ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα μαθημάτων και μέσω you tube

πρεμιέρα-μαθημάτων-και-μέσω-you-tube-124601

Για Ρομά, πρόσφυγες και έγκλειστους μαθητές από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε πιλοτικό επίπεδο, η τηλεκπαίδευση για περίπου 160 μαθητές Ρομά και πρόσφυγες και επιπλέον 15 έγκλειστους μαθητές που είναι αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σχολείο λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Πρόκειται για σχεδόν 60 μαθητές Ρομά που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής στο πλαίσιο της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας 2 (γνωρίζουν να μιλούν αλλά όχι να γράφουν στην ελληνική γλώσσα), 100 μαθητές πρόσφυγες, που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής, στο πλαίσιο της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας 1 (είναι αρχάριοι στην ομιλία της ελληνικής γλώσσας) και 16 έγκλειστους μαθητές. Οι συγκεκριμένοι μαθητές διδάσκονται 15 ώρες την εβδομάδα την ελληνική γλώσσα, τα μαθήματα όμως για τους ίδιους σταμάτησαν στις 11 Μαρτίου, οπότε και έκλεισαν τα σχολεία. Η έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνδέσεων στο διαδίκτυο, απέκλεισαν τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών από τα διαδικτυακά μαθήματα που γίνονται για όλους τους άλλους μαθητές μέσω πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας.

Λύση ανέλαβε να δώσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, υιοθετώντας ένα πρωτοποριακό σύστημα. Διαμόρφωσε γραφείο στον πύργο του Μουρτζούκου ως αίθουσα διδασκαλίας με λευκοπίνακα όπου καθημερινά βρίσκεται εκπαιδευτικός που παραδίδει μάθημα στα νέα ελληνικά.

Οι μαθητές μπορούν να συνδεθούν μέσω live streaming στο κανάλι της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας στο You Tube, κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό: αρκεί ένα smart phone ή μια smart tv και ο μαθητής μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά το μάθημα των νέων ελληνικών. Μετά το μάθημα δε, οι μαθητές θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τους εκπαιδευτικούς στα τηλέφωνα της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και το έντυπο υλικό με ασκήσεις θα διανέμεται στα παιδιά μέσω των υπευθύνων των δομών προσφύγων και καταυλισμών Ρομά ή στα καταστήματα κράτησης.

Χθες, η πρεμιέρα του πρωτοποριακού συστήματος συνοδεύτηκε από προβλήματα τα οποία όμως ξεπεράστηκαν. Η αυλαία των μαθημάτων μέσω you tube άνοιξε με τους πρόσφυγες μαθητές στους οποίους παρέδωσε live μάθημα ο εκπαιδευτικός Χρήστος Σιλιτζής. Το 25λεπτο μάθημα νέων ελληνικών μάλιστα έκλεισε με συμβουλές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και μετά την ολοκλήρωσή του το βίντεο ήταν διαθέσιμο για όσους δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να συνδεθούν μέσω live streaming.

Σήμερα θα ακολουθήσει μάθημα για τους έγκλειστους μαθητές και τη Παρασκευή για τους Ρομά. Για την υποστήριξη του συστήματος εφόσον κριθεί αποδοτικό θα ζητηθεί η συνδρομή του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας ενώ θα αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας ως παράδειγμα καλής πρακτικής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου