπου μήνα για την αισχροκέρδεια στα ιατρικά υλικά πρώτης ανάγκης απέναντι στον κορονοϊό, όπως μάσκες, γάντια και στολές, είχε προβεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλοντας ότι μάσκες υψηλής προστασίας που τα νοσοκομεία προμηθεύονταν από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ, οι εταιρείες πλέον τις πουλούσαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα μέχρι και 10 με 15 ευρώ.

«Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» κατήγγειλε τότε η ΠΟΕΔΗΝ ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου υγείας για να σταματήσει η αιμορραγία των δημοσίων ταμείων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου