ΛΑΡΙΣΑ

Διαγνωστικό εργαλείο για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

διαγνωστικό-εργαλείο-για-τη-θεραπεία-101025

Σχεδιάζουν 12 φοιτητές του Π.Θ. που συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας

Ηταν το Νοέμβριο του 2019 όταν η διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaly λάμβανε μέρος στη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση συνθετικής βιολογίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστώνη των ΗΠΑ, και σάρωνε τα βραβεία.

Η iGEM Thessaly, με συμμετοχή δέκα νέων από τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Πληροφορικής, παρουσίασε το «ODYSSEE», ένα καινοτόμο τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων. Η iGEM Thessaly απέσπασε χρυσό μετάλλιο, καθώς το «ODYSSEE» διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης, ενώ κέρδισε υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο της. Τέλος, η ομάδα έλαβε εύφημο μνεία για την τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας.

Φέτος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ετοιμάζεται να εκπροσωπηθεί από μία νέα ομάδα. Η iGEM Thessaly 2020 είναι η νέα διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λαμβάνει μέρος στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition. Δώδεκα νέοι και επίδοξοι φοιτητές από το χώρο της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να συμβάλλουν και να κατακτήσουν τον κόσμο της Συνθετικής Βιολογίας. Στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπνεύσει νέους φοιτητές να αντιμετωπίσουν προκλήσεις της σύγχρονης εποχής μέσω της συνθετικής βιολογίας.

Μέλη της ομάδας είναι οι Αντώνιος Γρηγοριάδης, Γεώργιος Ανδρονικίδης, Μάριος Λάντζε, Νικόλαος Δελκίς, Μαγδαλήνη Κοροξενίδου, Αστέρια Τσαπαδίκου, Φωτεινή Παπαδάκη, Βενέτιος Μιχελιοδάκης, Βασίλειος Στεργίου, Αναστάσιος Μέσης, Lemonia Apocha και Ιφιγένεια Δασκαλάκη.

Στόχος της νέας ομάδας είναι να σχεδιάσουν ένα αποτελεσματικό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο θα οδηγήσει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της συνθετικής βιολογίας.

Ο διεθνής διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM είναι δημιούργημα του ΜΙΤ και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστώνη, με τον «παιχνιδιάρικο» τίτλο Giant Jamporee (Γιγαντιαίο Ξεφάντωμα). Στον διαγωνισμό του 2019 συμμετείχαν 375 ομάδες με πάνω από 5.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο, οι οποίες παρουσίασαν ερευνητικά προγράμματα συνθετικής βιολογίας, ενός μοντέρνου διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει τη βιολογία με την πληροφορική και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου