ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή χειμερινών κολυμβητών στις ακτές;

επιστροφή-χειμερινών-κολυμβητών-στι-124849

Καμία διευκρινιστική οδηγία δεν είχε έως χθες το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που εφιστά την προσοχή για την ισχύ της απαγόρευσης

Εισιτήριο μέσω ιατρικής γνωμάτευσης για τις ακτές προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν τα καθημερινά τους μπάνια διεκδικούν χειμερινοί κολυμβητές και στον Βόλο. Οι διευκρινίσεις που έδωσε το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο προς τη θάλασσα. Ωστόσο, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου επιμένει ότι ισχύουν οι απαγορεύσεις καθώς η υπηρεσία δεν έχει παραλάβει καμία διευκρινιστική οδηγία και σε περίπτωση ελέγχου και εντοπισμού κολυμβητών στις ακτές θα βεβαιώνονται κανονικά τα πρόστιμα που προβλέπονται.

Το περασμένο Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς στον απόηχο των αντιδράσεων χειμερινών κολυμβητών που έφθασαν έως το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μη συμπερίληψη της κολύμβησης στις δραστηριότητες σωματικής άσκησης που αποτελούν εξαίρεση στην απαγόρευση μετακίνησης, ανέφερε ότι η κολύμβηση επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν σχετική ιατρική γνωμάτευση. «Να γίνει σαφές ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών, όπως το κολύμπι ή άλλους τρόπους αποκατάστασης. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να συνοδεύει την άσκησή τους αυτή τόσο το απαραίτητο πιστοποιητικό όσο και η απαραίτητη γνωμοδότηση του γιατρού τους. Παιδιά με αυτισμό, συμπολίτες μας με σκλήρυνση κατά πλάκας, πολίτες σε φάσεις αποκατάστασης είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας, της φροντίδας μας αλλά και του σεβασμού μας», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε.

Αναθάρρησε ο «Ιάσων»

Τα «θετικά νέα» ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Βόλου «Ιάσων». Ο σύλλογος επικαλείται επικοινωνία που είχε κολυμβητής με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο οποίος «πήρε τη διευκρίνηση ότι αν φέρει βεβαίωση από τον γιατρό του ότι πρέπει να κάνει κολύμβηση για ιατρικό λόγο, έχει μαζί την ταυτότητα και έχει στείλει τον κωδικό 6 για την άσκηση, δικαιούται να κάνει κολύμβηση στη θάλασσα».

Στην ανάρτηση δίνονται αυστηρές οδηγίες: «Παρακαλούμε όσους ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, να μην κάνουν κατάχρηση. Δίνουμε τις παρακάτω συμβουλές για τη δική μας θάλασσα στον Βόλο, στον Ιάσονα, και συμβουλεύουμε ανάλογα να πράξουν οι χειμερινοί κολυμβητές σε όλη την Ελλάδα.

Εφόσον επιβάλλεται να κάνουμε μπάνιο, να μην ακολουθούμε συνήθειες του παρελθόντος, μένοντας πολύ ώρα στον χώρο. Ας μη πηγαίνουμε ούτε καθημερινά, έστω κι αν επιτρέπεται. Κάνουμε το μπάνιο και φεύγουμε. Οι κανόνες ορίζουν ενάμισι μέτρο απόσταση, εμείς ας τα κάνουμε 5 μέτρα. Αν είναι 4-5 άτομα στον Ιάσονα, για να μην υπάρξει πολυκοσμία πηγαίνουμε στη διπλανή παραλία. Ως χειμερινοί κολυμβητές, να δώσουμε το καλύτερο παράδειγμα από κάθε άλλο άθλημα στην Ελλάδα, τηρώντας ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες και από τους προβλεπόμενους. Να μη δώσουμε το παραμικρό δικαίωμα για σχόλιο, και να δείξουμε ότι σεβόμαστε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι την προσπάθεια που κάναμε για να επιτραπεί το μπάνιο.

Απευθύνουμε θερμή παράκληση σε όσους δεν είναι χειμερινοί κολυμβητές ή δεν έχουν χαρτί από τον γιατρό τους, να μην πηγαίνουν στη θάλασσα».

Αρνείται τις εξαιρέσεις το Κ.Λ.Β.

Ωστόσο σε επικοινωνία που είχε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση της κολύμβησης. «Ως υπηρεσία δεν έχουμε λάβει καμία εγκύκλιο ή οδηγία που να προβλέπει εξαιρέσεις», ενημέρωσε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ λιμενικός και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση ελέγχου και εντοπισμού κολυμβητών στις ακτές, ακόμη κι αν φέρουν μαζί τους χαρτί γιατρού και το ειδικό έντυπο μετακίνησης, θα βεβαιώνεται το πρόστιμο που προβλέπεται.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου