ΤΟΠΙΚΑ

Ομαλή η επιστροφή στην κανονικότητα για το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο

ομαλή-η-επιστροφή-στην-κανονικότητα-γ-75867

Στην καραντίνα συνεχίστηκαν κανονικά όλα τα προγράμματα – Δεν υπήρξε κρούσμα κορονοϊού σε μέλος του πουθενά στην Ελλάδα

Στην ανανέωση των συμβολαίων θεραπείας με τα μέλη του και τις οικογένειές τους προχωρεί το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο, επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα μετά τη δίμηνη καραντίνα. Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων πέτυχε να συνεχίσει μέσω τηλεφώνου και skype όλα τα προγράμματα, ενώ είναι υπερήφανο που κανένα μέλος του, είτε σε ανοιχτά προγράμματα, είτε σε κλειστές δομές σε όλη την Ελλάδα δεν έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό και κέρδισε τη μάχη με τον αόρατο εχθρό.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος, Γιάννης Μίλτος, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον αγώνα που δόθηκε ώστε κανένα πρόγραμμα θεραπείας να μη μείνει πίσω, αλλά και τις δομές του ΚΕΘΕΑ να είναι ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων και σήμερα με την επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

Ολο το διάστημα της καραντίνας το Κέντρο Θεραπείας παρείχε κανονικά τις υπηρεσίες του στους θεραπευόμενους και εξυπηρετούσε και καινούργια αιτήματα, προκειμένου κανένας να μην αλλάξει τη δύσκολη απόφαση να κάνει το βήμα για τη ζωή λόγω της επικρατούσας κατάστασης.

«Όλα τα ραντεβού γινόταν τηλεφωνικά ή μέσω skype και όταν υπήρχε επείγον περιστατικό, τότε μπορούσαμε να το υποδεχθούμε στις εγκαταστάσεις μας λαμβάνοντας όλα τα μέτρα.

Σήμερα επανερχόμαστε σε μία κανονικότητα. Από την προηγούμενη εβδομάδα το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα μέλη του, παλαιά και καινούργια, και να τα εντάξει στις επόμενες φάσεις, είτε στην κύρια θεραπεία είτε στην επανένταξη», ενημερώνει.

Το μόνο που δεν μπορούσε να γίνει στο διάστημα της καραντίνας ήταν η επανένταξη για ευνόητους λόγους, όμως εκείνο που κόστισε πραγματικά και συνεχίζει να κοστίζει είναι η αλλαγή στην ανθρώπινη επαφή λόγω της επικρατούσας κατάστασης.

Το άγγιγμα και η αγκαλιά, είναι σημαντικά ζητήματα στη θεραπευτική κοινότητα, καθώς ένα άτομο που βρίσκεται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ούτως ή άλλως απομονωμένο λόγω της κρίσης.

«Η αλλαγή περνάει μέσα από τη σχέση και την ανθρώπινη επαφή», εξηγεί ο ίδιος.

Στην υλοποίηση των προγραμμάτων διαπιστώθηκε ότι η διά ζώσης συνάντηση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με καμία συνάντηση μέσω skype. Η λειτουργία της ομάδας είναι ένα βασικό εργαλείο του Κέντρου καθώς και η σχέση μεταξύ θεραπευόμενου – θεραπευτή.

Και στα δύο κτίρια, στο Πολυδύναμη Συμβουλευτικό Κέντρο και στη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από την πρώτη στιγμή. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σχολαστική καθαριότητα, γίνονται τακτικές απολυμάνσεις, υπάρχει σε διάθεση το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε την καλή κατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα με την επάνοδο στη νέα κανονικότητα, τα οποία όμως είναι διαχειρίσιμα», σημειώνει.

Σε όλες τις ομάδες του ΚΕΘΕΑ δεν παρουσιάστηκε κανένα σημαντικό πρόβλημα. Και βέβαια κανένα μέλος δεν ανιχνεύτηκε με τον ιό αν και υπήρχε σχολαστική παρακολούθηση.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ομαλή και γίνεται βήμα βήμα. Είμαστε με όλους σε μία διαδικασία επανεξέτασης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της κατάστασης. Ανανεώνουμε τα συμβόλαια θεραπείας με όλα τα μέλη μας, είτε αυτά αφορούν έφηβους είτε ενήλικους», σημειώνει ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ παρακολουθεί 60 μέλη και συνολικά 150 οικογένειες. Στην καραντίνα δεν υπήρξαν διακοπές προγράμματος εκτός από τις συνήθεις που υπάρχουν και σε κανονικές συνθήκες.

Πίσω η διαδικασία μίσθωσης

Βέβαια εκείνο που πήγε πίσω είναι η διαδικασία για την προκήρυξη θέσεων και μίσθωσης κτιρίου για τη στέγαση νέας δομής μέσω ΕΣΠΑ για βραχεία φιλοξενία για τους έφηβους και τις οικογένειές τους. Ο κ. Μίλτος λέει ότι οι διαδικασίες είχαν παγώσει και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου μέσα στον μήνα. Είναι πολύ σημαντικό μία τέτοια δομή. Μόνο έτσι θα μπορούσε να σπάσει τις αποστάσεις που απαιτούνται για οικογένειες από το Πήλιο ή τις Σποράδες που έχουν προβλήματα στις μετακινήσεις. Με τη δομή αυτή θα μπορεί να φιλοξενήσει τις οικογένειες για δύο – τρείς μέρες μέχρι να γίνει η ένταξη σε ένα θεραπευτικό συμβόλαιο. «Αν αυτή η δομή σταθεί στα πόδια της και λειτουργήσει καλά, όπως εμείς θέλουμε, τότε θα συνεχίσει να λειτουργεί είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από κονδύλι του ΚΕΘΕΑ», σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος.

Το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Απευθύνεται σε έφηβουςκαι ενήλικες χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειέςτους. Στο Πολυδύναμο Συμβουλευτικό του Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης, καθώς και προετοιμασία για ένταξη στις δομές κύριας φάσης θεραπείας του ΚΕΘΕΑ στον Βόλο και στη Λάρισα. Από το 2018 προσφέρονται επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής στον Αλμυρό, στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον Δήμο της περιοχής.

Στη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ παρέχει σε εξωτερική βάση εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, θεραπείας και επανένταξης σε χρήστες ναρκωτικών, ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους με τη χρήση, την ηλικία τους, τις εκπαιδευτικές ή εργασιακές τους υποχρεώσεις και την παρουσία ή μη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Στόχος είναι κάθε εξυπηρετούμενος να ενταχθεί στο κατάλληλο για τις ανάγκες του θεραπευτικό πλαίσιο. Για την κοινωνική και εργασιακή ένταξη το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ δίνει έμφαση στη συστηματική ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μελών του και στη συμμετοχή τους, μέσω του Κλαμπ Εργασίας, σε προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.λπ.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα απευθύνεται παράλληλα στις οικογένειες (γονείς, συντρόφους, αδέρφια) των χρηστών, με υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής, υποστήριξης και θεραπείας.

Η πρόληψηκαι η έγκαιρη παρέμβαση της χρήσης ουσιών σε παιδιά και νέους αποτελεί σημαντικό πεδίο δράσης για το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ. Το πρόγραμμα διοργανώνει συστηματικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ενώ συνεργάζεται και με φορείς στον χώρο της παιδικής προστασίας.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων παρεμβαίνει στο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με πρόγραμμα συμβουλευτικής στο σωφρονιστικό κατάστημαΚασσαβέτειας, στοΊδρυμα Αγωγής Ανηλίκων και στιςΕπιμελητείες Ανηλίκων Βόλου και Λάρισας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου