ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νέες προοπτικές για τον καταδυτικό τουρισμό στη Μαγνησία

νέες-προοπτικές-για-τον-καταδυτικό-το-62771

Καινούργιες βάσεις θέτει το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, με την Αλόννησο να πρωτοπορεί

Δυναμική ώθηση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με τις καταδύσεις σε πρώτο πλάνο, δίνει το νομοσχέδιο, που θεσπίζει η κυβέρνηση και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, καθορίζοντας ουσιαστικά το νομοθετικό πλαίσιο που έλειπε. Με την Αλόννησο να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στις αρχές Αυγούστου, το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στο άνοιγμα του καταδυτικού τουρισμού, που έχει προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή και σε πανελλαδική βάση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλεται στη Μαγνησία το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία συμβουλίου καταδυτικού τουρισμού, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δημιουργεί ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της συγκεκριμένης προσπάθειας».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατέστησε σαφές ότι ο πρώτος επισκέψιμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει στην Περιστέρα της Αλοννήσου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στις αρχές Αυγούστου. «Δεν ανοίγει εύκολα ένα υποβρύχιο μουσείο. Χρειάζονται διαδικασίες που πρέπει να τηρήσουμε» είπε, για να προσθέσει ότι η πρωτοποριακή προσπάθεια της Μαγνησίας έγινε το εφαλτήριο για την θέσπιση του νέου νομοσχεδίου.

Με το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου επιδιώκεται η βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας. Ο καταδυτικός τουρισμός, ως βασικός πυλώνας της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς και κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μιας χώρας, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Βασικό σημείο του νομοσχεδίου, πέρα από την οριοθέτηση των ενάλιων θησαυρών και τον σαφή ορισμό των απαγορεύσεων που ισχύουν κατά περίπτωση, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνώμη του αρμόδιου Κεντρικού Συμβουλίου κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι χαρακτηρίζονται ως επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι.

Σημείο αναφοράς η Αλόννησος

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τον καταδυτικό τουρισμό, με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη να υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που θα αναδεικνύει την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εμείς, στοχεύουμε σε αυτό το προϊόν που προβάλλουμε. Στοχεύουμε στον καταδυτικό τουρισμό».

Σε πείσμα των δυσκολιών και της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, ο Δήμος Αλοννήσου μελετά το πλάνο της επόμενης μέρας, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάδειξη του ενάλιου πλούτου. «Είναι προτεραιότητα και πρωταρχικός στόχος. Η Αλόννησος είναι το νησί που προωθεί πάρα πολύ τον καταδυτικό τουρισμό» είπε, ενώ υπενθύμισε την προηγούμενη συμμετοχή του Δήμου Αλοννήσου στην διεθνή έκθεση της Αγγλίας που προωθεί συγκεκριμένες μορφές τουρισμού.

Σημείο αναφοράς αποτελούν για την Αλόννησο οι καταδυτικές δραστηριότητες, με τον επιχειρηματία Κώστα Ευσταθίου, μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του νησιού, που διατηρεί καταδυτικό κέντρο, να εκφράζει θετικά σχόλια για το νομοσχέδιο. «Είναι σε καλή κατεύθυνση και είναι θετικό που απελευθερώνονται οι καταδύσεις. Στην περίπτωση της Αλοννήσου, ωστόσο, έχουμε περιορισμούς από τις ενάλιες αρχαιότητες και το θαλάσσιο πάρκο, που σημαίνει ότι για μας στο νησί δεν θα αλλάξει κάτι», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, τόνισε ότι: «Είναι θετική η απελευθέρωση των σημείων κατάδυσης, αλλά εμείς στην Αλόννησο περιμένουμε από τις ενάλιες αρχαιότητες και το θαλάσσιο πάρκο να μας απελευθερώσει και άλλα σημεία, γιατί δεν φτάνουν τα σημεία που έχουμε για κατάδυση. Λόγω θαλάσσιου πάρκου, εκτός από ναυάγια έχουμε και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα για κατάδυση. Ελπίζουμε πάρα πολλά στη δραστηριότητα αυτή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου