ΤΟΠΙΚΑ

Σε ανηφόρα… η απασχόληση στη Μαγνησία

σε-ανηφόρα-η-απασχόληση-στη-μαγνησία-124550

Εντείνεται ο προβληματισμός ότι το «λουκέτο» σε διάφορους κλάδους θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας – «Βουτιά» στους κλάδους τουρισμού, επισιτισμού και παροχής υπηρεσιών

Εντείνονται οι φόβοι για αύξηση της ανεργίας στη Μαγνησία εξαιτίας του «λουκέτου», που έχει επιβάλει ο κορονοϊός σε δεκάδες κλάδους απασχόλησης. Το δεδομένο είναι ότι η τοπική οικονομία υπολειτουργεί και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεκάδες καταστήματα στο λιανεμπόριο και επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.), επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο παροχής υπηρεσιών έκλεισαν προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του ιού.

Η εντονότερος φόβος είναι για την τύχη των εργαζομένων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, που είναι δεκάδες. Το κρίσιμο και δύσκολο να απαντηθεί ερώτημα είναι αν όλοι θα επιστρέψουν στις δουλειές του μόλις περάσει ο εφιάλτης.

Η δεύτερη εστία αφορά σε κλάδους που συνεχίζουν να λειτουργούν, όμως επηρεάζονται αρνητικά από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας που βρίσκεται στο ρελαντί.

Την ίδια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα χαθούν πολλές εποχιακές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στον οποίο η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη.

Πρόκειται για εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα, που συνήθως απασχολούνται από τον Απρίλιο και τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εξασφαλίζοντας το εισόδημα όλης της χρονιάς, καθώς στη συνέχεια εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ.

Φέτος με τον τουρισμό στη Μαγνησία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα να σημειώνει βουτιά λόγω του κορονοϊού, θα απασχοληθούν εποχιακά πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της τουριστικής άνθησης.

Δεν προσφέρεται η περίοδος για αντεργατικές συμπεριφορές

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος προειδοποιεί πως «σε τόσο κρίσιμη περίοδο, που όλοι μας ζούμε με την αγωνία της επόμενης ημέρας, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αντεργατικές ρυθμίσεις και συμπεριφορές. Για κάποιους αυτή η κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και μεγιστοποίηση των κερδών τους». Αφορμή για την παραπάνω επισήμανση οι αναφορές που γίνονται για πιέσεις σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι ακόμη σε λειτουργία να πάρουν υποχρεωτική άδεια ή να αποδεχτούν εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν καταγγελθεί επίσημα μονομερείς ενέργειες για αλλαγή συμβάσεων και εργασιακών σχέσεων ούτε στο Εργατικό Κέντρο, ούτε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Η εκμετάλλευση της κατάστασης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μαζικοποίηση φαινομένων παραβατικότητας και καταχρηστικότητας, ούτε η συγκυρία προσφέρεται για κοινωνικούς αυτοματισμούς, «οικειοθελείς αποχωρήσεις», αναίτιες απολύσεις, βλαπτικές μεταβολές στους όρους αμοιβής και εργασίας, μεταβολή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ παράλληλα τονίζει πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές καταστάσεις που οδηγούν σε εξάντληση των εργαζομένων που σήμερα εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς (σούπερ μάρκετ κ.λπ.).

Και όμως πριν την κρίση και για σημαντικό διάστημα είχε καταγραφεί τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας τοπικά. Δύο χιλιάδες οκτακόσιες πενήντα τρεις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είχε καταγράψει το 2019 στη Μαγνησία το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σε σχέση με το 2018, καθώς συγκεντρωτικά καταγράφηκαν 48.659 προσλήψεις σε Μαγνησία και Β. Σποράδες. Αντίστοιχα το 2018 για την ίδια περίοδο είχαν καταγραφεί 45.806 προσλήψεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου