ΤΟΠΙΚΑ

Εξι νέοι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης στον Βόλο και στη Θεσσαλία

εξι-νέοι-σταθμοί-μέτρησης-της-ρύπανση-74168

Πρόταση για χρηματοδότηση του έργου θα καταθέσει αύριο στο περιφερειακό συμβούλιο ο Κ. Αγοραστός

Πρόταση για χρηματοδότηση της ενίσχυσης του εθνικού δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υποβάλει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ που θα υποβληθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλία 2014-2020» στον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον».

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέδωσε τη σχετική πρόσκληση.

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση έξι νέων ολοκληρωμένων Σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης 2 για το Βόλο, 2 για την Λάρισα, 1 για τα Τρίκαλα, και 1 για την Καρδίτσα, συμπεριλαμβανομένης της τηλεμετάδοσης, καθώς επίσης και στην αντικατάσταση εξοπλισμού του υφιστάμενου σταθμού παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Λάρισα και στης αποκατάστασης της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσής του. Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και στην εγκατάστασή του.

Ο κ. Αγοραστός στην εισήγησή του τονίζει ότι η προμήθεια θεωρείται απαραίτητη αφενός μεν για την αδιάλειπτη και αξιόπιστη καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο χωρικό επίπεδο των τεσσάρων αστικών κέντρων Λάρισας, Βόλου Τρικάλων Και Καρδίτσας, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων της και τη λήψη μέτρων όταν απαιτείται, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου δε, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

H Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένοι στις Π.Ε. Λάρισας 1 σταθμός (θέση Διοικητήριο ΡΜ10) και Π.Ε Μαγνησίας & Σποράδων 2 αναλυτές σωματιδίων (θέση Βόλος ΡΜ10 και ΡΜ2,5). Οι παραπάνω σταθμοί είναι ενταγμένοι στο ΕΔΠΑΡ (Εθνικό δίκτυο παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης), το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2000 από το ΥΠΕΝ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) με στόχο τη διαρκή, συστηματική και αξιόπιστη παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό τα παραγόμενα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου