ΤΟΠΙΚΑ

«Ξεχασμένες» δαπάνες για έξοδα κηδείας

ξεχασμένες-δαπάνες-για-έξοδα-κηδεί-60331

To μαρτύριο της σταγόνας: Σε αναμονή μέχρι 15 μήνες για να πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν περιμένοντας μέχρι και 15 μήνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι για να πληρωθούν τα έξοδα κηδείας προσφιλών τους προσώπων από τον ΕΦΚΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ταμείο του ΟΓΑ, όπου οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες, ενώ όσοι επιχειρήσουν να «διαφωτιστούν» από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής διεύθυνσης Λάρισας, παραπέμπονται από τη μία υπηρεσία στην άλλη χωρίς να μπορούν να βγάλουν άκρη, όπως διαμαρτύρονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έναρξη λειτουργίας του νέου ενιαίου φορέα του ΕΦΚΑ καθυστερήσεις υπήρχαν πάντα κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, στα ταμεία εμπόρων και επαγγελματιών και στον ΟΓΑ. Ο μέσος όρος αναμονής για να καταβληθούν οι δαπάνες για περιπτώσεις που αφορούσαν τα προαναφερθέντα ταμεία έφτανε μέχρι και ενάμιση χρόνο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ωστόσο και με δεδομένο ότι οι περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου λειτουργούσαν μόνο ψηφιακά, φαίνεται πως τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο.

Στον Βόλο μόνο υπολογίζεται ότι σε εκκρεμότητα αυτή την περίοδο παρ’ ότι έχουν κατατεθεί όλα τα παραστατικά παραμένουν προς διευθέτηση αρκετές περιπτώσεις οι οποίες έχουν προωθηθεί από την τοπική υπηρεσία, «κολλάνε» όμως στις αντίστοιχες υπηρεσίες των ταμείων που έχουν συγχωνευθεί στο νέο φορέα.

Την ίδια ώρα όμως οι συγγενείς των εκλιπόντων, σε πολλές περιπτώσεις και λόγω της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, οφείλουν με τη σειρά τους τα χρήματα που πρόκειται να λάβουν, στα γραφεία τελετών.

Να σημειωθεί πως ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε και έθεσε το ερώτημα στη Γενική Δ/νση Παροχών και Υγείας του ΕΦΚΑ, από όπου επισημάνθηκε ότιηκαθυστέρηση της χορήγησης εξόδων κηδείας για νέους συνταξιούχους, οφείλεται στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση στο οργανωμένο και ότι γίνεται προσπάθεια για επίσπευση των διαδικασιών.Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο να ζητούνται δικαιολογητικά εξόδων κηδείας, πέρα των προβλεπόμενων που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις και αυτό δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις. Αυτά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι περιμένουν να λάβουν τα χρήματα της δαπάνης για να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους ανάλογα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου