ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελευταία μέρα εναποθέτουν τις ελπίδες oι έμποροι του Βόλου

στην-τελευταία-μέρα-εναποθέτουν-τις-ε-404198

Κορυφώνεται η κίνηση στην εμπορική αγορά σήμερα εν όψει της Πρωτοχρονιάς με τους εμπόρους να μετρούν «κέρδη και ζημιές».

Το κλίμα στην αγορά αυτές τις μέρες είναι ευχάριστο και γιορτινό, με τη διοργάνωση πλειάδας εκδηλώσεων στον πεζόδρομο της Ερμού. Οι προσφορές στα προϊόντα έχουν φτάσει στο ποσοστό του 70%. Παρ‘ όλα αυτά ο κόσμος παραμένει μουδιασμένος, αποφεύγοντας να «επενδύσει» πολλά χρήματα σε γιορτινές αγορές. Η αγοραστική δύναμη σύμφωνα με τους περισσότερους εμπόρους έχει μειωθεί κατά 50% από πέρυσι. Ο κόσμος αρέσκεται στο να θαυμάζει τις στολισμένες βιτρίνες, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να επενδύσει τα χρήματά του σε κάποια αγορά.

Τα καταστήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Επίσης ο σύλλογος Κρεοπωλών ανακοίνωσε ότι τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τόσο την Κυριακή, όσο και την Δευτέρα 1 και 2 Ιανουαρίου, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Ανάμικτα συναισθήματα

Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Κατεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους, φορούν τα πιο όμορφα χαμόγελα και δελεάζουν με το ζεστό περιβάλλον του καταστήματός τους ,περιμένοντας υπομονετικά τους πελάτες τους. «Δουλεύω πάνω από 20 χρόνια στο τομέα του εμπορίου. Είναι η πρώτη φορά που η αγορά αντιμετωπίζει τέτοια κρίση. Ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης προτιμάει να επενδύσει τα χρήματά του σε απολύτως απαραίτητα είδη, με αποτέλεσμα να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει κάτι για τον εαυτό του. Ο κόσμος πια αρκείται στο να κοιτάζει απλά τις βιτρίνες των καταστημάτων» λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Μάτα Χατζάρα, η οποία εργάζεται σε κατάστημα με είδη υποδημάτων.

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει έντονες σκοτούρες στον εμπορικό κόσμο καθώς τα διάφορα είδη μένουν στο ράφια απούλητα. Φιλότιμη προσπάθεια σύμφωνα με τους επαγγελματίες έχει κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και ο Δήμος Βόλου με τη διοργάνωση πλειάδας εκδηλώσεων στο κέντρο της Ερμού, ώστε να προσελκύσουν την προσοχή του κόσμου λόγω γιορτών και να αναπτερώσουν το ηθικό των καταναλωτών. Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στα μουσικά ακούσματα των παιδιών από τα σχολεία του Βόλου και των άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αλλά μουδιασμένος ως προς τις αγορές του. «Οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου έχουν βοηθήσει ως προς το ότι ο κόσμος κατεβαίνει στο κέντρο του Βόλου. Αλλά οι καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι δεν αγοράζουν τόσο συχνά. Δεν υπάρχει η ίδια όρεξη για καταναλωτισμό» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Χ. Στεφόπουλος, καταστηματάρχης με είδη ρουχισμού στο κέντρο της Ερμού. Συνεχίζει εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για τον λόγο που η αγορά έχει φτάσει σ’ αυτήν την κρίση. «Όλα αυτά που συνέβησαν στον δημόσιο τομέα σχετικά με τους μισθούς και την αβεβαιότητα που επικρατεί εκεί, έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την κρίση της αγοράς. Το 90% της πτώσης της κίνησης της αγοράς οφείλεται σ ‘ αυτό τον λόγο και το άλλο 10% στην οικοδομική δραστηριότητα. Τέλος, κάνω έκκληση στα ΜΜΕ να πάψουν επιτέλους να τρομοκρατούν τον κόσμο για την οικονομία της Ελλάδας. Αυτό το λέω, γιατί γίναμε ξαφνικά όλοι «οικονομολόγοι», χωρίς να ξέρουμε στην πραγματικότητα τι συμβαίνει. Η λύση που προτείνω είναι ο κόσμος να μη χάνει την αισιοδοξία του και το χαμόγελό του» σημειώνει με νόημα ο κ. Χ. Στεφόπουλος.

Υποτονικότητα

στις καθέτους της Ερμού…

Αίσθηση προκαλεί το πλήγμα που δέχονται τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται στους κάθετους δρόμους του πεζόδρομου της Ερμού. Η κ. Α. Χατζάρα που εργάζεται σε κατάστημα το οποίο βρίσκεται σε κάθετο δρόμο της Ερμού μάς εξομολογείται το παράπονό της. «Τα μαγαζιά που βρίσκονται στους κάθετους δρόμους της Ερμού δεν έχουν κανένα μέλλον. Τα περισσότερα καταστήματα κλείνουν. Ο κόσμος προσελκύεται από τα μαγαζιά που βρίσκονται πάνω στον πεζόδρομο της Ερμού. Δεν μας βοηθάει κανείς αρμόδιος. Μόλις πέσει το φως του ήλιου επικρατεί σκοτάδι σ’ αυτούς τους δρόμους . Δεν υπάρχει σωστός φωτισμός, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αποφεύγει να κατέβει από αυτούς τους δρόμους, αγνοώντας τα καταστήματά μας.

ΔΑΝΑΗ ΨΑΡΡΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου