ΤΟΠΙΚΑ

«Η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εχέγγυα για το εμπόριο»

η-πολιτεία-πρέπει-να-εξασφαλίσει-τα-α-66019

Αδιαπραγμάτευτη και αναγκαία συνθήκη είναι για τον εμπορικό κόσμο η περίοδος χάριτος για κάθε υφιστάμενο ή μελλοντικό μέτρο ανακούφισης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας συμμετείχε προχθές στην τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας όπως και όλοι οι θεσσαλικοί σύλλογοι.

Οι εμπορικοί σύλλογοι συζήτησαν για την πανδημία και επισήμαναν ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση για την οικονομία, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος, είπε ότι στη συζήτηση που ακολούθησε κατέληξαν στην επιβεβαίωση του πλαισίου που προωθεί για διεκδίκηση η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

«Θεωρούμε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, αλλά και την αργόσυρτη επιστροφή προς ένα σπιράλ κανονικοποίησης, είναι να δοθούν από την πλευρά της πολιτείας όλα εκείνα τα εχέγγυα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών τους, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί το απαραίτητο οικονομικό «οξυγόνο» στις εμπορικές επιχειρήσεις το οποίο θα εστιάζει στο «πάγωμα», για σημαντικό χρονικό διάστημα, των παλαιών τους βαρών/χρεών και στην αποτροπή της δημιουργίας και συσσώρευσης νέων, αλλά και στην παροχή νέας ρευστότητας.

Σύμφωνα με τη λογική αυτή, η περίοδος χάριτος συνιστά μια αδιαπραγμάτευτη και αναγκαία συνθήκη για κάθε υφιστάμενο (ή μελλοντικό) μέτρο ανακούφισης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών/ζημιών, ώστε, έστω μεσοπρόθεσμα, ο επιχειρηματικός κόσμος να είναι σε θέση να ορθοποδήσει και σε μεταγενέστερο στάδιο να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα και στις νέες ιδιαίτερες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον εμπορικό κόσμο είναι δεδομένο πως οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης προβλέπεται να είναι δομικού χαρακτήρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκτεινόμενες σε όλο το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εμπορικός κόσμος βιώνει μια «κοσμογονία» που συνίσταται στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, στη βίαιη μεταλλαγή των καταναλωτικών προτύπων, στην πίεση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στην απαιτητική προσαρμογή στα αναγκαία πρωτόκολλα υγιεινής. Είναι δεδομένο πως αυτή η «αποκάλυψη» θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τα όρια της ανάκαμψης των επιχειρήσεων και για αυτό είναι διαφορετική από την προηγούμενη κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων ανά υπουργείο σε όλους τους τομείς από τα ασφαλιστικά και την ενίσχυση της εργασίας μέχρι τα φορολογικά, τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα ενοίκια των επιχειρήσεων κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου