ΛΑΡΙΣΑ

Τηλεδιάσκεψη του ΣΘΕΒ για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ΕΣΠΑ

τηλεδιάσκεψη-του-σθεβ-για-τα-μέτρα-στή-121918

Τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τη στήριξη της Περιφέρειας αποτέλεσαν θέματα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Απριλίου, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επικείμενες εξελίξεις στα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, για τις καθημερινές αλλαγές στην νομοθεσία και το δαιδαλώδες οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας. Ο ΣΘΕΒ δέχεται καθημερινά αιτήματα από τις επιχειρήσεις μέλη του που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει ο κορονοϊός στην επιχειρηματικότητα. Τέλος έγινε και εκτενής αναφορά στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρων και οφειλών του δημοσίου (ΦΠΑ, Ε.Φ.Κ, πόροι ΟΑΕΔ κ.α.) προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στις πληγείσες επιχειρήσεις καθώς και στη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν μισθωμένες επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μέτρα στήριξης από την Πολιτεία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Εξέφρασε την αγωνία του για την υγειονομική κρίση όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα και έγκαιρα οι νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι όσο περισσότερο ευέλικτες γίνεται, μέσω συνεργιών, νέων επιχειρηματικών ιδεών και συνεργασιών.

Από τη μεριά του ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι ο άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επόμενη μέρα από την τωρινή κρίση είναι η εκπόνηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων συνέπεια της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, ανάφερε ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυβέρνηση κίνητρα με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μέσα στο 2020 ώστε να ενισχυθεί άμεσα η αγορά με ρευστότητα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι η επόμενη μέρα μετά την υγειονομική κρίση θα είναι πιο δύσκολη και η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με το Κράτος να βρίσκει τεχνικές λύσεις για την ανάκαμψή της όπως η πλήρης αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η απλοποίηση των διαδικασιών (μεταφορά χρημάτων από τον έναν άξονα στον άλλο χωρίς περιορισμό, μείωση της γραφειοκρατίας) αλλά και επιμήκυνση του παρόντος ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα και από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κα τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα και ότι ο ΣΘΕΒ θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις μέλη του και τους εργαζομένους τους, με παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και να ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του, ώστε όλοι μαζί να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτήν την κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου