ΤΟΠΙΚΑ

Η καραντίνα αύξησε την ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο

η-καραντίνα-αύξησε-την-ενδοοικογενει-57342

Κατά τον πρώτο μήνα επιβολής του lock down για τον κορονοϊό – Σε έξαρση τα περιστατικά σε πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο σήμαναν συναγερμό

Αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τον πρώτο μήνα της καραντίνας, που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφτηκε στον Βόλο. Τον περασμένο Μάρτιο τα περιστατικά, στα οποία ζητήθηκε παρέμβαση αστυνομικών του Α.Τ. Βόλου, ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα του ίδιου μήνα το 2019. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφτηκε έξαρση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω καραντίνας, που οδήγησε μάλιστα την Ελληνική Αστυνομία να «τρέξει» νέα καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι, Δεν Μένουμε Σιωπηλοί: Εχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το lock down που επιβλήθηκε μέσα τον Μάρτιο ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οδήγησε τις οικογένειες σε… αναγκαστική συνύπαρξη για πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Η καραντίνα στάθηκε αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως καταγράφεται σε στοιχεία του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, ότι τον πρώτο μήνα της καραντίνας, καταγράφτηκαν εννέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όταν τον Μάρτιο του 2019 τα συμβάντα ήταν πέντε. Τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν δείχνουν τα στοιχεία του Α.Τ. Βόλου, αν και δεν έγιναν σε όλες τις περιπτώσεις συλλήψεις. Στη θέα αστυνομικών αρκετά ήταν τα ζευγάρια που υποστήριξαν ότι είχαν μία απλή φραστική αντιπαράθεση!

Ωστόσο αστυνομικοί γνωρίζουν ότι πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αρχισε να εμφανίζεται πιο έντονα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έκτοτε πήρε έκταση. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η βία έχει τις ρίζες της κυρίως σε οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία οικογένεια ή σε προβλήματα αλκοολισμού. Το 95% των θυμάτων είναι γυναίκες και το σοκαριστικό στοιχείο είναι ότι το προφίλ των θυμάτων δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι υψηλής μόρφωσης ή όχι, εργαζόμενες με καριέρα ή νοικοκυρές…

Πανελλαδική αύξηση…

Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Εξίσου ανησυχητική είναι η αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα και τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα θύματα βίας είναι σύζυγοι-σύντροφοι (στο 61% των περιστατικών). Δηλαδή, 485 σύζυγοι-σύντροφοι τον Απρίλιο βίωσαν σκληρές εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσουν, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε σε παιδιά (77 παιδιά). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 8% των περιστατικών βίας αφορούσε σε πρώην συζύγους -πρώην συντρόφους (56 θύματα) και 67 περιστατικά αφορούσαν περιστατικά βίας κατά γονέων και αδελφών (9%).

…αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο

Η ενδοοικογενειακή βία συνιστά φαινόμενο που επηρέασε όλον τον κόσμο την περίοδο της καραντίνας.

Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο, σε ποσοστό 60%. Υπάρχουν δε υπολογισμοί που δείχνουν πως αν ο εγκλεισμός διαρκούσε 6 μήνες, τότε τα θύματα βίας, γυναίκες και παιδιά, θα έφταναν τα 31 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Καμπάνια από την Αστυνομία

Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων, η Ελληνική Αστυνομία εγκαινίασε μία νέα καμπάνια υπό το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι, Δεν Μένουμε Σιωπηλοί: Εχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου».

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. «η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει φύλο, ηλικία ή γεωγραφικό περιορισμό. Το θύμα μπορεί να είναι νέο ή ηλικιωμένο, άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ), γυναίκα, άντρας ή άλλο μέλος της οικογένειας. Η βία ή κακοποίηση μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης».

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. δίνει οδηγίες για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Αν είστε θύμα:

● Καλέστε το 100.

● Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε SMS στο 100, με την ακριβή διεύθυνση, το ονοματεπώνυμο και το είδος της επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/την σύζυγό μου»).

● Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς.

● Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στον γιατρό όλη την αλήθεια.

● Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

● Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

● Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

● Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.

● Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

● Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

● Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

● Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου