ΤΟΠΙΚΑ

Προσδοκίες δικηγόρων του Βόλου για «ζωντανό» δικαστικό καλοκαίρι

προσδοκίες-δικηγόρων-του-βόλου-για-ζ-61430

Εν αναμονή της ΚΥΑ για την πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων και ρυθμίσεις, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

Σε «ζωντανό» δικαστικό καλοκαίρι προσδοκά ο δικηγορικός κόσμος του Βόλου, εν αναμονή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της ΚΥΑ για την πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Οι δικηγόροι από τα μέσα Μαρτίου έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο ενώ το άνοιγμα των δικαστικών λειτουργιών σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει ισχύ έως τις 31 Μαΐου είναι για τους ίδιους συμβολικό. «Από το ανύπαρκτο αντικείμενο μέχρι τις 28 Απριλίου περάσαμε στο ελάχιστο αντικείμενο. Περιμένουμε από την 1η Ιουνίου πραγματική επαναλειτουργία των δικαστηρίων», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος στον απόηχο της προχθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου που συνεδρίασε ενόψει της έκδοσης της ΚΥΑ για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων.

Οι δικηγόροι ελπίζουν ότι στην παράταση που δόθηκε στο τρέχον δικαστικό έτος έως 15 Ιουλίου και στην έναρξη του νέου ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου, θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος της δίμηνης σχεδόν παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουν να αξιοποιηθεί ο χρόνος της παράτασης και να προσδιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερες δικάσιμοι που αναβλήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Στις προσδοκίες των δικηγόρων είναι η έναρξη των πολιτικών διαδικασιών με τη μορφή της φυσικής δίκης κι όχι της προσκόμισης εγγράφων στη γραμματεία, η απελευθέρωση των καταθέσεων για υποθέσεις που είναι «κλειστές» όπως διαταγές πληρωμής, ανακοπές και εφέσεις αλλά και η έναρξη ορισμένων δικονομικών αιτήσεων. Τα ποινικά εκτιμάται ότι θα ανοίξουν στις 15 ή το αργότερο στις 22 Ιουνίου.

Μάλιστα ο δικηγορικός κόσμος προσδοκά σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις της ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης), όπως για παράδειγμα την παγίωση των οίκοθεν επαναφορών υποθέσεων, δηλαδή της επίδοσης κλήσης σε αντιδίκους για υποθέσεις που αναβάλλονται μέσω των γραμματειών χωρίς δικαστικό επιμελητή αντί μέσω δικηγόρων, που συνεπάγεται μείωσης δαπάνης για διαδίκους και ταλαιπωρίας. Παράλληλα πρόκληση συνιστούν και οι ένορκες βεβαιώσεις τις οποίες εκτός από συμβολαιογράφους μπορούν πλέον να καταρτίζουν και δικηγόροι. Πρόκειται για αρμοδιότητα που οι δικηγόροι θα επιδιώξουν να κρατήσουν και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποσυμφορηθεί και το Ειρηνοδικείο.

Σε δήλωσή του στον απόηχο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε:

«Η αναμενόμενη νέα νομοθετική πρωτοβουλία με αντικείμενο την επαναλειτουργία των δικαστηρίων (ΠΝΠ,ΚΥΑ) οφείλει να κινηθεί –λαμβανομένης υπόψη και της επιδημιολογικής εξέλιξης COVID19- στην κατεύθυνση της κατά το δυνατό πλήρους λειτουργίας τους, σε επίπεδο όχι μόνο γραμματειών αλλά και ακροατηριακών διαδικασιών σε ολόκληρο το φάσμα.

Από τα μέσα Μαρτίου έως και σήμερα, οι δικηγόροι βρίσκονται βάσει των αποφάσεων της Πολιτείας σε κατάσταση σχεδόν απόλυτης αναστολής της εν γένει λειτουργίας τους, με προφανείς δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική κατάστασή τους, χωρίς παράλληλα να έχουν τύχει επαρκούς στήριξης από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συγκυρίας.

Το επικείμενο καλοκαίρι αναμένεται (σύμφωνα με πληροφόρησή μας για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Πολιτείας) να προδιαγράψει μία διαφορετική δικαστηριακή και δικηγορική νέα καθημερινότητα, με μη συνήθεις διαδικασίες λειτουργίας για το σύνολο των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Από την επάρκεια και την υπευθυνότητα όλων θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό το κατά πόσο η συγκυρία της επιδημίας του COVID 19 υπήρξε μόνο ένα δύσκολο πρόβλημα ή αντίθετα και μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της θέσης των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης σε μία σειρά χρόνιων παθογενειών που χαρακτηρίζουν τις επιμέρους λειτουργίες της.

Οι δικηγόροι οφείλουν σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία να αποδείξουν με την γνωστική επάρκεια και το αίσθημα ευθύνης που διαχρονικά τους χαρακτηρίζει ότι αποτελούν όχι απλώς απαραίτητο αλλά και καταλυτικά νεωτερικό κομμάτι στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου