ΤΟΠΙΚΑ

Πιλοτική τηλεκπαίδευση Ρομά – προσφύγων στη Μαγνησία

πιλοτική-τηλεκπαίδευση-ρομά-προσφύ-125942

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Αρχίζει από σήμερα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε πιλοτικό επίπεδο η τηλεκπαίδευση για περίπου 160 μαθητές Ρομά και πρόσφυγες, που είναι αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σχολείο λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Πρόκειται για σχεδόν 60 μαθητές Ρομά που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής στο πλαίσιο της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας 2 (γνωρίζουν να μιλούν, αλλά όχι να γράφουν στην ελληνική γλώσσα) και 100 μαθητές πρόσφυγες που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής στο πλαίσιο της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας 1 (είναι αρχάριοι στην ομιλία της ελληνικής γλώσσας). Οι συγκεκριμένοι μαθητές διδάσκονται 15 ώρες την εβδομάδα την ελληνική γλώσσα, τα μαθήματα όμως για τους ίδιους σταμάτησαν στις 11 Μαρτίου, οπότε και έκλεισαν τα σχολεία. Η έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνδέσεων στο διαδίκτυο απέκλεισε τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών από τα διαδικτυακά μαθήματα που γίνονται για όλους τους άλλους μαθητές μέσω πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας.

Λύση ανέλαβε να δώσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας υιοθετώντας πρωτοποριακό σύστημα. Διαμόρφωσε γραφείο στον πύργο του Μουρτζούκου σαν αίθουσα διδασκαλίας με λευκοπίνακα, όπου καθημερινά θα βρίσκεται εκπαιδευτικός που θα παραδίδει μάθημα στα νέα ελληνικά.

Οι μαθητές μπορούν να συνδεθούν μέσω live streaming στο κανάλι της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας στο You Tube, κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, αρκεί ένα smart phone ή μια smart tv και ο μαθητής μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά το μάθημα των νέων ελληνικών. Μετά το μάθημα δε, οι μαθητές θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τους εκπαιδευτικούς στα τηλέφωνα της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και το έντυπο υλικό με ασκήσεις θα διανέμεται στα παιδιά μέσω των υπευθύνων των δομών προσφύγων και καταυλισμών Ρομά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δ.Ε. Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη, τα μαθήματα στα νέα ελληνικά για Ρομά και πρόσφυγες μέσω you tube θα ξεκινήσουν πιλοτικά από σήμερα και για τρεις ημέρες, ενώ αν κριθεί το σύστημα αποδοτικό θα σταλεί αναφορά ως «καλή πρακτική» στο Υπουργείο Παιδείας.

«Προχωρούμε στην πιλοτική εφαρμογή πρωτοποριακού για τα εκπαιδευτικά δεδομένα συστήματος, προκειμένου κανένας μαθητής μας να μην είναι αποκλεισμένος από το δημόσιο αγαθό της παιδείας. Ευχή μας είναι μετά το Πάσχα να μη χρειαστεί το συγκεκριμένο σύστημα. Να ανοίξουν τα σχολεία μας και να επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σαβελίδης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου