Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Στη θάλασσα δεν κολλά ο κορονοϊός

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-22, 18:22:27
Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Στη θάλασσα δεν κολλά ο κορονοϊός

Καθησυχαστικός ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου - Τι λέει για το εμβόλιο και τη χρήση μάσκας

 

Καθησυχαστικός ότι ο κορονοϊός δεν κολλά στη θάλασσα εμφανίζεται με δηλώσεις του στο usay.gr ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Στη θάλασσα δεν κολλά ο κορονοϊος. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος μέσα στη θάλασσα είναι μηδενικές» επισημαίνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναφέρεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2012, η οποία έχει καταδείξει ότι λοιμώξεις του αναπνευστικού που σχετίζονται με αυτή του covid -19 ή η γαστρεντερίτιδα, δεν σχετίζονται με την ποιότητα του νερού της θάλασσας. Ταυτόχρονα- σύμφωνα με τον ίδιο- βρέθηκε συσχέτιση της πυκνότητα των λουομένων στις ακτές κολύμβησης, με την νοσηρότητα. Παράλληλα άλλες έρευνες συσχετίζουν την αυξημένη θερμοκρασία και την απόλυτη υγρασία με μειωμένη μετάδοση του SARS-CoV-2.Ωστόσο για να είμαστε σαφείς, θα πρέπει έξω στην αμμουδιά ,να τηρείται η απόσταση του 1μιση μέτρου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τοποθετείται για στα ζητήματα της μάσκας και του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς επισημαίνοντας πως «αν δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, να χρησιμοποιούμε πάντα τη μάσκα. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε την απευθείας επαφή με τον συνεπιβάτη και φοράμε πάντα μάσκα σε κλειστούς χώρους».

Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτιμά ότι το καλοκαίρι θα είναι μια ομαλή περίοδος ήπιας μετάδοσης και πως δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση του κύματος κρουσμάτων.

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε πολύ είναι τον τουρισμό και πώς θα διαχειριστούμε πιθανά κρούσματα ανάμεσα σε τουρίστες. Το επόμενο κύμα το περιμένουμε Οκτώβριο με Νοέμβριο. Χωρίς φυσικά να αποκλείει κανένας ότι μπορεί να προκύψει νωρίτερα», προσθέτει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Οσον αφορά στο εμβόλιο ο ίδιος εκτιμά ότι θα αργήσει πολύ περισσότερο από ό,τι μερικοί αισιόδοξοι υποστηρίζουν, δηλαδή Οκτώβριο ή Νοέμβριο. «Το εμβόλιο για να παραχθεί και να βγει στην αγορά θα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς ανθρώπους. Θα χρειαστεί να δοκιμαστεί σε χιλιάδες εθελοντές και αυτό θα πάρει χρόνο», παρατηρεί και συνεχίζοντας αναφέρει: «Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό για τα εμβόλια και είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια ενός θεραπευτικού σχήματος, γιατί πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι γίνεται σε υγιείς ανθρώπους, ενώ στη θεραπεία θεραπεύουμε πάσχοντες και εκεί μπορούμε να ζυγίσουμε τις παρενέργειες με το όφελος που έχει η θεραπεία».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
4
=