ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν μέτρα για την ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών της Ζαγοράς

ζητούν-μέτρα-για-την-ενίσχυση-των-πληγ-63562

Με κοινή ερώτησή τους οι βουλευτές Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές N. Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, ζητώντας την άμεση ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, αμέσως μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε στο Ανατολικό Πήλιο και έπληξε το σύνολο των καλλιεργειών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και ιδιαίτερα το Πουρί, τη Ζαγορά και τη Μακρυράχη.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μαγνησίας: «Η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε το πρωί της Τρίτης, 26 Μαΐου 2020, το Ανατολικό Πήλιο και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο σύνολο των καλλιεργειών. Η σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης και το μέγεθος του χαλαζιού ήταν πρωτοφανείς για την περιοχή, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των μήλων, των αχλαδιών, κερασιών, των κάστανων, καθώς και άλλων εποχιακών φρούτων, ζημιώνοντας σημαντικά τους παραγωγούς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι απότοκος της κλιματικής αλλαγής είναι η εμφάνιση συχνών και έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες και στην παραγωγή των αγροτών της περιοχής. Επίσης, το ιδιαίτερο ανάγλυφο του Ανατολικού Πηλίου – επικλινείς και δυσπρόσιτες εκτάσεις – αποκλείει τα εναέρια μέσα αντιχαλαζικής προστασίας.

Κρίνεται απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των αγροτών αυτών, ενδεχομένως και μέσω της πιθανής προκαταβολής ζημιάς με τη δήλωση ζημίας, δεδομένου ότι οι αγρότες θα προκαταβάλλουν τα ασφάλιστρα και μετά θα πληρωθούν

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να ενισχύσετε τους παραγωγούς του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου που επλήγησαν σημαντικά από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε για πολλοστή φορά την περιοχή;

2) Λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου, ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε για την αντιχαλαζική προστασία της περιοχής;».

Οι βουλευτές ήρθαν σε άμεση επικοινωνία με τον δήμαρχο Ζαγοράς -Μουρεσίου κ. Κουτσάφτη, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Ιωάννη Κράβαρη και τους αρμόδιους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ενημερώθηκαν λεπτομερώς ότι θα γίνει αναγγελία της ζημιάς από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και εν συνεχεία οι αγρότες θα προβούν σε δήλωση ζημιάς, η οποία καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Επίσης, κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή, μέχρι την Παρασκευή, για την επισήμανση της ζημιάς.

Τέλος, οι βουλευτές Ν. Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, πέραν της κοινοποίησης του προβλήματος μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προγραμμάτισαν άμεσα συνάντηση μαζί του, ώστε να συζητήσουν εκτενώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην παραγωγή από την σφοδρή χαλαζόπτωση.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε για αύριο, Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 και θα έχει επίκεντρο τις συνεχόμενες ζημιές που παρατηρούνται στην περιοχή και στις καλλιέργειες από τα συνεχή κι έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα εν όψει και της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου