ΛΑΡΙΣΑ

Τρεις κορυφαίοι επιστήμονες για τον κορονοϊό –Πότε αναμένεται δεύτερο κύμα, τι «μάθαμε» από αυτόν

τρεις-κορυφαίοι-επιστήμονες-για-τον-κ-71801

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Η νέα πραγματικότητα στην εποχή του covid – 19, όρια και προκλήσεις», διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης το Πανεπιστήμιο Πολιτών του δήμου Λαρισαίων.

Καλεσμένοι ήταν ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο Ιατρός Παθολόγος – Εντατικολόγος, Διευθυντής ΤΕΠ Γ.Ν.Λάρισας κ. Δημήτρης Μπαμπαλής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας κ. Γιώργος Τράντας.

Στην ομιλία του ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως η απομόνωση σύμφωνα και με παλαιότερα παραδείγματα αποτελεί το καλύτερο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα συγκρίνοντας στοιχεία από την Κίνα τόνισε πως εκεί η πανδημία κράτησε περίπου 60 ημέρες (πριν υπάρξει σχεδόν μηδενισμός κρουσμάτων), κάτι που ίσχυσε και για τη χώρα μας.

Πρόσθεσε δε πως τώρα μπαίνουμε στην περίοδο όπου θα «χορέψουμε» με τον κορωνοϊό, όπου θα εμφανίζονται κρούσματα και θα ακολουθούνται διαδικασίες ιχνηλάτησης μέχρι την εξαφάνιση του ιού και την εμφάνιση του δεύτερου κύματος.

Εξέφρασε την άποψη πως η ζέστη θα βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης του ιού με την ταυτόχρονη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως με την παρουσία μας σε ένα χώρο όπου υπάρχει ο ιός, χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για τον τον κολλήσουμε.

Παράλληλα όσον αφορά την καταγραφή θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ανέφερε πως ως αιτία αναγράφεται η βασική νόσος και όχι το υποκείμενο νόσημα (σε αντίθεση για παράδειγμα με τη Γερμανία).

Συνεχίζοντας δήλωσε πως παρακολουθούσε κάποιους θανάτους από καρκίνο εκ των πρώτων στη χώρα, οι οποίοι χρεώθηκαν στον κορωνοϊό διότι σε τεστ που έγιναν σε αυτά τα άτομα βρέθηκαν θετικοί μετά θάνατον, κάτι που γίνεται και με τη γρίπη.

«Είναι όπως το θέατρο, όταν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής συμπαρασύρει όσους είναι σε ένα δεύτερο ρόλο. Αυτό είναι κάτι που το ζούμε και το ξέρουμε και δεν καλλιεργεί σενάρια συνωμοσίας, αλλά είναι χρήσιμο για τους επιδημιολόγους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέτοια τεστ – όπως αποκάλυψε – έγιναν και πρόσφατα σε θανάτους στη Λάρισα χωρίς να βρεθεί κάποιο από αυτά θετικό, χαρακτηρίζοντας την πρακτική ως «ακρότητα».

Σωστή χαρακτήρισε και την απόφαση να μην πηγαίνουν ασθενείς στα νοσοκομεία αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος, δηλώνοντας όμως παράλληλα πως αυτόν τον καιρό αυξήθηκε η κίνηση στα νοσοκομεία λόγω πολλών περιστατικών που έμειναν στο… περίμενε.

Μιλώντας για το θέμα της καταγραφής τον θανάτων ο κ. Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο κορωνοϊός έφερε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στη χώρα ανθρώπων, οι οποίοι θα ζούσαν ακόμη για κάποια χρόνια αν δεν είχαν νοσήσει από το νέο ιό.

Βέβαια όπως δήλωσε αν δούμε το θέμα εντελώς ψυχρά και ως αριθμούς, όσον αφορά την έννοια των χαμένων χρόνων αναμενόμενης ζωής (σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας), αυτά ήταν λίγα. Ευθύς αμέσως όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, διότι είναι ανήθικο. «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τον κορωνοϊό να μεταδοθεί» δήλωσε, ενώ ανέφερε πως αν τα μέτρα δεν παίρνονταν την κατάλληλα στιγμή, θα είχαμε και στη χώρα μας χιλιάδες νεκρούς.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα της πανδημίας αυτό σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται προς τα τέλη του φθινοπώρου, Οκτώβρη – Νοέμβρη.

Όσον αφορά τα αντισώματα δήλωσε πως για να εντοπιστούν ασφαλώς αντισώματα θα πρέπει να περάσουν ίσως και 3-4 εβδομάδες από τη στιγμή που κάποιος θα νοσήσει (όπως είχε αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης νωρίτερα, μπορούν να εμφανιστούν και νωρίς περίπου στις 5 μέρες από όταν κάποιος νοσήσει).

Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πόσο κρατούν τα αντισώματα, ενώ αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από προ-συμπτωματικούς φορείς.

Όσον αφορά τα σχολεία δήλωσε πως η εμπειρία με τους Ρομά στη Νέα Σμύρνη δείχνει πως τα παιδιά δεν είναι ”drivers” του κορωνοϊού σε αντίθεση με τη γρίπη και πρόσθεσε πως είναι πολυπαραγοντική η επιλογή για άνοιγμα των σχολείων.

Πολύ ενδιαφέροντα ήταν και τα συμπεράσματα που μοιράστηκε ο κ. Μπαμπαλής, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα όπως τα είδε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ξεκινώντας τη δική του εισήγηση τόνισε πως αυτό στο οποίο ήταν πίσω η χώρα μας ήταν στη διαχείριση μιας μελλοντικής κρίσης, η οποία χαρακτηρίζεται από τις έννοιες της ευελιξίας και της πληρότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό όπως τόνισε αντιμετωπίστηκε με τα αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν, ενώ στη χώρα μας δεν είχαμε «παράπλευρες» απώλειες από τον κορωνοϊό, ασθενών δηλαδή που θα έχαναν τη ζωή τους από άλλες αιτίες εκτός νοσοκομείου.

Όμως – όπως συνέχισε – η πανδημία απέδειξε πως σε τέτοιες κρίσεις, όσο ισχυρός και αν είναι ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν. Σημαντικό για τον ίδιο είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό το οποίο θα είναι εκπαιδευμένο.

Ακόμη αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του COVID-19, δηλώνοντας πως είναι λανθασμένο να τον χαρακτηρίζουμε ως μια πιο βαριά γρίπη, λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος νοσηλείας στον Η1Ν1 ανέρχεται στις 7 ημέρες ενώ στον κορωνοϊό στις 21, κάτι που μπορεί να υπερφορτώσει το σύστημα υγείας, ενώ πρωτόγνωρη εμπειρία που δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στους γιατρούς ήταν η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς.

Παράλληλα ο κ. Μπαμπαλής μοιράστηκε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα από το Γενικό Νοσοκομείο:

  • Οι γιατροί έβλεπαν το 28% των ασθενών σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή,
  • Υπήρξε αριθμός ατόμων χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα που εμφανίζονταν,
  • Άνθρωποι με πιο σοβαρά συμπτώματα φοβόντουσαν να έρθουν στο νοσοκομείο,
  • Το κλείσιμο των σχολείων εξαφάνισε την εποχική γρίπη. Δύο εβδομάδες μετά σταμάτησαν τα περιστατικά,
  • Ο κορωνοϊός εξαφάνισε τροχαία και εργατικά ατυχήματα,
  • Μειώθηκαν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις υπό τον φόβο του κορωνοϊού,
  • Με την άρση της καραντίνας υπήρξε μια αύξηση 150% σε τροχαία και ορθοπεδικές περιπτώσεις,

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ανέφερε πως ο ιός δημιούργησε μια νέα κουλτούρα στα νοσοκομεία, για την οποία ήταν βέβαιος πως θα γίνει κληροδότημα και της μετά κορονοϊού εποχής.

ΠΗΓΗ:onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου