ΤΟΠΙΚΑ

Στο τέλος του «Γολγοθά» σχολικοί φύλακες του Βόλου

στο-τέλος-του-γολγοθά-σχολικοί-φύλα-59237

Με την πίστωσή τους ανοίγει ο δρόμος σε αρκετούς για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος – Εκτάκτως συνεδριάζει για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο Βόλου

Στο τέλος του «Γολγοθά» που ανεβαίνουν επί σειρά ετών βρίσκονται οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Βόλου. Μετά τη σταδιακή οικονομική αποκατάστασή τους για την περίοδο της διαθεσιμότητας και απόλυσής τους που ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο, πρόκειται να κλείσει ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο για τους ίδιους. Πρόκειται για το ζήτημα των ενσήμων που διεκδικούσαν για την περίοδο πριν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, τότε που επί έξι χρόνια εργάζονταν ανασφάλιστοι μέσα από πρόγραμμα «Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας». Με τα συγκεκριμένα ένσημα όταν τους «πιστωθούν» αρκετοί θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Μεθαύριο, Δευτέρα 1η Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, συνεδριάζει εκτάκτως διά περιφοράς το δημοτικό συμβούλιο Βόλου προκειμένου να λάβει απόφαση για παραίτηση του Δήμου Βόλου από τις προσφυγές κατά αποφάσεων του ΙΚΑ Βόλου για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων. Το κατεπείγον της συνεδρίασης έγκειται στο γεγονός ότι έχει ορισθεί δικάσιμος για την εκδίκαση των προσφυγών η 4η Ιουνίου 2020.

Οι σχολικοί φύλακες εμφανίστηκαν στα σχολεία την περίοδο 2000-2001 μέσα από πρόγραμμα «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας». Επί έξι χρόνια σχεδόν εργάζονταν ανασφάλιστοι μέχρι που το 2006 έγιναν αορίστου χρόνου.

Προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει υπέρ τους στον Αρειο Πάγο. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν τους έχουν πιστωθεί τα ένσημα, παρόλο που το θέμα της ασφαλιστικής τακτοποίησης των σχολικών φυλάκων έχει επιλυθεί νομοθετικά και οι δήμοι είναι κατά νόμο υπόχρεοι στην καταβολή των εισφορών.

Για να γίνει αυτό ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να παραιτηθεί από τις προσφυγές που έχει ασκήσει. Τυχόν εκδίκαση των προσφυγών και απόρριψή τους, θα επιβαρύνει τον δήμο με δικαστικά έξοδα, ενώ επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα με την απαλλαγή του δήμου από πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση ο δήμος Βόλου καλείται να λάβει απόφαση για παραίτηση από τις προσφυγές για την ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών φυλάκων για πολλούς από τους οποίους η πίστωση των ενσήμων ανοίγει τον δρόμο να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αυτή θα είναι και η τελευταία πράξη του «Γολγοθά» για τους σχολικούς φύλακες οι οποίοι έχουν αρχίζει να αποζημιώνονται και οικονομικά για την περίοδο της διαθεσιμότητάς τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ήταν από τους πρώτους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, απολύθηκαν και τη Μεγάλη Πέμπτη του 2015 επαναπροσλήφθηκαν. Διεκδίκησαν χρήματα για την περίοδο της διαθεσιμότητάς τους και δικαιώθηκαν τόσο πρωτόδικα, όσο και στο Εφετείο, με δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2015 και το 2017. Τους επιδικάστηκε η διαφορά του μισθού (25%) που δεν έλαβαν όσο ήταν σε διαθεσιμότητα (από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Μάιο του 2014), οπότε και έπαιρναν αποδοχές στο 75%, αλλά και οι μισθοί και τα δώρα για την περίοδο που είχαν απολυθεί (από Μάιο του 2014 έως και Απρίλιο του 2015). Πρόκειται για συνολικό ποσό 550.000 ευρώ.

Για την καταβολή των επιδικασθέντων ποσών είχαν έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Βόλου, έλαβαν προκαταβολή 1.000 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο και από τα υπόλοιπα χρήματα έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα δύο δόσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου