ΤΟΠΙΚΑ

Διστακτική εκκίνηση με… απορίες για ξενοδόχους στη Μαγνησία

διστακτική-εκκίνηση-με-απορίες-για-ξ-56238

Χαμένοι στον λαβύρινθο των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου

Πολύ μικρό ποσοστό ξενοδοχείων, μόλις το 10% σε σύνολο 350 μονάδων, άνοιξε χθες στη Μαγνησία, μετά από διάστημα δυόμιση περίπου μηνών που διήρκησε το lock down. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποδεικνύονται γρίφος για τους ξενοδόχους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να περιμένουν πρώτα διευκρινίσεις και μετά να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πελάτες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την ίδια ώρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δημιουργεί ενημερωτική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από σήμερα σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους ξενοδόχους που βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αναζητώντας απαντήσεις στον λαβύρινθο των αποριών που έχουν για το καθεστώς λειτουργίας τους στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Αξιοποιώντας τη δυνατότητα να ανοίξουν και σε μεταγενέστερο χρόνο, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο βήμα στη μετά lock down εποχή, με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να αναμένει το διάστημα μετά την 15η Ιουνίου, για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες.

Οι πολλές απορίες και οι αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται για το υγειονομικό πρωτόκολλο που κοινοποιήθηκε στις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων «φρέναραν» τους επαγγελματίες του κλάδου που ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του, ειδικά στο θέμα που αφορά στην παρουσία ιατρού για τις μονάδες κάτω των 50 κλινών. Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Το σύνολο των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν θα εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών, με τον κ. Ζαφείρη να επισημαίνει ότι «εάν οι διευκρινίσεις που αναμένουμε είναι στο πλαίσιο της λογικής, οι ξενοδόχοι, που βάζουν για μια ακόμη φορά πλάτη, θα κατορθώσουν να τα εφαρμόσουν, με δυσκολία και κόστος».

Τις ενστάσεις του διατυπώνει, στο μεταξύ, ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, ο οποίος κάνει λόγο για «ενημέρωση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή», την ώρα που τα μέλη του κλάδου θα έπρεπε να είναι καθ’ όλα έτοιμα. «Τα πρωτοκόλλα δεν μας καλύπτουν, έχουν πολλές ασάφειες και επίσης πρέπει να οριστούν ξενοδοχεία καραντίνας ανά περιοχή και να δοθούν διευκρινίσεις τι γίνεται με τους συνοδούς τουριστών που θα παρουσιάσουν κρούσμα. Πολλά τα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις» είπε.

Βατά και εφαρμόσιμα χαρακτηρίζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα ο ξενοδόχος Κώστας Λεβέντης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τη θερινή σεζόν, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «η ζημιά θα είναι μεγάλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων θα ανοίξουν, έχοντας ως αφετηρία τις 15 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να ανοίξουν σταδιακά και από την 1η Ιουλίου. «Είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα για τα ξενοδοχεία, τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους. Οι πελάτες θα αισθάνονται ασφαλείς» ανέφερε.

Επιφυλακτικοί και στα νησιά

Μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι τα ξενοδοχεία που άνοιξαν χθες στις Βόρειες Σποράδες και δεν υπερβαίνουν συνολικά τα δέκα.

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, υπολογίζονται σε τέσσερις οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει, με σημείο ορόσημο να θεωρείται για το νησί το διάστημα μετά τις 15 Ιουνίου. Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, πάντως, αναμένεται να ανοίξει τον Ιούλιο, εναρμονίζοντας τη λειτουργία της σύμφωνα με τον χρόνο έναρξης των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Σχολιάζοντας τη φετινή σεζόν ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, «ψυχή» του εμβληματικού ξενοδοχείου Skiathos Palace, αναφέρει ότι «είναι βατά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θωρακίσει την επιχείρησή του. Όπως όλα δείχνουν, οι περισσότεροι ξενοδόχοι πάνε για την τιμή των όπλων, γιατί δεν θα υπάρχει κέρδος». Παράλληλα εκφράζει τον προβληματισμό του, υπογραμμίζοντας ότι «το κλειδί για τη Σκιάθο είναι η Αγγλία και σκανδιναβική αγορά, οι οποίες δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής».

Προβληματισμένη εμφανίζεται η Ιωάννα Ευσταθίου, πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, η οποία επισημαίνει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά αναμένεται να είναι πολύ μικρή η κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος». Σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Ευσταθίου, οι πτήσεις εξωτερικού αναμένεται να ανοίξουν εντός του Ιουλίου, ενώ σημειώνει ότι «τα καταστήματα εστίασης, εστιατόρια, ταβέρνες, άνοιξαν σχεδόν όλα στο νησί, σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος».

Σε φάση αναμονής και προβληματισμού, ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες της Αλοννήσου, που ευθυγραμμίζονται με τα δύο παραπάνω νησιά, αναμένοντας την εκκίνηση των πτήσεων εξωτερικού. Δύο μονάδες συνεχούς λειτουργίας στο νησί, με τον ξενοδόχο και τουριστικό πράκτορα Κώστα Ευσταθίου, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι δύσκολα, αλλά θα το παλέψουμε. Είναι κάτι καινούργιο για μας, αλλά θα το προσπαθήσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κόστος που θα χρειαστεί για να εφαρμόσουμε τα μέτρα, αλλά χρειαζόμαστε, παράλληλα, κεφάλαιο στήριξης, γιατί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρευστότητας».

Παρέμβαση Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Σημαντική παρέμβαση επιχειρεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο προκειμένου να διευκολύνει όλα τα μέλη του ανοίγει από σήμερα ειδική πλατφόρμα ώστε κάθε ξενοδοχείο άμεσα και υπεύθυνα να λαμβάνει το δικό του εξειδικευμένο πρωτόκολλο που πρέπει να εφαρμόσει.

Σε ανάρτησή του, ο ξενοδόχος Κώστας Λεβέντης υπογραμμίζει: «Είμαι περήφανος που το θεσμικό μας όργανο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, καινοτομεί και δίνει λύσεις στα μέλη του. Συγχαρητήρια στον πρόεδρό μας Αλέξανδρο Βασιλικό και στην ομάδα που δούλευε για να έχουμε αυτό το «σωτήριο» εργαλείο για τους ξενοδόχους».

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός σε σχετική δήλωσή του τονίζει: «Από σήμερα που δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, ξεκινάει και μια τιτάνια προσπάθεια για το κλάδο μας. Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η υγεία και η ασφάλεια για όλους, προσωπικό, επισκέπτες, τοπικές κοινωνίες. Η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από κάθε ξενοδοχείο που θα υποδεχθεί επισκέπτες, είναι απόλυτη δέσμευση της επιχειρηματικής ηθικής που υπηρετούμε».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι: «Η προσπάθειά μας θα είναι δύσκολη και επίπονη. Θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν και να κρατήσουμε όρθια τα ελληνικά ξενοδοχεία που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι αβεβαιότητες όμως είναι μεγάλες, από τις πτήσεις και τη ζήτηση ως τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν, υπό το φως και των νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που δημιουργεί για τη χώρα μας το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου