ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος απένταξης μεγάλου έργου στα Καλά Νερά

κίνδυνος-απένταξης-μεγάλου-έργου-στα-57547

Ο βιολογικός καθαρισμός στα Καλά Νερά εξακολουθεί να είναι στον «γύψο» – Φόβοι από την αντιπολίτευση για εγκατάλειψή του

Για κίνδυνο απένταξης μεγάλου έργου, που θα συμβάλλει στην υγειονομική, αλλά και περιβαλλοντική θωράκιση των Καλών Νερών και όχι μόνο, προειδοποιεί η αντιπολίτευση στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Πρόκειται για το έργο του δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στα Καλά Νερά, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν έχει κινηθεί διαδικασία.

«Το έργο θα έπρεπε ήδη να έχει δημοπρατηθεί. Αν αυτό δεν γίνει μέσα στη χρονιά υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ» αναφέρει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιλτιάδης Παπαδημητρίου μιλώντας για ένα έργο που «βρίσκεται σε τροχιά απένταξης».

Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας δεδομένου ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση των λυμάτων και κυρίως στην περιοχή των Καλών Νερών όπου υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις και ο πληθυσμός την τουριστική περίοδο φθάνει ακόμη και τους 5.000 κατοίκους. Λειτουργούν απορροφητικοί βόθροι με αποτέλεσμα να προκύπτει επιβάρυνση του υπεδάφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή των Καλών Νερών, όπου επίσης θα δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στην πρώτη φάση του έργου εντάσσεται ο οικισμός των Καλών Νερών, ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Γατζέα, Κορώπη και Αφησσο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση του έργου, που όταν έμπαινε σε δημόσια διαβούλευση γινόταν λόγος για ολοκλήρωσή του έως τέλος του 2018, αποτελεί η κάλυψη ποσού 1,5 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ, που δεν επιδοτείται, από τα ταμεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Για το έργο υπάρχει μελέτη, όμως δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία. Η πίστωση ύψους7,5 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη από τη στιγμή ωστόσο που δεν υπάρχει το 1,5 εκατ. ευρώ για τον Φ.Π.Α. δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός είχε σημειώσει ότι για το έργο δεν βρήκε καμία εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που απαιτείται για τον Φ.Π.Α.

«Δεν είδαμε όμως καμία κίνηση από τον δήμαρχο για την κατάθεση αιτήματος προκειμένου να καλυφθεί ο ΦΠΑ και να μη χαθεί ένα μεγάλο έργο», ασκεί κριτική ο κ. Παπαδημητρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου