ΤΟΠΙΚΑ

ΟΕΒΕΜ: Ηλεκτρολόγοι «λαθρεγκαταστάτες», ζαχαροπλάστες «φαντάσματα»

οεβεμ-ηλεκτρολόγοι-λαθρεγκαταστάτ-127211

Νέες καταγγελίες τέθηκαν υπόψη της Διοίκησης της Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας για άτομα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και παρέχουν υπηρεσίες σε σπίτια εν μέσω πανδημίας, χωρίς να διαθέτουν άδεια.

Σε ανακοίνωση της ΟΕΒΕΜ για τις νέες καταγγελίες αναφέρονται τα εξής:

«Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), στην καθημερινή της επικοινωνία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη της, λαμβάνει δυστυχώς συνεχώς αρνητικά μηνύματα, προβλήματα που μέρα με τη μέρα διογκώνονται εις βάρος των επαγγελματιών και των εργαζομένων τους. Νιώθουμε την ανάγκη πέρα από την υπεράσπιση των Σωματείων και των μελών μας, να κρατάμε και την τοπική κοινωνία ενήμερη, καθώς από όλους εμάς τους πολίτες εξαρτάται η δημόσια υγεία και η επιβίωση των Μικρομεσαίων.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια επικοινωνίας μας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν.Μαγνησίας Σεραφείμ Μαουσίδη, μας γνωστοποιήθηκε πως οι λαθρεγκαταστάτες πληθαίνουν. «Ηλεκτρολόγοι», χωρίς επαγγελματική άδεια, χωρίς να είναι επαγγελματίες, εισέρχονται σε σπίτια και σε κάθε είδους εγκατάσταση, χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, και εκτελούν ηλεκτρολογικές εργασίες, υποστηρίζοντας πως μπορούν να πάρουν την ευθύνη εκτέλεσης ηλεκτρολογικών εργασιών, ενώ ουσιαστικά δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Κινούνται στην πόλη και στα περίχωρα με μια τσάντα και μια σκάλα, εις βάρος των επαγγελματιών αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών και των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, «παίζοντας» με το ηλεκτρικό ρεύμα, τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο λόγω της θανατηφόρας πανδημίας του Κορονοϊού. Τα μέλη του ΣΕΗ Μαγνησίας λαμβάνουν συνεχώς ενημερώσεις, τόσο στο πλαίσιο της εξέλιξης του κλάδου (με τη μορφή κατάρτισης, παρουσιάσεων, σεμιναρίων κτλ) όσο και των οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς υγείας ενόψει του Κορονοϊού. Καλούνται οι πολίτες να ζητούν απαραίτητα την επίδειξη της επαγγελματικής άδειας του Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη. Αφορά τη ζωή μας! «ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ»!

Επίσης, ένας ακόμα κλάδος που πλήττεται είναι των Ζαχαροπλαστών, όπου η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών Μαγνησίας Μαρία Τσελεπή, δηλώνει πως η εργασία «ζαχαροπλαστών» από το σπίτι ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Δεδομένης της συγκυρίας με τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, στο διαδίκτυο συνεχώς προβάλλονται γλυκίσματα, τσουρέκια, αυγά κτλ από συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να δείχνουν το ταλέντο τους με εντυπωσιακές εικόνες πλην όμως δεν είναι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες. Με την τακτική τους αυτή προκαλούν ζημιά στους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες του Νομού μας, προσπαθώντας να πάρουν ένα μερίδιο της αγοράς. Καλούνται οι πολίτες ΝΑ ΜΗΝ παραγγέλνουν είδη ζαχαροπλαστικής και γενικότερα τρόφιμα από ιδιώτες που ουδεμία σχέση έχουν με τα επαγγέλματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ακόμα και αν κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι πιο οικονομικά, αυτό δεν ισχύει και μπορεί ο καθένας να προβεί σε μια σύγκριση, λαμβάνοντας υπόψη πως ενισχύει ανθρώπους που δεν έχουν κανένα έξοδο αντίστοιχο με των επαγγελματιών. Βασικότερο όμως όλων τη δεδομένη στιγμή είναι η υγεία μας. Δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται η πρώτη ύλη, τι είναι αυτή η πρώτη ύλη, πού φτιάχνονται αυτά τα «παράνομα» γλυκά. Παράγονται σε χώρους που δεν περνούν από κανέναν υγειονομικό έλεγχο και δεν διαθέτουν καμία άδεια υγειονομικής λειτουργίας. Στα καταστήματα των μελών του Συλλόγου μας τηρούνται όλες οι υγειονομικές υποδείξεις, όλα τα μέτρα προστασίας και καθημερινά γίνονται έλεγχοι επιτόπιοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Δεν είναι ένα θέμα επιβίωσης του κλάδου και των επαγγελματιών μόνο, αλλά είναι θέμα υγείας για όλη την κοινωνία!

Διαπιστώνουμε την κοινή συνισταμένη του αθέμιτου ανταγωνισμού! Με μεγάλη μας λύπη βλέπουμε ιδιώτες, συμπολίτες μας να εργάζονται εις βάρος επαγγελματιών που παλεύουν καθημερινά να αντέξουν τα δυσβάσταχτα έξοδα, φορολογικά, ασφαλιστικά, πάγια, έξοδα ενοικίου κτλ. Ο καθένας από εμάς και όλοι εμείς μαζί οφείλουμε να σεβόμαστε τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που μοχθούν καθημερινά για την επιβίωση τους και αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Ειδικά, σήμερα που βιώνουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου