ΤΟΠΙΚΑ

Αιολικά πάρκα στο Νότιο Πήλιο παρά την ομόφωνη αντίθεση

αιολικά-πάρκα-στο-νότιο-πήλιο-παρά-την-62200

Εγγραφο του δημάρχου Μιχάλη Μιτζικού στις αρμόδιες αρχές για διόρθωση αποφάσεων

Αδειες παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στο Ν. Πήλιο στη δημοτική ενότητα Αφετών στις θέσεις Παλιομέλισσο και Αντραγάσα συνολικής ισχύος 6 MW έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με καταγγελία της παράταξης της ΛΑΣ που καταθέτει ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, η έγκριση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει ψηφίσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου στις 18/12/2019 και κάνει λόγο για «παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια που έγινε μετά από το ψήφισμα του νομοσχεδίου για το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, «η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο τερατούργημα για το περιβάλλον εν μέσω κορονοϊού για να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδιώκοντας να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό στόχο για επιτάχυνση των επενδύσεων του κεφαλαίου αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον και στα δασικά οικοσυστήματα».

Η ΛΑΣ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο επιταχύνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ «που καταστρέφουν τα βουνά και επιβαρύνουν τις τσέπες του λαού» και υποστηρίζει ότι «οι όποιες υποχωρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Ν. Πηλίου κάτω από την πίεση των φορέων και την γενική κατακραυγή, για το θέμα των ανεμογεννητριών και την κατασκευή του λιμανιού στον Πλατανιά ήταν πρόσκαιρες και μόνο για την ικανοποίηση των ψηφοφόρων τους».

Καλεί δε τη δημοτική αρχή να λάβει μέτρα για την κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ και την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος είχε ζητήσει διόρθωση των αποφάσεων

Σημειώνεται ότι για το θέμα των αιολικών πάρκων ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη ΡΑΕ, το Δασαρχείο και την Αρχαιολογία στις 12 Μαρτίου 2020, ζητούσε από τις υπηρεσίες «να προβούν σε όλες τις διορθωτικές διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λαμβάνουν υπόψη την απόφαση του δήμου μας καθώς και τις προηγούμενες απορριπτικές αποφάσεις σχετικά με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Δήμο Νοτίου Πηλίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου