ΤΟΠΙΚΑ

Συγκρατημένοι οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

συγκρατημένοι-οι-ξενοδόχοι-της-μαγνη-69417

Θετική η πρώτη αποτίμηση για τα μέτρα, αν και ζητούν πιο γενναία μέτρα στο μέτωπο της φορολογίας – Πώς σχολιάζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα νέα δεδομένα

Αντικρουόμενες απόψεις και προβληματισμοί διατυπώνονται από τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τουρισμό και την επόμενη μέρα της οικονομίας. Οι ίδιοι δηλώνουν πως βρίσκονται σε «κινούμενη άμμο» λόγω πανδημίας, υπογραμμίζουν πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, αλλά απαιτούνται πιο τολμηρές αποφάσεις για τη στήριξη των εποχικών επιχειρήσεων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σημείο – κλειδί για να πάρει μπροστά η «μηχανή», σύμφωνα με τους επαγγελματίες τουρισμού, είναι τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής. Βασικό αίτημα επίσης για τους ίδιους παραμένει η «θωράκιση» των δομών υγείας και οι κυβερνητικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, για να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη λειτουργίας του Skiathos Palace στις 3 Ιουλίου, ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, «ψυχή» του εμβληματικού ξενοδοχείου της Σκιάθου, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι σε καλή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση». Επισημαίνει ωστόσο ότι «σε φορολογικό επίπεδο θα μπορούσαν να είναι πιο τολμηρά, αν η κυβέρνηση προχωρούσε στη μείωση του ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης όπως και των δημοτικών τελών», όπως λέει.

Ενόψει της έναρξης των πτώσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, εκτιμά ότι ο εισερχόμενος τουρισμός θα βασιστεί στον άξονα Ισραήλ, Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία και Αυστρία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «περιμένουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και προχωράμε».

Την εκτίμηση ότι «χρειάζονται πιο γενναία μέτρα για τη στήριξη των εποχιακών επιχειρήσεων» εκφράζει η τουριστική πράκτορας Ιωάννα Ευσταθίου, πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Σκοπέλου. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι θετικά για τους εργαζόμενους όπως εξελίσσεται η κατάσταση. Οσον αφορά στα μέτρα για τη φορολογία και τις προκαταβολές δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και όσοι έχουμε ΑΕ και ΙΚΕ, καλούμαστε να αρχίσουμε να πληρώνουμε την φορολογία του προηγούμενου έτους από τον Ιούνιο, έχοντας μηδενικά έσοδα» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια «οι μειώσεις ΦΠΑ στα εισιτήρια είναι θετικές, αλλά χρειάζονται πιο γενναία μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού και των εποχικών επιχειρήσεων, γιατί καλούμαστε να δουλέψουμε τέσσερις μήνες, για να καλύψουμε τα έξοδα ενός έτους», αναφέρει.

Θετικά από την πλευρά του χαρακτηρίζει τα μέτρα ο ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας Κώστας Λεβέντης, θεωρώντας ότι «καλύπτουν όλους τους τομείς», επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν κενά που πρέπει να διασαφηνιστούν. «Οποιος γνωρίζει πώς λειτουργούν τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση έχει καλύψει τα πάντα και σε πρώτη φάση θεωρώ ότι είναι σε θετικότατη κατεύθυνση», τονίζει.

Τι θα γίνει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, υπογραμμίζοντας ότι «σε πρώτη ανάγνωση είναι θετικά για τον τουρισμό, αλλά θέλουμε να δούμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ζητούμε πιο πολλές πιστοποιήσεις και διαπιστεύσεις». Εκφράζει παράλληλα τον έντονο προβληματισμό των συναδέλφων του, λέγοντας ότι «πρέπει να εφαρμοστούν πολύ σωστά και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για να προστατεύσουμε αυτά που οι Ελληνες με πολύ μεγάλο κόπο και θυσία κερδίσαμε. Για να θωρακίσουμε και την οικονομία, αλλά και την υγεία μας».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην ουσία κάθε ξενοδόχος μπορεί να ανοίξει όποτε θέλει και να τυγχάνει ευεργετικών μέτρων.

«Περιμένουμε, ωστόσο, τις διευκρινιστικές εγκυκλίους και φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα», προσθέτει ο ίδιος.

Ακόμη εκτιμά πως είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ρυθμίσεις όσον αφορά στα εργασιακά, «αναμένουμε όμως τις διευκρινιστικές και τα πρωτόκολλα, γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία», παρατηρεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου