ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες ζητούν ρεζερβέ για την πρώτη έξοδο

βολιώτες-ζητούν-ρεζερβέ-για-την-πρώτη-66649

Με προσδοκίες, αλλά και αγωνίες για τα μέτρα ανοίγει σήμερα η εστίαση και στη Μαγνησία

«Κράτα μου ένα τραπέζι για τη Δευτέρα»… Ολο και πιο συχνά ακούγεται τις τελευταίες ημέρες η φράση – παραγγελία από στόματα Βολιωτών προς επαγγελματίες εστίασης, που στήνουν τα μαγαζιά τους μετρώντας αποστάσεις και χωρίζοντας στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους λίγες ώρες πριν ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους στους θαμώνες τους. Η πρεμιέρα της λειτουργίας της εστίασης από σήμερα γίνεται με προσδοκίες, αλλά και αγωνία από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που επιστράτευσαν μέχρι και… μηχανικούς για να εφαρμόσουν τα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης αναμένεται να είναι πολύ δυναμικές. Ηδη θαμώνες καταστημάτων ζητούν ρεζερβέ σε τραπέζια για να απολαύσουν το τσίπουρο, το φαγητό, το ποτό τους. «Ο κόσμος είναι… διψασμένος να βγει μετά από δυόμισι μήνες κλεισίματος της εστίασης. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην έξοδό τους, καθώς οι χώροι στα καταστήματα θα λειτουργούν με περιορισμούς στο πλαίσιο των μέτρων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα… ρολά στην εστίαση ανεβαίνουν με ενθαρρυντικά μηνύματα από τους θαμώνες, οι ιδιοκτήτες όμως καταστημάτων είναι προβληματισμένοι για το αν έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν σωστά τα μέτρα που προβλέπονται. «Να διευκρινίσουμε ότι η εστίαση ανοίγει χωρίς να έχουμε πάρει κάποιο επίσημο έγγραφο στα χέρια μας. Εμείς φροντίσαμε να ενημερωθούμε και πάλι υπάρχουν πολλά θολά σημεία στα μέτρα που επιβάλλονται, υπάρχουν πολλά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν και πολλές ιδιομορφίες ανά επιχειρηματική γειτονιά που απαιτούν διευκρινίσεις. Στο παρά πέντε ψαχνόμαστε με τις λεπτομέρειες και στήνουμε τις επιχειρήσεις μας, χωρίς όμως να υπάρχουν συνεργεία ελεγκτικών υπηρεσιών που να μας κάνουν υποδείξεις. Ελπίζουμε ότι οι πρώτοι έλεγχοι που θα γίνουν θα περιοριστούν σε συστάσεις για να μπορέσουμε να διορθώσουμε όσα τυχόν δεν εφαρμόζουμε σωστά και όχι να πέσουν με το καλημέρα πρόστιμα», τονίζει ο κ. Στεφάνου εκφράζοντας την αγωνία που υπάρχει στον κλάδο.

Επιστράτευσαν… μηχανικούς

Επαγγελματίες της εστίασης αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν… μηχανικούς για να στήσουν με βάση τα μέτρα τις επιχειρήσεις τους. Κι αυτό γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων δεν περιορίζονται μόνο στους απλούς γενικούς κανόνες.

Η απόφαση προβλέπει για παράδειγμα:

– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ).

– ΣΩΕΕΛ= ΥΕ+ΗΕ: η υπαίθρια επιφάνεια (ΥΕ) είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος όπου η επιχείρηση δύναται να αναπτύξει ταρπεζοκαθίσματα. Η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια (ΗΕ) είναι το εμβαδόν του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

– Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρους πλάτους και ύψους σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο που δύναται να αφαιρεθεί/ αφαιρεθούν.

Σε άλλο σημείο οι προϋποθέσεις απαιτούν ακόμη πιο εξειδικευμένες γνώσεις:

Το επιτρεπόμενο βάθος που ορίζει την ΗΕ είναι διάσταση κάθετη προς την πλευρά και ορίζεται ως εξής:

-Οπου το ύψος του ανοίγματος > ή – 2 μέτρων τότε το βάθος ορίζεται ως (Β)=1,6Χ(Π). Η ΗΕ ορίζεται ως το γινόμενο (Π)Χ(Β).

-Οι ανωτέρω διατάξεις αα και β δύναται να λειτουργούν συνδυαστικά σε χώρους εστίασης με ανοίγματα σε δυο και περισσότερες πλευρές.

-Τα υποστυλώματα ή οι διακοσμητικές στήλες έως πλάτους 0,5μ. που διακόπτουν τη συνέχεια της πλευράς (Π) δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% της επιφάνειας της πλευράς.

Αυτές οι προϋποθέσεις ανάγκασαν καταστηματάρχες να επιστρατεύσουν μηχανικούς για να καταφέρουν να στήσουν σωστά τα καταστήματά τους. «Στήνεις στην κυριολεξία από την αρχή την επιχείρησή σου», αναφέρουν Βολιώτες επιχειρηματίες που έχουν στα χέρια τους μέχρι και σχεδιαγράμματα για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.

Επιπλέον έξοδα για μετατροπές

Το στήσιμο των επιχειρήσεων εστίασης από την αρχή με βάση τις προϋποθέσεις δεν είναι ο μοναδικός «σκόπελος» που καλούνται να ξεπεράσουν οι καταστηματάρχες.

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους επιβάλλει έξοδα χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν έσοδα.

Για παράδειγμα θα πρέπει να εξασφαλίσουν χώρους για την αποθήκευση των επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων που δεν θα πρέπει να είναι στα καταστήματα στο πλαίσιο των μέτρων. Κατάλογοι μιας χρήσης, αντισηπτικά σε διαφορετικά σημεία, λειτουργία βρυσών και συσκευών σαπουνιού στις τουαλέτες με φωτοκύτταρο ή ποδοχειριστήριο, προμήθεια μασκών, γαντιών και ασπίδων προσώπου για το προσωπικό είναι μερικά από τα ανελαστικά έξοδα των επιχειρήσεων για την πρεμιέρα της λειτουργίας τους.

Application για να μετρούν κεφάλια

«Καλούμαστε να εφαρμόσουμε έναν εντελώς νέο τρόπο δουλειάς», σημειώνουν επιχειρηματίες του Βόλου που εκτός από το βασικό προσωπικό θα έχουν και εργαζόμενο στην υποδοχή που θα ενημερώνει τους πελάτες αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος και θα τους κατευθύνει. «Οι εποχές που έμπαινε κάποιος μέσα στο μαγαζί, κοιτούσε, έβρισκε την παρέα του και καθόταν, πέρασαν. Πλέον για να μπει κάποιος στον χώρο θα πρέπει με την παρουσία του να μην ξεπερνά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ατόμων και να καθίσει σε συγκεκριμένο σημείο», λένε επιχειρηματίες που και οι ίδιοι εκφράζουν προβληματισμό αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τους ίδιους τους θαμώνες.

Μέχρι και εφαρμογές κατέβασαν στα κινητά τους τηλέφωνα εργαζόμενοι στην εστίαση για να μετρούν «κεφάλια» και να μην ξεπεράσουν τα όρια που υπάρχουν.

Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Τις τελευταίες ημέρες και πριν το άνοιγμα της εστίασης, επιχειρηματίες δέχονται επισκέψεις από προμηθευτές που εμπορεύονται ατομικές συσκευασίες αλάτι και πιπέρι, ξηρούς καρπούς ή πατατάκια. Κάποια είδη οφείλουν να τα προσφέρουν σε ατομικές συσκευασίες, το τοπίο όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει για τα συνοδευτικά και απαντήσεις δεν δίνονται λόγω άγνοιας από τα αρμόδια όργανα ελέγχου.

Ακόμη και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους κατά επιπλέον 100% σε σχέση με αυτόν στις άδειές τους, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από την πρώτη ημέρα. Για παράδειγμα στον Δήμο Βόλου έως και την τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας, την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, δεν είχε φθάσει η απόφαση. Αιτήσεις γίνονται δεκτές, πλην όμως για να βγουν άδειες θα πρέπει να γίνουν αυτοψίες.

«Ερωτήματα υπάρχουν ακόμη και για το πού θα μπορέσει να γίνει η επιπλέον ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Για παράδειγμα θα μπορέσει μία επιχείρηση να βγάλει τραπεζοκαθίσματα στον χώρο μιας γειτονικής που δεν θα λειτουργήσει κι αν ναι θα χρειαστεί κάποια έγγραφη άδεια; Ή στους πεζοδρόμους όπου επιχειρήσεις εστίασης συνυπάρχουν με εμπορικά θα είναι δυνατή η ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από βιτρίνες εμπορικών όταν αυτά κλείνουν; Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να διευκρινιστούν. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους μας», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Οι γενικοί κανόνες λειτουργίας

Οι γενικοί κανόνες λειτουργίας πάντως είναι οι εξής για την εστίαση που ανοίγει από σήμερα:

-Ορίζονται τα έξι άτομα ως ο μέγιστος αριθμός καθήμενων ατόμων σε ένα τραπέζι.

-Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Καθορίζονται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων ως εξής:

α) Οταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 0,70 μ.

β) Οταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,10 μ.

γ) Οταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,70 μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου