ΤΟΠΙΚΑ

1.300 άπορα άτομα στον «αέρα» στον Βόλο

1-300-άπορα-άτομα-στον-αέρα-στον-βόλο-124703

Τρόφιμα θα λάβουν ενόψει Πάσχα από τους ιερούς ναούς – Οι 75 εντάχθηκαν σε πρόγραμμα του Δήμου Βόλου και παραλαμβάνουν έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό

«Εμφραγμα» προκάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή S.O.S., που εγκαινίασε ο Δήμος Βόλου για την παροχή βοήθειας σε ευπαθείς δημότες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, τα απανωτά τηλεφωνήματα από πολίτες, που έμειναν στον «αέρα» μετά το κλείσιμο των Σπιτιών Γαλήνης και ζητούσαν ένα πιάτο φαγητό.

Σύμφωνα με λίστα που απέστειλε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος προς τον Δήμο Βόλου, 1.300 συνολικά άνθρωποι έπαιρναν έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό ή τρόφιμα από τα Σπίτια Γαλήνης, που έκλεισαν εξαιτίας της απειλής του κορονοϊού και πλέον βρίσκονται «ξεκρέμαστοι».

«Πεινάμε» το κοινό αίτημα των δημοτών, που βρίσκουν τις πόρτες των Σπιτιών Γαλήνης κλειστές και απευθύνονται στον Δήμο Βόλου για να εξασφαλίσουν έστω ένα πιάτο με φαγητό.

Ηδη από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται συνολικά 75 άτομα, τα οποία παραλαμβάνουν καθημερινά ένα πιάτο με μαγειρεμένο φαγητό. Πρόκειται για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που δεν μπορούν να μαγειρέψουν μόνοι τους και για τον λόγο αυτό τους διανέμονται έτοιμα γεύματα.

Τρόφιμα από τους ιερούς ναούς

Για τους υπόλοιπους, οι ναοί ανοίγουν ξανά. Μετά από συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ του Δήμου Βόλου και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, όσοι έπαιρναν φαγητό από τα Σπίτια Γαλήνης μπορούν να απευθύνονται στις ενορίες που ανήκουν και να λαμβάνουν ποσότητες τροφίμων που έχει εξασφαλίσει η Μητρόπολη, η οποία θα τις διένειμε για τις ημέρες του Πάσχα.

Ηδη από προχθές έχουν ενημερωθεί οι εφημέριοι των ναών, ενώ οι δημότες που απευθύνονται στη γραμμή S.O.S. του Δήμου Βόλου παραπέμπονται στις ενορίες τους για να παραλάβουν τρόφιμα.

Αβεβαιότητα για μετά το Πάσχα

Το πρόβλημα εντείνεται ενόψει Πάσχα, λόγω των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, ενώ, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ o πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η διανομή τροφίμων από τις ενορίες.

Ο ίδιος σημείωσε, παράλληλα, ότι μετά τη Διακαινήσιμο θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για ενδεχόμενη συνέχιση της βοήθειας.

Διευκρίνισε δε ότι στη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιήθηκε διανομή τροφίμων από ναούς, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και εξέφρασε την άποψη ότι θα απαιτηθούν προσπάθειες μέχρις ότου επανέλθουν στους πρότερους ρυθμούς τα Σπίτια Γαλήνης.

Χέρι βοήθειας σε 315 δημότες

Τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της γραμμής S.O.S. ικανοποιήθηκε, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Βόλου Βούλα Αναγνώστου, το 99,9% των αιτημάτων των δημοτών που επικοινώνησαν με τον Δήμο Βόλου.

Συνολικά εξυπηρετήθηκαν 315 πολίτες για ζητήματα σίτισης, συνταγογράφησης ή παράδοσης φαρμάκων, κατ’ οίκον φροντίδας, προμήθειας ξύλων, ακόμη και για πληροφορίες που χρειάστηκαν για τη λήψη επιδομάτων ή και για ψυχολογική υποστήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κέντρο Κοινότητας Βόλου λειτουργούν καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, σε δύο βάρδιες, δύο τηλεφωνικές γραμμές και συγκεκριμένα οι αριθμοί 24213 – 53140 και 24213 – 53158 για τους δημότες που χρειάζονται βοήθεια.

Γιατροί στα ΚΑΠΗ

Μεγάλος ο αριθμός των τηλεφωνημάτων, που δέχθηκε η γραμμή και αφορούσε σε ωφελούμενους των ΚΑΠΗ, που μετά των κλείσιμό τους λόγω κορονοϊού δεν είχαν πού να απευθυνθούν για να συνταγογραφήσουν φάρμακα που λαμβάνουν. Σημειώνεται ότι η συνταγογράφηση για τους ωφελούμενους γίνεται μέσω των ΚΑΠΗ. Τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με την κ. Αναγνώστου, από σήμερα αναλαμβάνουν καθήκοντα οι δύο γιατροί, μετά από διαγωνισμό, και θα δίνουν φυσική παρουσία στα ΚΑΠΗ προκειμένου να δέχονται τηλέφωνα από τους ωφελούμενους και να τους εξυπηρετούν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους χωρίς οι ηλικιωμένοι να χρειάζεται να δίνουν αυτοπρόσωπη παρουσία. Θα παίρνουν τα φάρμακά τους είτε απευθυνόμενοι απευθείας στα φαρμακεία, είτε λαμβάνοντας τις συνταγές στο σπίτι τους.

Πλατφόρμα για την καταγραφή ευπαθών ομάδων

Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου, που συνεδρίασε χθες διά περιφοράς, ανατέθηκε στην εταιρεία Novoville έναντι ποσού 14.880 ευρώ η λειτουργία ηλεκτρονικού διαδικτυακού συστήματος καταγραφής ευπαθών ομάδων, επικοινωνίας, υποδοχής και διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους.

Η λειτουργία του συστήματος εντάσσεται στο πλαίσιο των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών από την εμφάνιση του κορονοϊού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου