ΤΟΠΙΚΑ

Αραγμένα τα καΐκια στο λιμάνι του Βόλου λόγω κορονοϊού

αραγμένα-τα-καΐκια-στο-λιμάνι-του-βόλο-124639

Δύσκολες μέρες για τους αλιείς, παρά την περίοδο νηστείας

Αραγμένα στο λιμάνι του Βόλου είναι τα καΐκια των αλιέων. Η ζήτηση των αλιευμάτων εν μέσω κορονοϊού έχει μειωθεί κάθετα παρά την περίοδο της νηστείας. Η πανδημία του φονικού ιού έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Ξηραδάκης λέει ότι κάποιοι συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά οι περισσότεροι έχουν σταματήσει, καθώς οι ιχθυόσκαλες υπολειτουργούν.

«Υπάρχει αβέβαιη κατάσταση, καθώς η ζήτηση των ψαριών μειώθηκε. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται παντού στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Στην Ιταλία που τα καΐκια δούλευαν καθημερινά τώρα έχουν φθάσει να δουλεύουν δύο – τρεις φορές την εβδομάδα», τονίζει.

Η αλιεία ήταν ο πρώτος κλάδος της αγροτικής παραγωγής που επλήγη από την υγειονομική κρίση. «Εργάζονται μόνο πέντε – έξι καθώς δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους», τόνισε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί κάθετα ενδιαφέρον δεν υπάρχει. «Οι τζίροι κατρακυλούν συνεχώς. Έχουν φθάσει να είναι μείον 50%. Ο κόσμος πηγαίνει μόνο στα μάρκετ και αγοράζει τα απαραίτητα», προσθέτει ακόμη.

Αρνητικά συμβάλλει και η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων και το κλείσιμο της παραλίας.

Οι αλιείς έχουν ενταχθεί στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, όμως υπάρχει μείζον θέμα με τα νομικά πρόσωπα.

«Επειδή πολλά καΐκια αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα με πολλούς συνιδιοκτήτες σε αρκετές περιπτώσεις έως και τρεις.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα νομικά πρόσωπα έτσι και στην περίπτωση των καϊκιών συντελείται μία τεράστια αδικία. Η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ πρέπει να μοιραστεί σε δύο και τρεις δικαιούχους.

Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί μία οικογένεια να συντηρηθεί εφόσον έχει σταματήσει η παραγωγική διαδικασία», λέει ο κ. Ξηραδάκης.

Οι αλιείς περιμένουν εναγωνίως να ανακοινωθεί το πακέτο ενίσχυσης της αλιείας που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης το προηγούμενο διάστημα.

Όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρους του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, δεν γνωρίζουν τίποτα προς το παρόν, ούτε το ύψος του ούτε τον τρόπο που θα κατανεμηθεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου