ΤΟΠΙΚΑ

Επείγουσα ανάγκη για νομοθετική παρέμβαση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

επείγουσα-ανάγκη-για-νομοθετική-παρέ-67997

Αντιμέτωποι με διοικητική αποβολή, ποινικές διώξεις, πρόστιμα και απώλεια επιδοτήσεων οι αγρότες μετά την απόφαση του ΣτΕ

Με έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και αποζημίωσης χρήσης, ποινικές διώξεις και απώλεια επιδοτήσεων κινδυνεύουν πολλοί αγρότες στη Μαγνησία μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για τα ξεχερσωμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις για γεωργική χρήση πριν και μετά το 1975.

Πρόκειται για μικροκαλλιεργητές που έκαναν το «λάθος» να αξιοποιήσουν τα οικογενειακά τους χωράφια και να κινήσουν και όλες τις νόμιμες διαδικασίες που είχε προβλέψει το κράτος ενόψει της κύρωσης των δασικών εκτάσεων το 2018. Είχαν κάνει αντιρρήσεις και είχαν προχωρήσει σε εξαγορά με χαμηλό τίμημα όπως προέτρεπε το κράτος. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δανείστηκαν χρήματα και προχώρησαν σε επενδύσεις. Στον Βόλο και τη Μαγνησία αριθμούν χιλιάδες, με τους περισσότερους να βρίσκονται στους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου. Ο νομικός κόσμος εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανθρώπους αυτούς, που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν καταπατητές, να χάσουν τα χωράφια τους και να κληθούν να δώσουν επιδοτήσεις πίσω.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Βασιλικός υπογράμμισε ότι πρέπει οπωσδήποτε νομοθετική ρύθμιση διότι υπάρχει ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Οι αγρότες έχουν μεταβιβάσει τα χωράφια στα παιδιά τους, έχουν καταβάλει φόρους επί σειρά ετών, ΕΝΦΙΑ. Ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός έχει μειωθεί σοβαρά.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση αφορά στη Μαγνησία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις 150.000 στρεμμάτων, ενώ στη Λάρισα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις 500.000 στρεμμάτων.

Σε όλη την Ελλάδα 2 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται χαρακτηρίζονται τώρα δημόσιες δασικές εκτάσεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Ο αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία και τα προϊόντα που παράγονται εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλος.

Όπως είχε επισημάνει η τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή η επίμαχη απόφαση είναι η 710/2020 και έχει ληφθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, από το Ανώτατο δηλαδή Δικαστήριο. Ελήφθη μετά από προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπηρεσιών και του ΓΕΩΤΕΕ.

Η προσφυγή αφορούσε στη συνταγματικότητα τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η νομιμοποίηση των εκχερσώσεων έγιναν αυθαιρέτως σε δάση και δασικές εκτάσεις, μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007 και την αλλαγή χρήσεως των εκτάσεων από δασικές ή και αναδασωτέες σε αγροτικές, κατά παράβαση των άρθρων 24 παρ. 1 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος.

Επιπλέον έκρινε ότι η μεταβίβαση της χρήσεως των εν λόγω εκτάσεων προς τους καλλιεργητές δημιουργεί μεταγραπτέο, μεταβιβάσιμο και εμπορεύσιμο τίτλο, με οικονομική αξία, και δημιουργεί αδικαιολόγητη ευμενή μεταχείριση των αυθαιρέτως καλλιεργηθέντων σε δάση και δασικές εκτάσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου