ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία Βολιώτων επαγγελματιών για την επόμενη μέρα

ανησυχία-βολιώτων-επαγγελματιών-για-65939

Επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό τους

Με έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα οι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, εκτιμώντας ότι το μέλλον της οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Στον απόηχο των μέτρων στήριξης της οικονομίας, που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, Βολιώτες, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή τους για την επόμενη μέρα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ανάμεικτα συναισθήματα αισιοδοξίας, προβληματισμού, αλλά και αγωνίας κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, επιχειρώντας να καταγράψει τις απόψεις και τις αγωνίες των πολιτών.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα και για την οικονομία» δήλωσε ο ξενοδόχος Πάρις Κονιόρδος. «Δεν έχουμε άλλη λύση. Εστω κι αν διαβλέπουμε κάποιον κίνδυνο, όσοι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να αγωνιστούμε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας», τόνισε. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, πάντως, θα είναι πολύ δύσκολη η χρονιά στον τουρισμό, που καταγράφονται ήδη πολλές ακυρώσεις. «Θα στηριχθούμε στα Βαλκάνια και τον εσωτερικό τουρισμό και θα αντιμετωπίσουμε τη χρονιά, που είναι πολύ δύσκολη για όλους» είπε.

Αισιόδοξος εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιάννης Κόνσουλας, ενώ εκτιμά ότι «σίγουρα θα υπάρξει μια οπισθοδρόμηση και εφόσον ο ιός έχει εξαλειφθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, φαντάζομαι θα έρθει η ανάπτυξη από το 2021 και μετά». Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας ότι «αν εμφανιστεί ξανά ο ιός τον ερχόμενο χειμώνα, τότε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Αρα η πανδημία είναι βαρόμετρο. Αν δεν υπήρχε, η ανάπτυξη της χώρας θα ήταν και πάλι μεγάλη».

Βαθύτατα προβληματισμένος εμφανίζεται ο Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων και δηλώνει: «Είμαι απαισιόδοξος και πιστεύω ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσον αφορά στην εργασία, μάλλον θα φανεί όμως αυτό στην πορεία, δεν είναι στοχευμένα και μάλλον προκαλούν συνθήκες και προϋποθέσεις πολύ άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Μετά από την παρέλευση της πανδημίας, όταν πλέον θα έχει παγιωθεί η μερική απασχόληση, θα έχει παγιωθεί και η εκ περιτροπής απασχόληση».

Παράλληλα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, ενώ σημείωσε: «Φοβούμαι ότι θα είναι αρνητικά τα δεδομένα για τους εργαζόμενους. Πιστεύω, όμως, ότι και η οικονομία θα κλονιστεί πάρα πολύ, όταν γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη αιμοδότρια πηγή στην οικονομία μιας χώρας είναι ο τουρισμός. Αντιλαμβάνεστε ότι θα πληγεί καίρια αυτή την περίοδο και ας υπάρχει αισιοδοξία ότι κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί».

Φόβοι για την επόμενη μέρα, αλλά και θετικές σκέψεις εκφράζονται και από τους επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους, με τη Βαλεντίνα Κορτέση, ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου, να δηλώνει αισιόδοξη. «Παρ’ όλο που περάσαμε δύσκολες καταστάσεις λόγω του κορονοϊού, το δικό μας επάγγελμα δεν δοκιμάστηκε, θα λέγαμε. Δουλέψαμε στη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης, ίσως λόγω του ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι είδη πρώτης ανάγκης και ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι. Μας στενοχώρησε, βέβαια, η εικόνα των κλειστών καταστημάτων το προηγούμενο δίμηνο, αλλά δόξα τω Θεώ, δουλέψαμε. Είμαι αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε καλά» είπε.

Την ευαρέσκειά του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα της οικονομίας εκφράζει ο Τόμης Ξούδης, συνταξιούχος. «Είμαι αισιόδοξος για την οικονομία, γιατί έχουμε ικανό πρωθυπουργό, που διεθνοποίησε όλα τα θέματα και γνωρίζει όλη η Ευρώπη ποιοι είμαστε. Είναι ικανοποιητικοί οι χειρισμοί του Κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του. Πιστεύω ότι θα τα πάει καλά και στην οικονομία. Είναι πολύ καλός και ακέραιος και τον σέβομαι» υπογράμμισε.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε, αντίθετα, ο Σάββας Αδαμάσογλου ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών, επισημαίνοντας ότι «ενώ είμαι, γενικά, αισιόδοξο άτομο, δεν είμαι αισιόδοξος για την οικονομία της χώρας, γιατί πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις». Χαρακτηρίζει «μεγάλο πλήγμα την πανδημία» και εκτιμά πως αν προκύψει και δεύτερο κύμα, όπως συζητείται ευρέως, ενδεχομένως να αποτελέσει την «καταδίκη της ελληνικής οικονομίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου