ΤΟΠΙΚΑ

Κέρδισε τις εντυπώσεις το 2ο Λύκειο Βόλου

κέρδισε-τις-εντυπώσεις-το-2ο-λύκειο-βόλ-403944

Ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου Δημ. Μποσνάκη με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε το σχολείο για το Σύλλογο Συμπαράστασης Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος» σε επιστολή του αναφέρει:

Το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, στα πλαίσια των πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε μία μεγάλη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και την αφιέρωσε στον ΣΣΚ «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ». Τίτλος της εκδήλωσης, «Εσύ, ο άγγελος μου», και περιεχόμενο, «Το θαύμα της ζωής και του έρωτα και οι διαδρομές του μέσα στην Ιστορία». Το θέμα αυτό είναι το περιεχόμενο ερευνητικής εργασίας στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών της Α΄ Λυκείου του Νέου Λυκείου Το σχολείο αφιέρωσε την παρουσίαση αυτή στον «Ε» για να τιμήσει το αθόρυβο αλλά συστηματικό και σπουδαίο έργο του Συλλόγου μέσα και έξω από τις Φυλακές, στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Θέλησε ακόμη να αναδείξει το πνεύμα του εθελοντισμού, ιδιαίτερα σε εποχές συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Από τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης φάνηκε ότι το Δημόσιο σχολείο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην άρση της γενικευμένης αποτελμάτωσης.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα με καθοδήγηση της φιλολόγου του Σχολείου κ. Μαριάνθης Γάκη οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βόλου παρουσίασαν τη διαχρονική αντίληψη για την αγάπη και τον έρωτα που χαρακτήριζε όλες τις λατρευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων από τα μυθικά χρόνια έως σήμερα. Ο λόγος, η εικόνα και η μουσική βρίσκονταν σε μια τέλεια αρμονία εκθειάζοντας το φαινόμενο της αγάπης και του έρωτα από τους πανάρχαιους μύθους, τα χριστιανικά κείμενα, τη λαϊκή παράδοση και την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. όλα αυτά αποδείκνυαν την ενότητα και τη συνέχεια του ελληνισμού μέσα από την εικόνα, το λόγο, τα ακούσματα.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου «Ο Εσταυρωμένος» π. Θεόδωρου Μπατάκα που μίλησε για το έργο του Συλλόγου στο πλευρό του πάσχοντος ανθρώπου, για το εύρος των δραστηριοτήτων και τη σημαντικότητα του σκοπού.

Το πρώτο μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος περιλάμβανε μια ταινία που συνέδεε με εκπληκτική ακρίβεια εικόνας και λόγου την αρχαιοελληνική τέχνη με την ιδέα για τον έρωτα που ανέδειξε τον ελληνικό πολιτισμό σε προεξάρχουσα θέση. Η αντίληψη του Χριστιανισμού για το ίδιο θέμα δεν κατάργησε την ελληνική αντίληψη αλλά την προσάρμοσε σε μια πολυεθνική χριστιανική κοινωνία. Η εσωτερίκευση και η εξαΰλωση της αγάπης και του έρωτα βοήθησε τη διείσδυσή τους σε κοινωνίες ανέτοιμες να δεχθούν τις αξίες αυτές ως καθημερινή πράξη και ως θεσμοθετημένες αρχές.

Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν ένα μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα με μοντέρνα ακούσματα. Ήταν η αποτύπωση της σύγχρονης αντίληψης για την αγάπη και τον έρωτα πάνω στα σώματα και στο ταμπεραμέντο της νέας γενιάς όπως βιώνει την καθημερινότητα και όπως αντιδρά στη βίαιη καταπάτηση των συναισθημάτων και των δικαιωμάτων στη ζωή. Οι κινήσεις και η ευρηματικότητα των μαθητών ενθουσίασαν το ακροατήριο. Εξίσου αξιόλογη ήταν και η παρουσίαση γνωστών τραγουδιών του ελληνικού ρεπερτορίου που έδειξαν την ιδιαίτερα ευαίσθητη αντίληψη της σημερινής εποχής για την αγάπη αλλά και την οργισμένη αντίδραση στην καταπάτησή της.

Η ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή θεραπεύτρια κ. Βίκη Δημουλά έκανε μια πολύ χρήσιμη ομιλία για την κρίση του προβλήματος της αγάπης μέσα στο γάμο και στην οικογένεια.

Ακολούθησε μια ταινία με το ίδιο θέμα πάνω σε ένα κείμενο του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές συνδεδεμένη με τα πανανθρώπινα μηνύματα του ελληνικού πολιτισμού που αποδείκνυε ότι η φύση και το πνεύμα του ανθρώπου είναι ένα σε όποιο τόπο και σε όποιο χρόνο κι αν αναφερόμαστε.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια εμπνευσμένη ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, άριστου γνώστη των προβλημάτων της σημερινής νεολαίας, ο οποίος τοποθέτησε το θαύμα της ζωής μέσα από την αγάπη πάνω στις πραγματικές του προοπτικές μέσα από τα προβλήματα των νέων.

Στο τέλος ο Σεβασμιότατος έδωσε από ένα αναμνηστικό δώρο σε όλους τους μαθητές και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου