ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερη ευκαιρία σε φυγόποινο από το Τριμελές Βόλου

δεύτερη-ευκαιρία-σε-φυγόποινο-από-το-τ-77245

Δόθηκε προθεσμία δύο ετών για να καταβάλλει την ποινή του – Το Δικαστήριο αναγνώρισε τη δυσμενή οικονομική του κατάσταση, που μεταβλήθηκε αρνητικά

Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να πληρώσει την ποινή του και χρειαζόταν οπωσδήποτε προθεσμία για να ανταποκριθεί. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκανε αποδεκτό εν μέρει το αίτημα Βολιώτη για δοσοποίηση ποινής.

Ο αιτών είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ ημερησίως για υπόθεση λαθρεμπορίας το 2018. Στη δίκη δεν είχε παρουσιαστεί και είχε καταδικαστεί ερήμην.

Στο δικαστήριο ο δικηγόρος του υπέβαλε οικονομικά στοιχεία που τεκμηρίωναν τη δυσμενή οικονομική κατάστασή του. Ακόμη υπέβαλε το μισθωτήριο του σπιτιού του και τόνισε ότι είναι πατέρας ενός ανήλικου παιδιού.

Το Δικαστήριο δέχτηκε εν μέρει το αίτημά του. Του χορήγησε παράταση δύο ετών έως των Μάιο του 2022 και στη συνέχεια του όρισε να καταβάλει εφάπαξ το ποσό που αντιστοιχεί για τη μετατροπή της ποινής.

Ο εισαγγελέας έδρας στην πρότασή του επισήμανε ότι διαπιστώθηκε ότι η οικονομική κατάσταση του αιτούντα έχει μεταβληθεί αρνητικά σημαντικά. Εντούτοις, τόνισε ότι εάν μετά την προθεσμία δεν καταβληθεί το ποσό εφάπαξ τότε ο αιτών θα πρέπει να εκτίσει την ποινή.

Η απόφαση του δικαστηρίου ικανοποίησε την υπεράσπιση που δέχτηκε από την αρχή την πρόταση και δεν προχώρησε στην εξέταση των μαρτύρων που βρίσκονταν στο δικαστήριο.

Η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από ένα έτος και δεν υπερβαίνει τα δύο μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη, για τον προσδιορισμό της οποίας λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά έσοδα που έχει από την εργασία του κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, άλλα εισοδήματα και η περιουσία του, καθώς και οι οικογενειακές του υποχρεώσεις. Άλλες υποχρεώσεις του μπορούν επίσης να συνυπολογισθούν από το δικαστήριο.

Μετά τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, το δικαστήριο εκτιμά αν εκείνος που καταδικάστηκε μπορεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο του ποσού της μετατροπής. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδυναμία άμεσης καταβολής ή ότι η καταβολή θα συνεπαγόταν την αδυναμία καταβολής της αποζημίωσης στο θύμα, το δικαστήριο καθορίζει προθεσμία, από δύο ως τρία έτη, ώστε μέσα σε αυτήν να καταβάλει εκείνος που καταδικάστηκε το πιο πάνω ποσό σε δόσεις που ορίζει το ίδιο δικαστήριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου