ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμη για να λειτουργήσει σήμερα η εστίαση στη Μαγνησία

ετοιμη-για-να-λειτουργήσει-σήμερα-η-εσ-66718

Πανέτοιμοι για να επαναλειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, σήμερα Δευτέρα, είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στον Βόλο και τη Μαγνησία στο πλαίσιο του τέταρτου σταδίου χαλάρωσης των περιορισμών. Στην εστίαση διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στην καινούργια κανονικότητα με τους επαγγελματίες να δηλώνουν ότι θα τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και θα αγωνισθούν για το καλύτερο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αρκετά καταστήματα δεν θα τα καταφέρουν να ανοίξουν, είτε επειδή δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και βρίσκονται εν αναμονή αποφάσεων στις 15 Ιουνίου είτε επειδή δεν αντέχουν οικονομικά.

«Οι επαγγελματίες είναι πάντοτε αισιόδοξοι και αγωνιστές», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Στέφανος Στεφάνου. Ο ίδιος επισήμανε ότι «τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη δυνατότητα που δίνει ο δήμος Βόλου να αυξήσουν τους εξωτερικούς χώρους με προσοχή και σεβασμό σε πεζούς, άτομα με ειδικές ανάγκες, την αγορά και πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά. Αυτό που θέλουν και παρακαλούν πάρα πολύ είναι να γίνονται συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η νέα κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τους επαγγελματίες και γι’ αυτό θέλουν συνεργασία».

Από κει και πέρα ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τι θα κάνει με τα καταστήματα που δεν θα ανοίξουν, τα οποία φθάνουν στο 40%. «Πολλά καταστήματα έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους και αναμένεται να δούμε τι θα γίνει με αυτά από τις 15 Ιουνίου. Ισως να μην ανοίξουν και να επανεκκινήσουν τον Οκτώβριο που ενδεχομένως να επανεμφανιστεί ένα νέο κύμα πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι πολλά καφέ, μπαρ, κλαμπ, ακόμη και τσιπουράδικα.

«Κάθε εμπόδιο μας κάνει πιο δυνατούς», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Στάθης Προσήλιας, ιδιοκτήτης της καφετέριας Μινέρβα. «Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να βλέπουμε λίγο πιο μακριά από αυτό που θέλουν να δείχνουν. Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει», επισημαίνει. Η εστίαση υπέστη μεγάλη ζημιά από την καραντίνα του κορονοϊού. Ο κ. Προσήλιας είπε ότι η ανεργία τώρα θα ξεπεράσει το 22%, τονίζοντας ότι το ευχάριστο είναι ότι ανοίγει η εστίαση ενώ το δυσάρεστο ότι δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν όλα τα μαγαζιά.

Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα θα εφαρμόσουν αυστηρά του κανόνες ασφαλείας. «Ξεκινάμε με το προσωπικό να λαμβάνει μέτρα προστασίας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις κατευθύνσεις ΓΣΕΒΕΕ. Το πρώτο πράγμα είναι οι μάσκες που θα χρησιμοποιεί και το δεύτερο τα γάντια. Στους πάγκους θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ θα γίνεται τακτική απολύμανση των χώρων. Στους εσωτερικούς χώρους απαγορεύονται τραπεζοκαθίσματα μέχρι 15 Ιουνίου. Στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ των τραπεζιών 1,70 μέτρων», περιγράφει μεταξύ άλλων.

Οι καταστηματάρχες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων, όμως εκτιμούν ότι πρέπει και ο κόσμος να κατανοεί την κατάσταση και να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Οι επιχειρηματίες είναι χαρούμενοι που ανοίγουν τα μαγαζιά τους. «Προσπαθούμε να τηρήσουμε τα μέτρα», σημειώνει από την πλευρά του και ο Απόστολος Κοντονίνας από το Shelby’s social bar. «Το κλίμα είναι θετικό μετά από 3 μήνες καραντίνας στους οποίους δεν είχαμε κανένα όφελος πέραν του επιδόματος των 800 ευρώ που δεν φθάνει. Θα προσπαθήσουμε όλοι για το καλύτερο», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου