ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Να προστατευτούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας από εκβιαστικές πρακτικές»

αλ-μεϊκόπουλος-να-προστατευτούν-οι-ξ-66342

Να προστατεύσει τους Έλληνες ξενοδόχους και ειδικά τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων από τις εκβιαστικές πρακτικές των διαδικτυακών πλατφορμών κρατήσεων και να παρέμβει, ώστε να ενισχύσει έμπρακτα τους επαγγελματίες του τουρισμού της Μαγνησίας εξασφαλίζοντας την οικονομική τους επιβίωση, ζήτησε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Τουρισμού ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Την ερώτηση συνυπέγραψε και η αρμόδια Τομεάρχης της Κ.Ο. Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα για τη διευκόλυνση κρατήσεων σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα και τους ξενοδόχους της Μαγνησίας με τους οποίους συνεργάζεται, καθώς η διαδικτυακή πλατφόρμα ουσιαστικά επιβάλλει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αποζημιώνουν όσους πελάτες έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις τους, αλλιώς τους τιμολογεί. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και τον τοπικό τύπο, το ζήτημα αφορά μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία όσο και στις Βόρειες Σποράδες και έχει προκαλέσει ανησυχία στους επαγγελματίες ξενοδόχους.

Με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (14/04/2020) για τις συνέπειες στον τουρισμό από τον κορονοϊό, προβλέπεται ότι εάν κατόπιν της καταγγελίας, η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher) από την ημερομηνία έκδοσής του.

«Με τις επιστροφές προκαταβολών λόγω ακυρώσεων που ζητούνται εκβιαστικά από τις διαδικτυακές πλατφόρμες οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, καθώς η υποχρέωση επιστροφών χρημάτων σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα, εντείνουν σε τέτοιο βαθμό το οικονομικό τους πρόβλημα, ώστε να μην καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν οικονομικά για να επωφεληθούν από τη δυνατότητα του voucher», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι τα άμεσα πληττόμενα από την πρακτική αυτή της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, καθώς αυτά συνεργάζονται πιο στενά και εξαρτούν μεγάλο αριθμό των κρατήσεων τους από αυτή. «Αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της ακύρωσης των τουριστικών επισκέψεων και της μείωση της τουριστικής σεζόν» σημείωσε ο κ. Μεϊκόπουλος, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα για να εξασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση των τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν στους πελάτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους λόγω κορωνοϊού, αντί για την επιστροφή της προκαταβολής που έχουν καταβάλλει, τη χρήση ισόποσου πιστωτικού σημειώματος ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου