ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών

βραβείο-στην-εταιρεία-θεσσαλικών-ερε-403966

Υψιστη διάκριση απέσπασε η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η οποία απέσπασε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Σ’ ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα απονεμήθηκε στην Αθήνα το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, σε αναγνώριση του τεσσαρακονταετούς πνευματικού και πολιτιστικού έργου της στο Βόλο και την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας. Μεταξύ των επιστημόνων, συγγραφέων, ανθρώπων της τέχνης αλλά και συλλογικών φορέων, που τίμησε φέτος η Ακαδημία Αθηνών, τιμήθηκε και η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής.

Η απονομή των βραβείων και επαίνων από τις τρεις Τάξεις της Ακαδημίας πραγματοποιήθηκε προχθές στη μεγαλοπρεπή αίθουσα τελετών της Ακαδημίας, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, εκπροσώπων της Ελληνικής Βουλής, της Εκκλησίας, των Ακαδημαϊκών και ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης. Μέσα σε μια επιβλητική ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πανηγυρικής συνεδρίας του τέλους του έτους της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής κ. Απόστολος Σ. Γεωργιάδης με θέμα “Νομική Επιστήμη, Δικαστική Εξουσία και Πολιτική”. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματεύς κ. Βασίλειος Χ. Πετράκος παρουσίασε την έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας, στη διάρκεια του 2011, και ανήγγειλε την απονομή βραβείων και επαίνων.

Η απονομή του βραβείου στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών έγινε «για το επί σαράντα χρόνια πνευματικό και επιστημονικό έργο της που έχει ως σκοπό την καλλιέργεια των ιστορικών επιστημών με θέμα τη Θεσσαλία, την ανάπτυξη του πολιτισμού, τη δημοσίευση έργων που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της έως τις μέρες μας και την έκδοση του επιστημονικού της περιοδικού με τίτλο «Αρχείον Θεσσαλικών Μελετών» με το οποίο έρχονται στο φως συνεχώς στοιχεία που διαφωτίζουν το ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλίας». Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Απόστολος Γεωργιάδης, παρέλαβε η πρόεδρος της ΕΘΕ κ. Μηλίτσα Καραθάνου. Στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας παραβρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Σταύρος Κατσούρας, Γιώργος Κοντομήτρος, Αιμίλιος Σουβατζής, Μαρία Σπανού και Βάσσα Παρασκευά.

Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης εκφράζει τα συγχαρητήριά του για την παραπάνω βράβευση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει το χαιρετίσουμε το γεγονός ότι κορυφαίο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας βραβεύει επί δυο συνεχή χρόνια βολιώτικους φορείς, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά και το πολυσήμαντο έργο τους. Πέρυσι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, ένα σωματείο που οδεύει επιτυχώς στην 100ετηρίδα του, και φέτος την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, έναν επιστημονικό φορέα μοναδικό στο είδος του σε όλο το θεσσαλικό χώρο, με πλούσια και συνεχή επιστημονική δράση και σημαντικότατη συμβολή στην προώθηση του τοπικού μας πολιτισμού».

Για το βραβείο, το οποίο ανήκει στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας άνευ σχετικής προκηρύξεως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Θ.Ε. δήλωσε: «Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας για τη βράβευση της ΕΘΕ από την Ακαδημία Αθηνών, την οποία και ευχαριστούμε, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας. Η βράβευση αυτή, προσθέτει το ΔΣ της ΕΘΕ, που αναγνωρίζει το έργο που γίνεται από τους πιο έγκυρους κριτικούς, όπως είναι οι ακαδημαϊκοί, μας κινητοποιεί και μας δημιουργεί μεγαλύτερη ευθύνη για νέες δράσεις και στόχους. Πρόκειται για μία μεγάλη κοινωνική αναγνώριση, που περιποιεί υψίστη τιμή για την σαραντάχρονη ιστορία της Εταιρείας». Παράλληλα, οι αποδέκτες της ανώτατης διάκρισης υπογραμμίζουν ότι «το βραβείο αυτό, που έρχεται σε μια εποχή ιδιαίτερης γενικά πνευματικής και κοινωνικής κρίσης, αποτελεί για μας ηθική δέσμευση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη πίστη τον αγώνα και το έργο μας, υπηρετώντας με ευσυνειδησία την επιστήμη και τον πολιτισμό της περιοχής μας και προσφέροντας αξιόλογο, πιστεύουμε, πνευματικό έργο στην περιοχή της Θεσσαλίας παρά τη μεγάλη οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρισκόμαστε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου