ΤΟΠΙΚΑ

Εργα αποκατάστασης – μπαλώματα ~ Διαμαρτυρία για τις ζημιές στην Τσαγκαράδα

εργα-αποκατάστασης-μπαλώματα-διαμα-121207

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών από την ιστορικό – αρχαιολόγο Αργυρούλα Γιαννούκου, ζητώντας ουσιαστικά έργα

Επιστολή – διαμαρτυρία για τις ζημιές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Τσαγκαράδα και τον δρόμο που οδηγεί στη Φακίστρα απέστειλε στον Αργυρούλα Γιαννούκου υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο η ιστορικός – αρχαιολόγος, η οποία διατηρεί εξοχική κατοικία στην περιοχή. Η κ. Γιαννούκου παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατούσε μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου του 2018 και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, παραπέμποντας σε φωτογραφίες, αλλά και σε σχετικά δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Επισημαίνοντας ότι στο διάστημα των δύο χρόνων που μεσολάβησε δεν έγιναν ουσιαστικές εργασίες με αποστραγγιστικά έργα ή τοιχία αντιστήριξης παρά κάποιες εργασίες από τεχνίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ζητεί επιδιόρθωση των ζημιών.

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή πληρώνουν στο ακέραιο τέλη μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν κάποια εκπτωτική μεταχείριση επειδή δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Μόνο στα δικαιώματα που απορρέουν από τη φορολογία έχουν «έκπτωση» αφού η πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους κατέληξε από δυσχερής έως αδιάβατη», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά στην επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών αναφέρει τα εξής: «Τον Φεβρουάριο του 2018 σημειώθηκαν λόγω των υψηλών ποσοστών της βροχής που έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα, εκτεταμένες πλημύρες και καταστροφές γενικότερα στο Πήλιο. Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (και πανελλαδικά) δέχτηκε ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Τις επόμενες ημέρες, όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι που είχαν υποστεί ζημιές έσπευσαν να το δηλώσουν στα κατά τόπους Κοινοτικά Καταστήματα ώστε να πραγματοποιηθούν αυτοψίες από τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια. Πολλοί από όσους διέθεταν εξοχικές κατοικίες και δεν βρίσκονταν στην περιοχή λόγω χειμώνα, φρόντισαν έστω και με κάποια καθυστέρηση, να δηλώσουν τις βλάβες που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους μέσω αντιπροσώπων, γειτόνων, συγγενών. Βλάβες υπέστησαν και πολύ σοβαρές, το οδικό δίκτυο, αγροτικό και επαρχιακό, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (δίκτυο ύδρευσης, στύλοι ΔΕΗ). Κατολισθήσεις σημειώθηκαν παντού, δρόμοι «άνοιξαν», αγροτικές εκτάσεις παρασύρθηκαν, περιφράξεις σπιτιών γκρεμίστηκαν. Την περιοχή επισκέφθηκαν εκτός από το αρμόδιο Τοπικό κλιμάκιο του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου, Τεχνικά κλιμάκια του Νομού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ι.Γ.Μ.Ε., αν θυμάμαι καλά ο κ. Λέκκας (ως Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π.), ο Υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης με τους συμβούλους του. Ίσως και άλλοι, για αυτό και ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων αν παρέλειψα ονόματα.

Η περιοχή του Αγίου Ιωάννη Πηλίου είχε ήδη πληγεί βάναυσα στα μέσα του Γενάρη και στο παραλιακό κομμάτι της. Βροχή, θαλασσοταραχή, ίσως και κατασκευαστικές αστοχίες, είχαν κυριολεκτικά διαλύσει τον παραλιακό δρόμο.

Τώρα, η περιοχή, από όπου φωτογραφίες βλέπετε παρακάτω, βρίσκεται στην Τσαγκαράδα και είναι ο δρόμος που οδηγεί αφενός στο Αθλητικό Κέντρο Τσαγκαράδας αφετέρου στην παραλία Φακίστρα. Εκεί υπάρχουν εδώ και δεκαετίες πολλές κατοικίες, σήμερα κυρίως εξοχικές, αριστερά και δεξιά του δρόμου αλλά και μέσα στα κτήματα… Τραβήχτηκαν τον Μάρτιο του 2018. (ΦΩΤΟ 1,2,3).

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος του 2018 (26-27-28/5/2018) παραδοσιακά ο κόσμος ξεχύθηκε στις παραλίες. Βοηθούσε και ο καιρός διότι παρόλο που είχε πέσει νωρίς εκείνη τη χρονιά το τριήμερο, έκανε αρκετή ζέστη στην περιοχή, συνεπώς όλοι θα κατευθύνονταν για δροσερό μπάνιο στη θάλασσα… όταν απευθυνόμασταν στους αρμόδιους του Δήμου ΖαγοράςΜουρεσίου, ρωτώντας τι θα γίνει με τον δρόμο, μας έλεγαν ότι λόγω του τουρισμού και σωστά, προτεραιότητα είχαν οι παραλίες στην αποκατάσταση. Και η Φακίστρα τι είναι, αναρωτιέμαι εγώ, χιονοδρομικό κέντρο; Έχει και ένα Escape festival που γίνεται στην Τσαγκαράδα και ίσως να μπερδεύτηκα… Μάλλον θα μπερδεύτηκαν και αυτοί που την τοποθέτησαν στις πενήντα (50) πιο εντυπωσιακές παραλίες στον κόσμο….

Ίσως ακόμη και ο συμπολίτης μας νυν Γενικός Γραμματέας Τουρισμού που διαθέτει ιδιοκτησία στην περιοχή…

Έρχονταν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές βέβαια…

Τον Φεβρουάριο του 2020 μάθαμε ότι πρόκειται να ξεκινήσει η υποβολή για τις σχετικές μελέτες αποκατάστασης 18 σημείων του οδικού δικτύου του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, οι οποίες γνωρίζουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας με τι ρυθμούς κινούνται, για να το πω ευγενικά…

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από εμένα τον Μάρτιο του 2018 δείχνουν ακριβώς το σημείο πάνω στο οποίο γίνονται σήμερα τον Απρίλιο του 2020 τα ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Οι φωτογραφίες μου (Φωτό 1,2,3) δείχνουν επακριβώς τη κατάσταση του δρόμου προς Φακίστρα αμέσως μετά τις πλημύρες του 2018. Το ίδιο σημείο το οποίο εμφανίζεται στις φωτογραφίες (Φωτό 2 & 3) το βλέπετε και εδώ, στη φωτογραφία (Φωτό 4), όπως κατέληξε τη Δευτέρα 6/4/2020 (Η φωτό 4 είναι «δανεισμένη» υποχρεωτικά από το https://www.facebook.com/PelionIstories/photos/a.183397899231082/513035779600624/?type=3&theater) λόγω αδυναμίας να επισκεφτώ την περιοχή λόγω καραντίνας)

Την Τρίτη 7/4/2020, παίζει στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ 1, με τον δρόμο να εμφανίζει πλέον τρομακτική εικόνα έχοντας κυριολεκτικά διαλυθεί και τις ιδιοκτησίες δεξιά και αριστερά του να έχουν φύγει για τη θάλασσα…. Από όσα έμαθα σχετικά, η κυκλοφορία είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπονται οι άσκοπες μετακινήσεις για την υγεία μας, αρμόδιοι του Δήμου ΖαγοράςΜουρεσίου συνόδευσαν το συνεργείο της ΕΡΤ στο σημείο ώστε να μάθει τώρα και η υπόλοιπη Ελλάδα με τη δύναμη της εικόνας τι ακριβώς έχει συμβεί… Αλλά και τώρα που σας γράφω, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη της ΕΡΤ, η κατάσταση έχει εξελιχθεί, προς το χειρότερο φυσικά… Ζημιές αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ προκλήθηκαν (και προκαλούνται μοιραία και τώρα) στις παρακείμενες ιδιοκτησίες, γείτονές μου και συγγενείς μου (μιας και εγώ λόγω γάμου παρεπιδημώ στην περιοχή) που είτε κατέχουν ακίνητα πατρογονικά, είτε από αγάπη για την περιοχή, απέκτησαν κάποια στιγμή κτήμα ή κατοικία, μικρή ή μεγάλη και φυσικά δεν γνωρίζουν τι θα αντικρύσουν, όταν θα τελειώσει η καραντίνα και θα μπορέσουν να πάνε (ελπίζω να επιζήσουν από την άλλη λαίλαπα).

Κι όμως… ήδη γνώριζαν και πολύ καλά το θέμα… που δεν εξαντλείται δυστυχώς μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Ήταν πολλά τα μέτωπα που έπρεπε να αντιμετωπισθούν θα μου πεις. Και πολύ σοβαρά. Που να πρωτοτρέξεις τότε; Στη συνέχεια οι αυτοδιοικητικές εκλογές έφεραν ξανά τους ίδιους άρχοντες… Μόνο η κυβέρνηση άλλαξε και ο επικεφαλής. Άρα αυτοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η πλημύρα του 2018. Τι έγινε αυτά τα δυο χρόνια για όλα τα κατεστραμμένα τμήματα του δρόμου προς Φακίστρα γενικά αλλά και ειδικά για το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου που δεν εμφάνιζε και τόσο σοβαρό πρόβλημα τότε; Απολύτως τίποτα. Το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες. Εγώ απλώς συνυπογράφω ούσα κάτοικος της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες και περιστασιακά στις σχολικές διακοπές. Επί τόπου μόνο κάποια φορτώματα χώμα, άμμο, χαλίκι και πέτρα ήλθαν και έπεσαν από φορτηγά, που μπορεί να προέρχονταν και από ιδιωτική πρωτοβουλία, από τεχνίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και χρησιμοποιούν τον δρόμο για τα μηχανήματά τους. Οι συνθήκες όμως άλλαξαν ξανά, ο καιρός πέρασε και οι μικρές ρωγμές γίνανε μεγάλες έως ότου σήμερα, επήλθε το νέο χάσμα. Άρα είναι προφανές ότι ούτε και παραπάνω, μιας και υπάρχει κατωφέρεια, εκεί που θα έπρεπε, έγινε κάτι σοβαρό από αποστραγγιστικά έργα και τοιχία αντιστήριξης. Γιατί η βροχή δεν σταματά να πέφτει δυστυχώς… Να σημειώσουμε ότι ο δρόμος που αναφέρομαι είναι εντός οικισμού και να υπενθυμίσω ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν στο ακέραιο τέλη μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν κάποια εκπτωτική μεταχείριση επειδή δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Μόνο στα δικαιώματα που απορρέουν από τη φορολογία έχουν «έκπτωση» αφού η πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους κατέληξε από δυσχερής έως αδιάβατη. Ελπίζω να μην καταλήξουμε πάλι στην έννοια της ατομικής ευθύνης ξεχνώντας την συλλογική ευθύνη, όπως αυτή πρέπει να εκπληρώνεται μέσα από την οργανωμένη έκφρασή της είτε με την μορφή της Κεντρικής Κυβέρνησης είτε με τη μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη πολλοί αναρωτιούνται αν οι πλημύρες καλό θα ήταν να παρασύρουν και μερικές αντιμισθίες τοπικών αρχόντων με διακοσμητικό ρόλο.

Τελικά, ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης μάλλον δεν έκαναν καλό στην τοπική κοινωνία. Εκ του αποτελέσματος και όλοι θυμόμαστε τι λέει ο λαός, ότι τα μεταξωτά… χρειάζονται επιδέξιους…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου