ΤΟΠΙΚΑ

«Να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για τις «πληγές» της Μαγνησίας από κορονοϊό και κακοκαιρία»

να-αξιοποιηθούν-ευρωπαϊκοί-πόροι-γι-126409

Θέμα αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη της οικονομίας στον Νομό Μαγνησίας, ο οποίος εκτός από την κρίση του κορονοϊού επλήγη σοβαρότατα και από την πρόσφατη κακοκαιρία, θέτει με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Η ερώτηση απευθύνεται, συγκεκριμένα, στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαραβέγιας στην ερώτησή του: «τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββατοκύριακου προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες και αγροτικά δίκτυα/εκμεταλλεύσεις. Μάλιστα κηρύχθηκαν για ακόμα μια φορά μεγάλες περιοχές της ηπειρωτικής Μαγνησίας και νησιά των Σποράδων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Μόνο για τις τελευταίες αυτές καταστροφές το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο νομό ανέρχεται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο γενικό «πάγωμα» της κοινωνικής δραστηριότητας λόγω κορονοϊού, η κατάσταση αυτή προκαλεί πρόσθετες ζημιές όχι μόνο στην πραγματική οικονομία αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση κρίσιμων δημόσιων επενδύσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από επικοινωνία του με την αρμόδια επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις κυρία Ελίζα Φερέιρα ανακοίνωσε την παροχή από την ΕΕ μεγάλης ευελιξίας στην Ελλάδα για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων προς αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών έργων υποδομής».

Επειδή οι ανάγκες για οικονομική στήριξη της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ο κ. Μαραβέγιας ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Ποια έργα υποδομών και μεταφορών, μετά το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ για το 2020, πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Μαγνησία;

2. Ποιοι πόροι θα μεταφερθούν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας για να διατεθούν και σε έργα – έκτακτες ανάγκες της Μαγνησίας από το ΕΣΠΑ 2014-2020;

3. Ποιο μέρος του ΠΕΠ Θεσσαλίας θα ανασχεδιασθεί;

4. Πόσα χρήματα θα διατεθούν άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης στον δευτερογενή τομέα εντός του 2020;

5. Ποια θα είναι η άμεση ενίσχυση των αλιέων, γεωργών και κτηνοτροφών του νομού από τα πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια που απελευθερώθηκαν;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου