ΤΟΠΙΚΑ

Στεγαστική συνδρομή δύο χρόνια μετά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Ζαγορά

στεγαστική-συνδρομή-δύο-χρόνια-μετά-γ-103439

Είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις κατολισθήσεις του 2018

Τον Φεβρουάριο του 2018 κάτοικοι στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου έζησαν σκηνές… Αποκάλυψης. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που διήρκησαν ολόκληρα 24ωρα, προκάλεσαν εκτεταμένες κατολισθήσεις. Δρόμοι ολόκληροι κατέρρευσαν, χωριά αποκόπηκαν, σπίτια «σκίστηκαν» στα δύο, ολόκληρα κτήματα εξαφανίστηκαν. Οταν οι πληγές στις δημόσιες υποδομές άρχισαν να επουλώνονται πρόχειρα και να αποκαθίσταται κατά κάποιον τρόπον η ομαλότητα, το ενδιαφέρον στράφηκε στις ιδιωτικές περιουσίες. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής είδαν τα σπίτια τους να παθαίνουν ζημιές, κάποια κρίθηκαν ακατάλληλα και οικογένειες ξεσπιτώθηκαν. Η καταγραφή έγινε, χρειάστηκε όμως να περάσουν δύο και πλέον χρόνια μέχρι την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την επιδιόρθωση των ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του Φεβρουαρίου του 2018.

Συνολικά 50 σπίτια, εκ των οποίων τα 15 στη Μακρυράχη, είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές τον Φεβρουάριο του 2018. Σε 45 από αυτά μάλιστα έκανε αυτοψία ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας δρ. Ευθύμης Λέκκας.

Τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανή καταστροφή, επιχειρήθηκε καταγραφή των ζημιών. Ιδιοκτήτες ακινήτων προσέρχονταν στον Δήμο για να δηλώσουν ζημιές. Στις 300 είχαν φθάσει οι αιτήσεις ιδιοκτητών σπιτιών στα οποία είχαν εντοπιστεί ρωγμές, καθιζήσεις ή είχαν καταρρεύσει αυλές.

Τρία σπίτια στη Μακρυράχη είχαν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση και ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν. Μία οικογένεια φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής με έξοδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ενώ δύο ακόμη οικογένειες φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε φιλικά σπίτια.

Δεν ήταν όμως μόνο τα σπίτια. Αγρότες έχασαν ολόκληρο το βιος τους. Κτήματα παρασύρθηκαν από τα χειμαρρώδη νερά που δεν άφησαν τίποτα στο πέρασμά τους. Δέντρα ξεριζώθηκαν, εκτάσεις γης «εξαφανίστηκαν».

ΚΥΑ στις 12 Φεβρουαρίου 2020

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2020 οπότε και υπογράφτηκε η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής στους πληγέντες από τις κατολισθήσεις του 2018 κι ενώ νέες πληγές έχουν ανοίξει μετά την τελευταία κακοκαιρία. Η απόφαση αναρτήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και οι πληγέντες καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Για την έκδοση της απόφασης λήφθηκαν υπόψη 38 παράμετροι μεταξύ των οποίων οι αυτοψίες που έγιναν από κλιμάκια μηχανικών, η τεχνικογεωλογική έρευνα οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών αποτελούμενη από 10 τεύχη και χάρτες οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, η έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, σύμφωνα με την οποία οι πληγείσες περιοχές αφορούν σε συνολικά 76 σημεία σε οκτώ τοπικές κοινότητες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρίου, Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου, Κισσού, Μουρεσίου, Τσαγκαράδας).

Με βάση την ΚΥΑ καλούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί, εφόσον επιθυμούν έλεγχο των ακινήτων του και έκδοση έκθεση αυτοψίας, να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) αίτηση για τη διενέργεια αυτοψίας. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Παράλληλα σύμφωνα με την ΚΥΑ οι ενδιαφερόμενοι για να ανακατασκευάσουν το ακίνητό τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή).

Βάσει της ΚΥΑ για κατοικίες χορηγείται στεγαστική συνδρομή με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ., για αποθήκες, στάβλους, αγροικίες και κλειστούς χώρους στάθμευσης ανώτατο όριο είναι τα 150 τ.μ., όπως και για επαγγελματικά κτίρια, αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες. Για διατηρητέα κτίρια ή μνημεία χορηγείται στεγαστική συνδρομή για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου.

Το ύψος της στεγαστικής συνδρομής

Για την ανακατασκευή των κτιρίων υπάρχει πλαφόν στο ποσό χορήγησης στεγαστικής συνδρομής: για κατοικίες 1.000 ευρώ ανά τ.μ., για επαγγελματικής χρήσης και κοινωφελούς χρήσης κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο 500 ευρώ ανά τ.μ., για κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες 400 ευρώ ανά τ.μ., για αποθήκες, στάβλους, κλειστούς χώρους στάθμευσης 300 ευρώ ανά τ.μ, για ιερούς ναούς 850 ευρώ ανά τ.μ., για κωδωνοστάσια 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για την επισκευή κτιρίων τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής: Για κτίρια που παρουσιάζουν βλάβες στα φέροντα και μη φέροντα στοιχεία το ανώτατο όριο χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής καθορίζεται στα 450 ευρώ ανά τ.μ., για κτίρια που παρουσιάζουν βλάβες στα μη φέροντα στοιχεία στα 250 ευρώ ανά τ.μ., για διατηρητέα ή μνημεία τα όρια χρηματοδότησης προσαυξάνονται κατά 20%.

Τα ποσά για την ανακατασκευή του κτιρίου χορηγούνται σε τρεις ισόποσες δόσεις, η πρώτη με την έγκριση της χορήγησης στεγαστικής συνδρομής και οι επόμενες δύο με την πρόοδο των εργασιών και για την επισκευή του κτιρίου σε δύο ισόποσες δόσεις (αν το εγκεκριμένο ποσό είναι έως 5.000 ευρώ θα δίνεται εφάπαξ).

Δίνεται επίσης η δυνατότητα αυτοστέγασης και η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής γίνεται εφάπαξ εφόσον αγοράζεται έτοιμο κτίριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου