ΤΟΠΙΚΑ

Αδέσποτα λιμοκτονούν και επιτίθενται στον Βόλο

αδέσποτα-λιμοκτονούν-και-επιτίθεντα-124738

Εκκληση φιλόζωων για τροφές – Καθυστερεί η παράδοση ζωοτροφών, που παρήγγειλε ο Δήμος Βόλου για να διανείμει σε φιλόζωους

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου κατέληξε χθες το πρωί 50χρονος Βολιώτης μετά από επίθεση που δέχθηκε από αδέσποτο σκύλο. Ο άτυχος 50χρονος είχε βγει για σωματική άσκηση στην περιοχή της Γορίτσας όταν ο αδέσποτος σκύλος τού επιτέθηκε.

Στο Νοσοκομείο τού παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και επέστρεψε στο σπίτι του. Είχε μόνο αμυχές κι όχι κάποιο βαθύ τραύμα.

Ωστόσο οι επιθέσεις αδέσποτων είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο τελευταίως τόσο περιφερειακά του Βόλου ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και εμπορικών, πολλά αδέσποτα που φρόντιζαν εργαζόμενοι μένουν νηστικά. Αποτέλεσμα είναι να λιμοκτονούν και να δημιουργούν αγέλες εκδηλώνοντας επιθέσεις. Προχθές το βράδυ αγέλη αδέσποτων στην οδό Δημητριάδος με Γκλαβάνη επιτέθηκε εναντίον διερχόμενων δικυκλιστών με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια γυρίζοντας από γειτονιά σε γειτονιά και ταΐζοντας τα άτυχα ζώα. Πλέον όμως τα αποθέματα στερεύουν και η ΦΙ.Ο.Β. αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σίτισης ακόμη και των 40 ζώων που φροντίζει σταθερά. Από τη σελίδα της στο Facebook απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να συνδράμουν με τροφές την προσπάθεια. «Μέρα με τη μέρα τα πράγματα δυσκολεύουν για τα αδέσποτα και για τα 40 ζώα που φροντίζει η ομάδα μας, καθώς πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις και το ταμείο μας είναι άδειο. Δεν έχουμε άλλη πίστωση στους προμηθευτές», αναφέρεται στην έκκληση.

Καθυστερεί η παράδοση παραγγελίας

Προ ημερών για το θέμα είχε συγκληθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου και είχε αποφασιστεί η παραγγελία επιπλέον 1.600 κιλών τροφής από τον προμηθευτή που αναδείχθηκε μειοδότης στον διαγωνισμό για τη σίτιση των αδέσποτων στο δημοτικό καταφύγιο. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου σε θέματα αδεσπότων, τον κτηνίατρο Μιχάλη Τακόπουλο, με τη συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που θα διανέμονταν στους φιλόζωους θα καλύπτονταν οι ανάγκες για διάστημα 1,5 – 2 μηνών. «Ο ανάδοχος μας είχε ενημερώσει ότι σε διάστημα 2-3 ημερών θα είχαμε παραλάβει τις ποσότητες των τροφών. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά δεν έχουμε λάβει την παραγγελία μας. Μας καθυστέρησε υποστηρίζοντας ότι είχε να παραδώσει μεγάλες ποσότητες και σε άλλους δήμους σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τακόπουλος.

Εκτακτη ενίσχυση με τροφές από τις αποθήκες του καταφυγίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα και με στόχο να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες θα διανεμηθούν δύο σάκοι τροφής στις δύο φιλοζωικές, Φιλοζωική Ομάδα Βόλου και Σωματείο Κόσμος και Φύση όπως επίσης και σε φιλόζωη που ταΐζει περί τα 50 αδέσποτα σε περιοχές εκτός κέντρου του Βόλου.

«Θα καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες μέχρι να έρθουν οι τροφές που έχουμε παραγγείλει. Το πιθανότερο είναι αύριο να μας παραδοθούν και θα διανεμηθούν στους φιλόζωους που έχουμε καταγράψει στις λίστες μας προκειμένου να βοηθηθούν τα αδέσποτα», ανέφερε ο κ. Τακόπουλος.

Σημειώνεται ότι στη λίστα που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνονται πάνω από 50 φιλόζωοι, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς για να παραλάβουν ποσότητες τροφίμων. «Προτεραιότητα θα δοθεί στις φιλοζωικές και στους δημότες που σιτίζουν μεγάλο αριθμό αδέσποτων», διευκρίνισε ο κ. Τακόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου