ΤΟΠΙΚΑ

Επενδύσεις στη Μαγνησία παραμένουν στα συρτάρια!

επενδύσεις-στη-μαγνησία-παραμένουν-σ-104444

Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ και Τεχνικό Συμβούλιο δεν συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη ούτε μία φορά στο διάστημα της πανδημίας – Εκατοντάδες εγκρίσεις σε εκκρεμότητα

Σε αχαρτογράφητα νερά η οικοδομή στον Βόλο και τη Μαγνησία. Ο κορονοϊός τράβηξε χειρόφρενο στην οικοδομική δραστηριότητα και ο δημόσιος τομέας, παρά τις ηλεκτρονικές διευκολύνσεις, δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αντίθετα, «πάγωσε» σε επίπεδο νομού όλες τις αδειοδοτήσεις και τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα 130 και πλέον συναφή με την οικοδομική δραστηριότητα επαγγέλματα να αναστενάζουν για τον χαμένο χρόνο.

Στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Μαγνησίας (πρώην ΕΠΑΕ), στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και στο Τεχνικό Συμβούλιο οι φάκελοι μικρών και μεγάλων έργων, δημόσιων και ιδιωτικών, σχηματίζουν στοίβες.

Παρά το γεγονός ότι από τις 16 Μαρτίου ακόμη η κυβέρνηση είχε δώσει τη δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e – presence για τις συσκέψεις εξ αποστάσεως, κανένα από τα προαναφερόμενα Συμβούλια δεν συνεδρίασε, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξηγήσει τη χρήση της πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα διατέθηκε από το υπουργείο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εντούτοις υπήρχαν οι επικλήσεις της αδυναμίας τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, οι πρόεδροι των εν λόγω Συμβουλίων, τα οποία παρέμεναν ανενεργά, ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μόνο στα συρτάρια του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μαγνησίας εκκρεμούν εκατό αιτήσεις για προσθήκες και θέματα, που αφορούν στην κατασκευή. Το Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο, μετά από τιτάνιο αγώνα του ΤΕΕ Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες.

Αγνωστο παραμένει πότε θα συνεδριάσει το ΣΥΠΟΘΑ για τις δεκάδες υποθέσεις αυθαιρέτων και εγκρίσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ τα δικαστήρια ανοίγουν αύριο 27 Απριλίου. Αγνωστο πότε θα συνεδριάσει και το Τεχνικό Συμβούλιο, που επίσης εκκρεμούν συμπληρωματικές συμβάσεις εργολάβων και θέματα κατασκευής δημοσίων έργων.

Οι Πολεοδομίες διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις αδειοδοτήσεις, όμως μικρά και μεγάλα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, φρακάρουν στις προεγκρίσεις τόσο των προαναφερόμενων συμβουλίων, όσο και των άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών, που λόγω της υγειονομικής κρίσης υπολειτουργούν.

Κι όμως, ενώ τα πάντα έχουν παγώσει στην οικοδομική δραστηριότητα, μεγάλος αριθμός έργων, που ήταν σε εκκρεμότητα, θα μπορούσε να τρέξει και να δώσει δύναμη και ορμή μέχρι η οικοδομή και η κτηματαγορά να ξαναβρούν τον βηματισμό τους. Ετσι η επόμενη μέρα του κορονοϊού φαντάζει μακρινή σε δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και μάλιστα μετά από πολύχρονη οικονομική κρίση.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα έργα που ήταν σε εξέλιξη συνεχίζουν κανονικά. Υπάρχουν, ωστόσο, προβλήματα με τις πληρωμές των εργολάβων, τις μειώσεις προσωπικού, τα προβλήματα προμήθειας υλικών.

«Για τις αδειοδοτήσεις εμείς είχαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e – adeies, που φάνηκε σωτήριο. Οσοι είχαν μαζέψει εγκρίσεις και ήταν στο τελικό στάδιο δεν έχουν πρόβλημα. Ομως πρέπει και οι εγκρίσεις του δημοσίου τομέα να περάσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα», τονίζει.

«Αύριο Δευτέρα βάζουμε σε λειτουργία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας το ηλεκτρονικό σύστημα συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εκκρεμούν 100 εγκρίσεις.Παράλληλα υπάρχει ζήτημα με τις προεγκρίσεις που απαιτούνται από άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες», προσθέτει.

Διαφάνηκε τεράστιο θέμα στη δημόσια διοίκηση λόγω υπολειτουργίας δημοσίου τομέα με άδειες ειδικού σκοπού και εκ περιτροπής εργασίας. «Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η ψηφιακή τεχνολογία, που είχε γίνει μεν εργαλείο του δημοσίου, δεν είχε αποτέλεσμα για τον πολίτη. Ο πολίτης δεν είχε πρόσβαση στον ψηφιοποιημένο δημόσιο τομέα. Αυτό ήταν κάτι που λέγαμε χρόνια, ενώ προχωρούσε η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο πολίτης δεν μπορεί να πάει στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν μπορεί να πάρει τα χαρτιά που χρειάζεται. Αυτό έχει για τους μηχανικούς και κατασκευαστές για τις διοικητικές πράξεις που προηγούνται της κατασκευής σαφώς αρνητικό αποτέλεσμα», προσθέτει η κ. Καπούλα.

Ετσι πάγωσαν τα πάντα. «Δεν γίνεται τίποτα σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και επενδύσεων, διότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να εκδώσει και να παράξει πράξεις. Συνεπώς αυτός ο χρόνος και μέχρι το άνοιγμα του δημοσίου τομέα μετρά αρνητικά», προσθέτει.

Το τοπίο, στο οποίο καλείται να σταθεί στα πόδια της ξανά η οικοδομική δραστηριότητα, είναι ζοφερό. «Υπάρχει μία εύθραυστη οικονομία. Ως προς τη δική μας χώρα δεν ξέρουμε πόσο ασταθές θα είναι το οικονομικό περιβάλλον. Πάντως, θα βρούμε ένα εντελώς καινούργιο τοπίο μπροστά μας δυσμενέστερο από το προηγούμενο», καταλήγει η πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Πάγωσε» η όποια οικοδομική δραστηριότητα

Την ίδια στιγμή, ο κορονοϊός τράβηξε χειρόφρενο στην οικοδομική δραστηριότητα στον Βόλο και τη Μαγνησία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου λέει ότι οι ανακαινίσεις στα νησιά χάθηκαν και η τουριστική κατοικία επλήγη, ενώ οι εργασίες για νέες οικοδομές εντός πολεοδομικού συγκροτήματος «πάγωσαν» και η κτηματαγορά έχασε τον βηματισμό.

Οι κατασκευαστές τηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις της Πολιτείας και τα οικονομικά μέτρα. Πάνω που η οικοδομική δραστηριότητα στις αρχές του 2020 έδινε τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα μετά την πολύχρονη οικονομική κρίση, τα πάντα σταμάτησαν.

Η αδράνεια σε έναν κλάδο, που συνδέεται με περισσότερα από 130 συναφή με την οικοδομική δραστηριότητα επαγγέλματα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι. Η οικοδομή ίσως πάρει μπροστά από το φθινόπωρο σε κάποιους από τους τομείς της.

Από το φθινόπωρο και μετά θα φανεί η πορεία της κτηματαγοράς που συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα, λέει κ. ο Παπαγεωργίου.

Οπως περιγράφει, η σεζόν χάθηκε όσον αφορά στις ανακαινίσεις τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Οσον αφορά στην ανοικοδόμηση καινούργιων πολυκατοικιών, υπάρχει αναμονή για τις αποφάσεις της Πολιτείας και τη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, ενώ πάνω από 20 πολυκατοικίες επρόκειτο να αρχίσουν στο κέντρο του Βόλου, τους Αγίους Αναργύρους και τη Νεάπολη.

«Η οικονομική σταθερότητα που είχαμε επιτύχει στο 2019 χάθηκε», αναφέρει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει τίποτα. «Μέχρι να σταματήσει η υγειονομική κρίση εμείς θα είμαστε σε αναμονή», τονίζει.

Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι από τα Χριστούγεννα και μετά θα αρχίσει η κτηματαγορά να κάνει δειλά – δειλά τα πρώτα βήματα και από το 2021 θα γυρίσει στην κανονικότητα αν όλα πάνε καλά.

Για τα αστικά ακίνητα εκτιμούν ότι οι πρώτες οικοδομές θα αρχίσουν να ανεγείρονται από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

«Ηταν σαν να τράβηξε κάποιος χειρόφρενο. Ευτυχώς, που η υγειονομική κρίση δεν βρήκε ανοιχτές δουλειές, γιατί η ζημία θα ήταν πολλαπλάσια», εξηγεί ο ίδιος.

Αυτή την περίοδο στα νησιά θα εργάζονταν πάρα πολύς κόσμος με τις ανακαινίσεις και τις ανακατασκευές.

«Η όλη διαδικασία πάει έναν χρόνο μετά. Επιπλέον, οι επενδύσεις ξένων τουριστών θα πάρουν αναβολή, τουλάχιστον ένα χρόνο εφόσον ελεγχθεί ο ιός καθώς περιμένουμε το εμβόλιο. Γερμανοί, Αυστριακοί, Ιταλοί που έχουν εξοχικές κατοικίες στο Πήλιο θα ξεκινήσουν τώρα ανακατασκευές», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Κατασκευαστές, μπετατζήδες, σιδεράδες, σοβατζήδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, επιπλοποιοί, εταιρείες με μονωτικά και οικοδομικά υλικά, εκθέσεις εμπορίου με σχετικά είδη όλοι, έχουν μείνει χωρίς εργασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου