ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» οι κρατήσεις του Αγίου Πνεύματος

στον-αέρα-οι-κρατήσεις-του-αγίου-πνε-61010

Στα «κεραμίδια» οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενώνων στη Μαγνησία – Κλείνουν δωμάτια, αλλά δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου

Στα «κεραμίδια» οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και ξενώνων Ν. Μαγνησίας. Παραμένουν στα «σκοτάδια» ακόμη, αν θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου ή όχι μαζί με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Η όποια ενημέρωση είχαν μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν προφορική. Μέχρι προχθές τους διαβεβαίωναν ότι μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους από αρχές Ιουνίου και αρκετοί άρχισαν να κάνουν κρατήσεις δωματίων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Χθες ωστόσο σήμανε συναγερμός, καθώς προφορικά οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους ενημερώθηκαν πως το ΦΕΚ που αναμένεται να δημοσιευθεί για το άνοιγμα των ξενοδοχείων ενδεχομένως να μην τους περιλαμβάνει.

«Επικρατεί σύγχυση. Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη τι ακριβώς θα συμβεί. Στις 26 Μαΐου μάς έλεγαν προφορικά ότι μπορούμε και εμείς να ανοίξουμε κανονικά από την 1η Ιουνίου τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τους ξενώνες. Σήμερα (χθες) μέλη μας ενημερώθηκαν προφορικά ότι μάλλον αυτό δεν ισχύει. Οφείλει η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει για να ξέρουμε και εμείς ως επαγγελματίες πώς θα κινηθούμε», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Ν. Μαγνησίας.

Ο κ. Σπύρου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του αν πράγματι δεν λειτουργήσουν ενόψει του Αγίου Πνεύματος οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον σύλλογο που προΐσταται, κυρίως διότι θα ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλούς επαγγελματίες να κάνουν ένα καλό ξεκίνημα στα ταμεία τους τα οποία είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν και σε ποιο βαθμό να «ζεσταθούν» τη φετινή σεζόν, εξαιτίας της πρωτόγνωρης ρευστότητας που υπάρχει στον τουρισμό.

«Πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις η Πολιτεία θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείει επιχειρήσεις να τύχουν της δυνατότητας να αναθερμάνουν τα ταμεία τους ενόψει Αγίου Πνεύματος. Με τόσες υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουμε ανάγκη να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και ξενώνων επίσης θέτουν ένα ακόμη σοβαρό θέμα που άπτεται των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, καθώς ενώ εκείνοι δεν ξέρουν αν θα ανοίξουν και πότε, ενοικιάζονται αρκετοί χώροι βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίοι λειτουργούν χωρίς πρωτόκολλα υγείας και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, όπως λένε.

Παρέμβαση από ΟΕΒΕΜ

Να ανοίξουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι ξενώνες από την 1η Ιουνίου, όπως τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας πως οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που απασχολούν δεκάδες εργαζομένους, δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας.

«Δεν μπορεί να εμπαίζονται επιχειρηματίες λίγες μέρες πριν ανοίξουν χωρίς να γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία του ανοίγματος. Δεν μπορούν να στιγματίζονται, διότι το κομμάτι του τουρισμού είναι ένα και ενιαίο και δεν χωρίζεται σε δυνατούς – πλουσίους και αδύναμους – φτωχούς. Δεν μπορεί οι πολιτικές που ακολουθούνται να χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και από τη στιγμή που τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου