ΤΟΠΙΚΑ

«Βραχυκύκλωμα» γιατρών στα ΤΕΠ

βραχυκύκλωμα-γιατρών-στα-τεπ-68195

Προσλήφθηκαν για άλλες ειδικότητες, αλλά παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς – Ακόμη και να θέλουν να ειδικευτούν στα Επείγοντα τα μέσα είναι ελάχιστα

Διορίστηκαν ως ειδικευμένοι ιατροί για τα ΤΕΠ με προκήρυξη στην οποία αναφέρονταν κατηγορηματικά η αντίστοιχη ειδικότητά τους και χωρίς την παραμικρή νύξη στην εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Παρ’ όλα αυτά όμως τελούν εργασιακά υπό μίας ερμαφρόδιτης κατάστασης, διότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ασκούνε πλήρως την ειδικότητα για την οποία διορίστηκαν και «βαπτίζονται» γιατροί επείγουσας ιατρικής, χωρίς να έχουν επιλέξει κάτι τέτοιο.

Μάλιστα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ειδικευτούν στην Επειγοντολογία όσο δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή και οργάνωση για την εκπαίδευσή τους στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία που μπορούν να απευθυνθούν για αυτό είναι δύο, ένα στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη.

Έτσι όμως χάνουν τη δυνατότητα εξέλιξης, αν δεν αποκτήσουν την εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής, όπως τόνιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου που βγάζουν αρκετές εφημερίες το μήνα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

«Με αυτά τα δεδομένα, η λειτουργία μας στα Επείγοντα του Νοσοκομείου δεν μπορεί παρά να γίνεται αυστηρά στα πλαίσια της ειδικότητάς μας. Επειδή όμως δε γίνεται με ισότιμο τρόπο σε σχέση με τους ιατρούς των κλινικών, δημιουργούνται ιατροί δύο ταχυτήτων. Μακροπρόθεσμα οι περιορισμοί των δυνατοτήτων πλήρους άσκησης της ειδικότητάς μας είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσουν σε υστέρηση σε δεξιότητες και εμπειρία σε σύγκριση με τους ιατρούς των κλινικών», εξηγούσαν οι ίδιοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το ίδιο συμβαίνει λίγο πολύ στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, για αυτό και οι θιγόμενοι γιατροί ζητούν να αποσυνδεθεί η βαθμολογική τους εξέλιξη και η μονιμοποίησή τους από τη λήψη της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής, όπως εξάλλου συμβαίνει με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ.

Αφετέρου προτείνουν οι ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ που δεν επιθυμούν να λάβουν την εξειδίκευση να ασκούν αυστηρά και σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού τους την ειδικότητα στο ΤΕΠ ή στην αντίστοιχη κλινική, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Ετσι θα αποκατασταθεί η ισοτιμία μεταξύ των γιατρών της κάθε ειδικότητας και θα σταματήσουν να υπάρχει ιατρικό προσωπικό δύο και τριών ταχυτήτων μέσα στο ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας», όπως κατέληγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου