ΤΟΠΙΚΑ

Αναστάτωση μπροστά από τα ΑΤΜ σε Τράπεζες του Βόλου

αναστάτωση-μπροστά-από-τα-ατμ-σε-τράπε-68120

Λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό τους είδαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, λόγω αναδρομικής παρακράτησης της «εισφοράς υπέρ συλλογικών οργάνων»

Από 5 έως 11 ευρώ λιγότερα είδαν χθες οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ που πληρώθηκαν τη σύνταξή τους. Οχι δεν επρόκειτο για περικοπή, αλλά για αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται από τον ΕΦΚΑ στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση.

Θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά δεν είχε παρακρατηθεί ποτέ από το 2017 μέχρι σήμερα. Ο δεύτερος λόγος που προκάλεσε μείωση αφορούσε σε αύξηση του φόρου για παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ και αρχές Ιουνίου θα αποκατασταθούν βλέποντας αυξήσεις στις επικουρικές τους, ως διαφορά από τις περικοπές που είχαν υποστεί με τον προηγούμενο νόμο.

Μέχρις να διευκρινιστούν οι δύο παραπάνω λόγοι, σε αρκετά ΑΤΜ του Βόλου επικράτησε αναστάτωση.

Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι πρόκειται για νέα μείωση συντάξεων και έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν μέσα στις τράπεζες. Οι υπάλληλοι όπως ήταν φυσικό αδυνατούσαν να τους διαφωτίσουν- όχι γιατί δεν ήθελαν- αλλά επειδή δεν γνώριζαν. Τα χρήματα στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς πιστώνονται από το υπ. Εργασίας χωρίς καμία παρέμβαση των τραπεζών.

Αρκετοί απευθύνθηκαν στον σύλλογο συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, όπως και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ρούσσας ήταν εκείνος που ενημέρωσε πως οι μειώσεις που του αναφέρθηκαν κυμαίνονται από 5 έως 11 ευρώ και ότι η Ομοσπονδία ΙΚΑ αναμένεται τις επόμενες μέρες μ’ ανακοίνωσή της να ενημερώσει τα μέλη της.

Χθες Παρασκευή καταβάλλονταν οι συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ για όσους έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9). Στο ίδιο πλαίσιο, αντίστοιχες διαφορές ενδέχεται να δουν και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Τραπεζών και ΟΤΕ στην πληρωμή της 25ης Μαΐου, όταν πληρώνονται συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αγρότες που πληρώνονται 27 Μαΐου και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται 29 Μαΐου δεν έχουν επικουρικές ή δεν είχαν σημαντικές μειώσεις το 2016, οπότε δεν θα έχουν τώρα ούτε αυξήσεις στην επικουρική τους ούτε αύξηση φόρου στην κύρια.

Τέλος, μιλώντας στον Realfm ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα που ανέκυψε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δύο πράγματα συμβαίνουν. Το ένα είναι μια παλιά εισφορά των 5 ευρώ που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής: τώρα πληρώνονται οι κύριες συντάξεις και αυτοί που έχουν αυξήσεις στις επικουρικές – τις οποίες θα δουν μόλις πληρωθούν οι επικουρικές σε μερικές ημέρες- έχουν και λίγο μεγαλύτερο φόρο. Δηλ. αν πρόκειται να πάρεις 100 ευρώ αύξηση, έχεις και 10 ευρώ επιπλέον φόρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο σου αφαιρείται από την κύρια σύνταξη».

Διευκρινίζεται πάντως πω όσοι δεν επιθυμούν την παρακράτηση, θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου