ΤΟΠΙΚΑ

Εμποροι του Βόλου αντί για σεφτέ… έφαγαν πρόστιμο

εμποροι-του-βόλου-αντί-για-σεφτέ-έφαγ-75787

Φύλλο και φτερό καταστήματα για ωράρια και συμβάσεις εργασίας – Εφοδοι και σε καφέ take away

Δεν πρόλαβε να ανοίξει καλά – καλά η εμπορική αγορά, που το Σάββατο συμπλήρωσε επτά μέρες επαναλειτουργίας μετά από δύο μήνες λουκέτου, και πολλοί επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα μικτά κλιμάκια επιθεωρητών Εργασίας και ελεγκτών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Η επιχείρηση – σκούπα πραγματοποιήθηκε Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ το Σάββατο επεκτάθηκε και στα καφέ που λειτουργούν με take away.

Εμποροι και ιδιοκτήτες καφέ έμειναν αποσβολωμένοι, καθώς όπως έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το τελευταίο που περίμεναν ήταν να βρεθούν με το «καλημέρα» ενώπιος- ενωπίω με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Yπογράμμιζαν μάλιστα, πως αν μη τι άλλο για το πρώτο διάστημα θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική κατανόηση και οι έλεγχοι να περιορίζονται στις συστάσεις και όχι να επιβάλλονται πρόστιμα.

«Δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε ταμείο, πώς είναι δυνατόν να μπορέσουμε να πληρώσουμε πρόστιμα που θα βεβαιωθούν» αναρωτιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις εμπορικών καταστημάτων οι ελεγκτές επέβαλαν πρόστιμα για αλλαγή ωραρίου εργασίας του προσωπικού. Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να αναρτούν πίνακα με τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού.

Στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, όπως λένε οι ίδιες πληροφορημένες πηγές, εντοπίστηκαν υπάλληλοι οι οποίοι ενώ είχαν δηλωθεί ότι θα απασχοληθούν στο απογευματινό ωράριο, βρέθηκαν να εργάζονται και το πρωί. «Δεν περιμέναμε ότι θα υπάρχει κίνηση και για αυτό κλήθηκαν εκτάκτως να συνδράμουν ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές», φέρεται να ενημέρωσε ο επαγγελματίας, όμως το πρόστιμο έπεσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση «σκούπα» τα κλιμάκια των ελεγκτών ήταν μεικτά, με τη συμμετοχή αφενός ελεγκτών για την τήρηση των αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής εργαζομένων και πελατών μέσα στα καταστήματα και αφετέρου επιθεωρητών που ελέγχουν την αδήλωτη εργασία, την υποαπασχόληση και τις παραβάσεις σε συμβάσεις απασχόλησης.

Χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής

Συνδικαλιστές που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφραζαν προβληματισμό, τονίζοντας κυρίως ότι σε μία περίοδο που η αγορά προσπαθεί να επιστρέψει και να κερδίσει τη μάχη της επιβίωσης, οι έλεγχοι θα πρέπει να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού «επαγγελματίες και εργαζόμενοι δίνουν τον ίδιο αγώνα, ώστε οι μεν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές και οι δεύτεροι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας», όπως παρατηρούσαν.

Ερωτηθείς ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημήτρης Βασιλείου έδωσε τη δική του διάσταση: «Ασφαλώς και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν απαρέγκλιτα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Επειδή όμως είναι μία μεταβατική περίοδος και για την αγορά, μετά από δύο μήνες που τα καταστήματα ήταν κλειστά, ενδεχομένως θα πρέπει σε πρώτο επίπεδο να γίνονται συστάσεις και μετά να εξετάζεται η επιβολή προστίμων», όπως λέει.

Φύλλο και φτερό τα take away

Χθες είχαν σειρά τα καφέ take away και αρκετές πιτσαρίες που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, αλλά και στη Νέα Ιωνία, όπου εξόρμησαν τα συνεργεία των επιθεωρητών. Εγινε εξονυχιστικός έλεγχος τόσο για τις καταστάσεις του προσωπικού που απασχολείται ανά επιχείρηση, όσο και αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού και αν οι επιχειρήσεις λειτουργούν με βάση τα όσα προβλέπει ο ΚΑΔ τους.

Οι έλεγχοι δεν μπορούν να σταματήσουν

«Κατανοούμε τους προβληματισμούς των επαγγελματιών, όμως είναι σαφές ότι οι έλεγχοι δεν μπορεί να σταματήσουν», διαμηνύουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιθεώρησης Εργασίας που ρωτήθηκαν σχετικά.

«Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει αν ο εργαζόμενος ασφαλίζεται ή αν παραβιάζονται τα ωράρια. Δεν είναι δυνατόν, ο εργαζόμενος τις ημέρες και τις ώρες τις οποίες φαίνεται να μην εργάζεται, καλείται από τον εργοδότη να απασχοληθεί υποχρεωτικά, δεν αμείβεται γι’ αυτή την απασχόληση, γιατί του λέει ο εργοδότης ότι το υπόλοιπο μέρος θα το καλύψει το κράτος, συνεπώς θα έρχεται ο εργαζόμενος να κάνει κανονικά το μεροκάματο και όταν πηγαίνει η Επιθεώρηση Εργασίας για έλεγχο, ο εργοδότης να λέει «ναι, έκανα μια αλλαγή στο πρόγραμμα και θα τη δηλώσω μετά από έναν μήνα»».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου