ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνονται τα ποσά για κτηνοτρόφους, εγκρίνεται το κονδύλι για αλιείς

αυξάνονται-τα-ποσά-για-κτηνοτρόφους-ε-67930

Επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ο Χρ. Μπουκώρος

Σε επαφές που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, την περασμένη Παρασκευή, ενημερώθηκε για την εξέλιξη των ενισχύσεων σε σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Προ δεκαημέρου με δελτίο Τύπου ο βουλευτής είχε ανακοινώσει ότι ο υπουργός Μάκης Βορίδης και τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ολοκληρώσει τον μηχανισμό βάσει του οποίου θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι (αιγοπροβατοτρόφοι) με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν μέρος των ζημιών από τη μείωση της ζήτησης και των τιμών τις ημέρες του Πάσχα.

Μετά τις τελευταίες επαφές του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής με ικανοποίηση πληροφορήθηκε ότι τελικώς το ποσό ενίσχυσης για τους έλληνες κτηνοτρόφους ίσως προσεγγίσει και τα 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που θα δώσει μια ανάσα σε έναν παραγωγικό κλάδο, ο οποίος εξαιτίας της πανδημίας υπέστη απώλεια εσόδων.

Εξάλλου, στην τελική του φάση βρίσκεται και αναμένεται η τελική υπογραφή εντός των επόμενων ημερών και το ζήτημα της ενίσχυσης (de minimis) των ελλήνων αλιέων. Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που θα δοθεί τέτοιου είδους ενίσχυση στους αλιείς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσαν τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον Χρήστο Μπουκώρο, οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκάφων από 0 έως 6 μέτρα θα λάβουν ενίσχυση περίπου 800 ευρώ, οι ιδιοκτήτες σκαφών από 6 έως 12 μέτρα περίπου 1.200 ευρώ και οι ιδιοκτήτες σκαφών μέσης αλιείας άνω των 12 μέτρων θα λάβουν ποσά ενίσχυσης από 3.000 – 4.000 ευρώ.

Μετά τις συναντήσεις του, ο βουλευτής Μαγνησίας δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τις κρατικές ενισχύσεις, ακόμη και στον καιρό της πανδημίας, τόσο ο υπουργός Μάκης Βορίδης, όσο και τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με μεθοδευμένη και σκληρή εργασία δημιουργούν όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς, ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των συγκεκριμένων κονδυλίων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η σκληρή μάχη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου να ενισχυθεί το σύνολο των αγροτών και κτηνοτρόφων, συνεχίζεται και ελπίζουμε όλοι να στεφθεί με επιτυχία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου