ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση «καθαρισμός ακτών» στο Πήλιο

επιχείρηση-καθαρισμός-ακτών-στο-πή-75729

Στους Δήμους Ζαγοράς Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου

Μεγάλη επιχείρηση για τον καθαρισμό των ακτών του ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ενόψει της έναρξης της κολυμβητικής περιόδου που ανοίγει αυλαία επισήμως την 1η Ιουνίου.

Αυτή τη στιγμή στις παραλίες υπάρχουν φερτά υλικά από τις πλημμύρες του χειμώνα που σχεδόν αλλοιώνουν το ανάγλυφο των ακτών. «Για εμάς επίσημα η σεζόν ξεκινά από 1η Ιουνίου. Και αφήνουμε στοχευμένα τον καθαρισμό για όσο το δυνατό πιο κοντά στη συγκεκριμένη ημερομηνία, για να μην καθαριστούν και σε περίπτωση που πιάσει καιρός επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Από Δευτέρα ξεκινάμε τόσο με συνεργεία του δήμου όσο και με εργολάβο που θα φέρει ειδικό μηχάνημα τον καθαρισμό και διάστρωση των ακτών μας προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να στηθούν ομπρέλες και εξοπλισμός», ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.

Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού θα ξεκινήσουν συντηρήσεις στις υποδομές των παραλιών, από ντουζιέρες και αποδυτήρια, μέχρι καλαθάκια και στήσιμο των πύργων των ναυαγοσωστών.

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ολοκληρώνει τη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών. Αύριο, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής θα κατακυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους ναυαγοσώστες που θα βρίσκονται στα βάθρα τους από την πρώτη ημέρα της νέας κολυμβητικής περιόδου.

Η δαπάνη είναι ύψους 104.06715 ευρώ για την πρόσληψη ναυαγοσωστών. Σημειώνεται ότι στον δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, ως πολυσύχναστες παραλίες για τις οποίες υπάρχει η υποχρέωση εγκατάστασης ναυαγοσώστη έχουν χαρακτηριστεί έξι ακτές και συγκεκριμένα το Χορευτό, ο Αϊ Γιάννης, το Παπά Νερό, η Πλάκα, ο Μυλοπόταμος και οι Αγιοι Σαράντα.

Οι ναυαγοσώστες θα ανεβαίνουν στα βάθρα και θα έχουν υπ’ ευθύνη τους τη φύλαξη των ακτών από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή του προεδρικού διατάγματος έχει ανεβάσει το κόστος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών.

Στις αλλαγές του προεδρικού διατάγματος περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της κολυμβητικής περιόδου από 1η Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου και η υποχρέωση του δήμου να έχει 5,5 μέτρων σκάφος εξοπλισμένο με απινιδωτή και με ξεχωριστό χειριστή και ναυαγοσώστη προκειμένου να περιπολεί στις ακτές.

Στο Νότιο Πήλιο

Λίγο νωρίτερα, από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στις ακτές του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Ηδη έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σε Μαλάκι και Καλά Νερά, Τρίκερι, Μηλίνα, Πλατανιά και Μικρό και από την τρέχουσα εβδομάδα θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες ακτές της περιοχής για την απαλλαγή τους από φερτές ύλες, την οριοθέτηση και οργάνωσή τους.

Ωστόσο στον δήμο «αγκάθι» παραμένει η πρόσληψη ναυαγοσωστών. Διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αν και με αργούς ρυθμούς λόγω της αρρυθμίας που επέφερε το lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου