ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις κλήσεις της Τροχαίας

παρέμβαση-του-συνηγόρου-του-πολίτη-γι-77214

Κρίνει ότι είναι υποχρεωτικό η υπηρεσία να δίνει απαντήσεις στους πολίτες για ποιο λόγο απορρίπτει ή όχι τις ενστάσεις τους σχετικά με παραβάσεις του ΚΟΚ

Ρητή υποχρέωση έχει το Τμήμα Τροχαίας Βόλου να απαντά στις ενστάσεις των πολιτών που υποβάλλονται κατά κλήσεων με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία και να τεκμηριώνει τον λόγο που μία ένσταση είναι βάσιμη ή αβάσιμη. Μάλιστα, η απάντηση αυτή θα πρέπει να υποβάλλεται απευθείας μετά την απάντηση της ένστασης και όχι μετά από αίτηση του πολίτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Συνήγορος του Πολίτη και παρενέβη σχετικώς μετά από προσφυγή πολίτη που ζητούσε μεσολάβηση προκειμένου να λάβει αιτιολογημένη απάντηση σε έγγραφη αίτηση αντιρρήσεων – ένσταση, την οποία υπέβαλε κατά πράξης βεβαίωσης οχήματος που της επιβλήθηκε για τέλεση παραβάσεων διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Κατά την εξέταση της αναφοράς ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι το Τμήμα Τροχαίας Βόλου θεωρούσε ότι δεν είχε την υποχρέωση να απαντά αιτιολογημένα στις ενστάσεις των πολιτών οι οποίες υποβάλλονταν κατά συγκεκριμένων κλήσεων, αλλά ότι αρκούσε ο χαρακτηρισμός αυτών ως «ΒΑΣΙΜΕΣ ή ΑΒΑΣΙΜΕΣ». Διαπίστωσε επίσης, ότι σύμφωνα με την πρακτική του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, ο χαρακτηρισμός των αντιρρήσεων των πολιτών ως «ΒΑΣΙΜΕΣ ή ΑΒΑΣΙΜΕΣ» αναγραφόταν στο ίδιο το έντυπο της ένστασης και για την λήψη αυτής της απάντησης ο πολίτης θα έπρεπε να επανέλθει με νεότερη αίτηση.

Κατόπιν τούτου ο Συνήγορος απευθύνθηκε στον διοικητή του Τμήματος Τροχαίας, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 104 του Ν. 2696/1999 (Κ.Ο.Κ.), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, υφίστατο ρητή υποχρέωση της διοίκησης να απαντά πλήρως αιτιολογημένα. Ακόμη, απευθύνθηκε στον γενικό διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, ο οποίος με τη σειρά του υπέβαλε σχετικό ερώτημα στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης απεδέχθη την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη και ενημέρωσε σχετικά όλες τις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, ζητώντας τη συμμόρφωση των αρμοδίων οργάνων. Περαιτέρω και προκειμένου να απαλειφθεί η αυθαίρετη αυτή πρακτική, η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας απέστειλε στις Περιφερειακές Υπηρεσίες της χώρας σχετική διαταγή όπως είχε προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη», ενημερώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου