ΤΟΠΙΚΑ

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τη χθεσινή σφοδρή χαλαζόπτωση στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

ανυπολόγιστες-οι-ζημιές-από-τη-χθεσιν-63001

Βιβλική καταστροφή και ανυπολόγιστες ζημιές προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε χθες το πρωί την ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, σφυροκοπώντας ανελέητα τις καλλιέργειες που συνάντησε στο πέρασμά της. Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν, σε ποσοστό 100%, οι καλλιέργειες μήλων, κερασιών και αχλαδιών, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη να αποστέλλει επείγον αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μέτωπο της καταστροφής η Ζαγορά και η Μακρυράχη, με την περιοχή του Πουρίου να καταγράφει προβλήματα, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ενώ επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά στα χρονικά σημειώθηκε χαλαζόπτωση που διήρκεσε πάνω από μια ώρα, αφανίζοντας τους κόπους και τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου, Πατή Κουτσάφτη, το ακραίο φαινόμενο διήρκεσε από τις 9.30 χθες το πρωί μέχρι τις 11 περίπου, με το μαύρο σύννεφο και το μέτωπο της σφοδρής χαλαζόπτωσης να κινείται σε όλο το μήκος του κεντρικού άξονα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. «Βιβλική καταστροφή» χαρακτήρισε ο κ. Κουτσάφτης τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, ενώ υπογράμμισε ότι ήταν τόσο σφοδρή η χαλαζόπτωση, ώστε καλύφθηκαν όλοι οι δρόμοι με λευκό στρώμα, με την ίδια εικόνα να καταγράφεται και έξω από το δημαρχείο.

Το δυνατό χαλάζι, μεγέθους τριών περίπου εκατοστών, που θύμιζε μικρό φασόλι, έπληξε τα μήλα πάνω στα δέντρα, καθώς και άλλες καλλιέργειες, ανοίγοντας καινούργιες πληγές σε μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί κατ’ επανάληψη από ακραία καιρικά φαινόμενα. «Η ζημιά που προκλήθηκε είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα φαινόμενα που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο δήμαρχος, ενώ προσέθεσε ότι «όσα φρούτα ήταν ώριμα για συγκομιδή κι όσα βρίσκονταν σε φάση ανθοφορίας, έχουν καταστραφεί».

Παραγωγοί σε απόγνωση

Σε απόγνωση οι παραγωγοί, βλέποντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να καταστρέφονται σε καίρια εποχή. Το μαύρο σύννεφο, που έφερε δυνατή βροχή κι αμέσως μετά σφοδρή χαλαζόπτωση, έπληξε την παραγωγή σε μια καίρια στιγμή, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Γιάννη Κράββαρη να επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το ποσοστό της καταστροφής. Πρέπει να έρθουν συνεργεία του ΕΛΓΑ για να κάνουν εκτιμήσεις. Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και οπωσδήποτε έχει πληγεί ο καρπός, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα του προϊόντος».

Για «εικόνα καταστροφής» κάνει λόγο από την πλευρά του ο Βάιος Κομνηνός, μηλοπαραγωγός στην περιοχή της Ζαγοράς, ενώ υπογράμμισε ότι τα κτήματα καλύφθηκαν από λευκό στρώμα, χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρη τη διάρκεια του φαινομένου».

Ανάλογες εικόνες μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θεόδωρος Γεωργαδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα φρούτα που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι. Χρειάζονταν 4Χ4 για να προσεγγίσουμε σε ορισμένες περιοχές. Δεν έχουμε αντικρίσει κατά το παρελθόν ανάλογη εικόνα».

Μικρότερο το ποσοστό της καταστροφής στο Πουρί, ενώ όπως ανέφερε ο καλλιεργητής Δημήτρης Χιώτης «το κύμα που πέρασε δεν ήταν τόσο έντονο. Τα κτήματα καλύφθηκαν από λευκό στρώμα, αλλά δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για όλη την περιοχή».

Επιστολή της αντιπεριφερειάρχη

Αίτημα για άμεση ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών υπέβαλε εγγράφως στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή της κ. Κολυνδρίνη: «Στο 100% των στρεμμάτων που επλήγησαν ανέρχεται η ζημιά που προκάλεσε η χθεσινή σφοδρή και μεγάλης διάρκειας χαλαζόπτωση στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και στις περιοχές Μακρυράχη, Ζαγορά και Πουρί του Νομού Μαγνησίας. Τα κτήματα τα οποία επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, με τους παραγωγούς μήλων, αχλαδιών, κερασιών και κηπευτικών να είναι σε απόγνωση και να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό. Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που η παραγωγή τους καταστρέφεται από καιρικά φαινόμενα και ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη ολόκληρο το ποσό από την αποζημίωση της περσινής χρονιάς».

Λαμβανομένης υπόψη της καθολικής καταστροφής που υπέστη η παραγωγή, η κ. Κολυνδρίνη ζητά «την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να εκτιμηθεί από τον ΕΛΓΑ, η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί από τη σημερινή χαλαζόπτωση και να γίνει άμεσα η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού της περσινής αποζημίωσης και να αποδοθεί στους παραγωγούς, που βλέπουν για μια ακόμη χρονιά την παραγωγή τους κατεστραμμένη στα κτήματά τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου